用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 聖傑靈女子中學家長交流站
go

聖傑靈女子中學家長交流站 [複製鏈接]

Hi 你地好, 我女女今年升小六.
想問問你地st.cat. 每年幾時open day? 除左open day, 仲有無講座可以多d了解學校?
返學同放學係幾多點?
另外, interview係唔係用普通話 & 英文? 過程大約係點?
唔該晒!

原文章由 尹若藍 於 08-7-29 08:50 發表

milimili
唔該你呀 , 不過可唔可以再多 d 呀 . 對唔住我比較貪心。

係呀我都驚啊女會變左 les架 , 但係再諗下以啊女既性格應該都唔會既 , 我諗起初要多 d 傾計 , 好彩我之前都有同佢傾過呢類問題 , 我諗 ...

尹若藍
唔該晒你呀!
另外想問填申請表時, 你比學校的cert係唔係整成一本profile, 需唔需要訂裝呀?

原文章由 尹若藍 於 08-7-30 10:20 發表

Joanneka

ST Cat 既 Open Day 上年係 11月 20日 (星期四), 今年都好似係 , 不過好似淨係小學帶隊先有得去 , 但係我上年就打電話去問 , 我能否參與 , 學校回覆可以的 , 但係當日我就覺得自己同個女好奇怪 , 因為 ...

尹若藍

仲想問d cert 係要物野年份 & 類別架?
例如, 閱讀計劃的證書比唔比好呀?
原文章由 尹若藍 於 08-7-30 15:34 發表

joanneka

我比 st.cat 個 profile 係用 40頁袋果 d 快勞 , 不過學校係唔收既 , 學校要你地攞曬出黎 , 佢地淨係要 d cert , 成績表副本 , 身份證副本 , 如果你有自薦信或者校長推薦信佢地都會收 , 千萬唔好訂裝呀 ...

尹若藍
thank you
如果學校只係要cert., 甘係唔係唔需要寫自薦信呀?
見你&千紅的女女都入都心儀學校, 真係戥你地開心

原文章由 尹若藍 於 08-7-31 07:53 發表

joanneka

最好就係 4-6年級既獎狀啦 , 但係如果 1-3 年級有 d 朗誦、音樂、游泳等公開賽獎項又有獎攞既(要第1、2、3名) , 咁你就可以比埋佢 , 但係你自己要做張 list 寫明係邊年 , 仲要分科目呀 , 例如 :
中文科 ...

尹苦藍
我女只有學鋼琴一樣乍, 考左4級 & theory.
學校係唔係一定要學一樣樂器? 甘鋼琴計唔計呢? 因為有d學校如果鋼琴有5級程度都計架.

原文章由 尹若藍 於 08-7-31 11:23 發表

joanneka

首先多謝你 , 不過入到自己鐘意既學校梗係開心啦。
如果你有自薦信就梗係會好 D 啦 , 可以介紹下自己個女有咩強項 , 最好就係可以配合學校既 , 例如果間學校好重視音樂既 , 如果你又有學 , 不妨大膽 D , ...

尹若藍
唔該晒

千紅
你女好犀利, 學3種樂器.
我女學一樣都懶練習.

原文章由 尹若藍 於 08-7-31 16:55 發表

joanneka
St.Cat 係一定要學一樣樂器架 , 你可以响學校學 , 或者响出外學。鋼琴好似計呀 , 因為今年都有個家長係學鋼琴 , 佢問過老師 , 老師話可以架 , 不過木童笛、口風琴就唔計 。 ...

尹若藍

個show我地可唔可以去睇架, 如果可以通知我點樣攞飛呀.
我好想同女女去學校參觀下, thanks.

原文章由 尹若藍 於 08-8-3 06:43 發表

千紅
個音樂會响學校個綱頁都有得睇架 , 不過要攞飛 , 我地呢 d 讀緊既就唔知會唔會有飛呢 ?
咁你坐地鐡既時候有無同 d 同學傾下計 , 我就淨係知道啊女有二個同學住將軍澳、一個住藍田、一個住油塘 , 仲有二個唔 ...
‹ 上一主題|下一主題