用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) (KTS) 2010 小二家長交流討論區
樓主: heiheikeikei
go

(KTS) 2010 小二家長交流討論區 [複製鏈接]

reb619,
好高 骨瘦如柴 -_-
原帖由 reb619 於 10-11-9 14:04 發表
請問你地棵綠豆苗點呀?  我地棵certified.

唔係你錯 係真係舊年先轉 . . . .
原帖由 j63 於 10-11-9 20:36 發表
hhkk,
今日GS測驗真係有出呢條呀!不過我送完仔翻學先發現你覆左我!我尋日教左呀仔答九年。唉!我錯左!! 不過都多謝您話我知!

我尋晚終於見識到我個女張"極作"
真係巧奪天工到  . . . .  我講句 "唔該你再做過"!
結果佢做到11.30 pm 破晒記錄咁遲瞓!
佢所有泥膠都係"卒"wooo
我都諗緊 浮係邊 雕喺邊 ?
但佢係咁堅持話要卒 唔得就咁放上面wooo 我唯有信佢
但個圖我真係要佢畫過 . . . . .
原帖由 j63 於 10-12-13 17:09 發表
我見個囝將D泥膠整到一條條咁,再(痴)上張咭紙度。咁多泥膠點都會凸起,一舊二舊。

reb619,

女女依加點呀??
原帖由 reb619 於 11-2-13 16:32 發表
deleted...................

哇 垂死掙扎中呀
四天前啲葉仲見得人 哩兩天有啲葉有啲"梅"
我第一年參加咋!
原帖由 j63 於 11-3-10 12:56 發表
大家D一人一花點呀?生還是死?種得掂無?

我今日先去買花肥 死喇 算唔算遲?????
原帖由 reb619 於 11-3-15 17:44 發表
我2星期前去過花墟買花肥, 諗住買多棵苗做backup和諗住請教吓啲老板點種, 但揾5到有花苗喎!

你好叻喇 我今日買花肥 嗰個人問我係乜花 我答唔知
會唔會開花嘅 我答 會卦 佢同我講 你乜都唔知 好難種wooo 死唔死 我講我盤花同我
原帖由 reb619 於 11-3-13 18:02 發表
生長速度極慢, 成日都唔知應唔應該淋水, 上網話大岩桐喜愛濕潤泥土但又話唔好淋咁多水(驚淋死啲根喎), 有啲話隔日淋, 有啲又話日日淋, 好confuse? 我見表層泥土乾咗(摸落唔濕), 但插隻手指入啲泥土裏又feel到濕濕地( ...

係wooo我一棵哩兩日又 "廷" 身返喇

我上網check 太凍 15度 話會凍眠
太多太陽會"lung"葉
泥要濕潤
另一棵我仲等緊佢起死會生 . .  . . .
原帖由 reb619 於 11-3-20 22:30 發表
棵苗一日未死, 都唔會遲掛; 上網睇啲人好勁, 棵花死咗, 但如果見根部仍有好細好細既葉長出 (真係細到要用放大鏡先睇到既葉), 佢地都仲可以起死回生, 真係高人.

j63, 你買唔買到苗呀?

...

哇 真係好采 我都無諗過有得拎過添
原帖由 j63 於 11-3-21 10:22 發表
我都去過花墟,但係都係搵唔倒!行到腳都軟!
後尾先知,原來可以問老師再花苗,如果佢仲有盛佢會俾你,我上星期三問老師左,現在長得唔錯! ...

我死咗一棵喇 . . . .
原帖由 j63 於 11-4-15 14:12 發表
乜得你咁厲害,快D過兩招o黎!
如通告無改,應該係五月五日星期四,不能遲!相信你棵花應該開得切,恭喜!
我棵花仲係得六片葉,睇o黎無得交喇!。 ...

我個仔嗰盆就ok
ok 嘅 e c 係 有葉 但有啲註 好尋呀 我尋日先註
但都係無花
哩幾日啲泥好快乾 . . . . .
原帖由 reb619 於 11-4-15 15:10 發表
隔離forum有高人教以下方法, 你試吓, 我哋果棵都係要種咗成個月先見啲葉大咋, 初初真係一啲起色都無, 我都係隔日淋吓水, 施肥方面我都唔係好清楚, 我會試吓下面高人既方法:
1. 日照, 葉片向上, 好似向上伸手咁, 就喺 ...

J613,

我第一年參加咋 . . . .
原帖由 j63 於 11-4-15 20:15 發表
點解今年會揀D咁難種o既花?唉!!

噢 我一盆都係啲啲葉香上彎呀 無喇喇 我仲諗 我衰乜
但見到有花芯喇 好似係白色

另一盆 仲好笑 其實冬晒眠好耐
點知 哩兩日 有bb葉係則邊生長~
嗰對葉得芝麻咁大咋 . . . .
原帖由 reb619 於 11-4-18 17:07 發表
要曬架, 不過唔可以直曬, 佢哋鍾意散光, 咁我咪用張紙隔一隔啲陽光囉......呢兩日無陽光, 啲葉向上彎咗

我真係好努力
但啲泥好快乾 >,<
原帖由 j63 於 11-4-18 21:36 發表
真係好有難度!!努力!
‹ 上一主題|下一主題