用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2009 - 2C 班家長, 埋位啦!!!
go

2009 - 2C 班家長, 埋位啦!!! [複製鏈接]

原帖由 陳師奶 於 09-9-1 13:41 發表
2C 班家長, 得閒入黎互相報料吖!!

報到!

我上網睇過, 我哋班今年班主任應該係"莊老師", 大家知唔知係邊位?

聽日Cyrus帶咗 :
筆袋, File, 文件袋, 智能卡, 毛巾盒&水樽, 請問仲有無嘢帶漏?

原帖由 3b 於 09-9-2 18:21 發表

囝囝說之前未見過"莊老師", 不知是否新老師. 今日派回了好幾張通告, 課外活動參加表格, 手冊, 自修簿等等, 要逐一查閱.

我囝囝都話未見過莊老師!

陳師奶               -  Matthew
Cyrusmum       - Cyrus
3b                    -
94075702        - Pally
alanchoi            - Alan
Tina                  -
VincentKenneth - Vincent
heiyanhei          - Yannes
ojmummy        - Oris

原帖由 陳師奶 於 09-9-3 20:05 發表
其實系評即係邊本呀, 係咪"培生新編TSA中文模擬測驗卷"?

系評我仔話係TSA喎! 希望中啦!
中文報紙我就無訂到!

原帖由 YCWPS 於 09-9-4 07:26 發表
heiyanhei,
柏森星期三開始發燒,已請假第3日.(開學先嚟病)

YCWPS

YCWPS,
柏森今日好返未呀? 希望佢快啲復原, 快啲投入小二生活啦! 妹妹讀得開心嘛?

原帖由 Tina 於 09-9-7 00:03 發表

我阿囡都係咁講阿sir離開宣道, 仲話阿sir開畫話廊喎, 開畫廊唔知真定假?

我諗咁多小朋友都咁講, 就應該係真, 我仔上個學期尾返嚟都係咁講!

7/9

英文  : 1) Phon - finish "a" WS
           2) Buy file for phonics
           3) Read "Flying Doctor" p.2-6 x 3

數學  :  1) 每天帶筆記簿一本
            2) 書P.5

其他  :  1) 明交聖作1
            2) 視 : 帶香港建築圖片
            3) 普 : 聽讀(一)3遍

仲有袋"Story Box'如果唔訂, 就要拎返學校喎!

我都問過隔離班, 佢哋都係教第3冊, 所以應該都係只需帶啲本!

8/9 功課
中: 抄 1.1
英: 1. Read Reader P.2-8 (3 times)
      2. Supp Ex 1 Part C
數: 1. 作p.18 (4-7)及改正
      2. 書p.6
     3. 2上良 p.19 + 對
常: 1. 簽指引
     2. 帶第三冊作業
通告: 12, 14, 16

9/9 功課

中: 1) 作P.2-3
      2) 26週 (1,2)+對; 閱 (1) + 對 (12/9)
英: 1) read reader P.2-10 (3 times)
      2)G.E. supp. Ex.1 Part D
      3) Oral Sign
數: 1)書p.7,8
      2)背2的成法歌

Cyrus自修部就寫26週同閱係17/9交, 唔知邊日至真呢?

Cyrus話伍老師係新嚟宣道, 不過之前已經教多過10年書架啦!

請問大家知唔知明天資訊科技要帶邊本書?

我仔話琴日佢已經試咗拉小提琴, 不過事先又無通知要帶樂器同譜! 但佢話老師有比琴佢, 至於拉乜曲, 就識背邊首就拉邊首喎!

原帖由 陳師奶 於 09-9-14 16:00 發表
14/9 功課

中: 作1.2 (p.4-5)
      書p.15
英: -
數: 1. 背2,5,10 乘法
      2. 書p.11,12
其他: 1. Sci. WB.5 Ch.1
         2. Book 5 P.9
通告17

same!

睇通告知道2年班中有兩班都有疑似流感擴散跡象, 聽日Day 2, 二年級小朋友可以落禮堂玩, 所以都係叫小朋友帶口罩安全啲. 不過Cyrus今日話今日無咗第二個小息, 要佢哋留係課室, 唔知係咪咁原因呢?

原帖由 Tina 於 09-9-15 20:29 發表
請問明天是否帶day3的書呀?

我都係執Day 3書, 佢哋自修部編好晒, 我諗唔會轉啩!

原帖由 3b 於 09-9-17 17:42 發表

囝囝本良師不見了, 不知是否連作業交了.  我諗由二年級開始, 每天的功課量都會比一年級多50-80%.

3b,
你要唔要我email份良師比你? 我舊年都試過, 老師唔會當你欠交!

明天資訊科技帶"小畫家"!

問Cyrus點交24/9專題節日, 佢話將有關節日既圖片貼係A4紙度交, 又話今日已經有一位同學咁樣做咗, 我問要做幾多張紙? 佢話今日位同學有4張紙咁多?

原帖由 ojmummy 於 09-9-17 21:57 發表

跟據P.1經驗以及藍色o個張專題設計指引所講,應如3b所言,第三週會派專題設計工作紙,到時把圖片貼上去就可以了!

份報告我相信都係做係老師派既工作紙上, 但問題係今日自修簿話24/9(即下星期四)就要講你揀邊一個節日, 所以我問呀仔點話比老師聽, 佢就話咗之前佢講既方法!
‹ 上一主題|下一主題