用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 Ballet 的家長分享 / 交流請進
樓主: 馬媽媽
go

Ballet 的家長分享 / 交流請進 [複製鏈接]

原帖由 馬媽媽 於 08-11-11 09:35 發表
My daughter is learning Primary and will take the exam next year. Will your daughters practise at home? Is it enought just dancing at the school?

在家練練壓腿,一字馬或大字馬也就可以了,舞步稍稍練習當然好,但沒有音樂,沒有同伴一起練相信都成效不大罷? 而且只是primary,grade 5 以下其實也不用太緊張,當一項運動或課外活動也就是了,除非目標是要拿什麼比賽獎項或以ballet為終身職業,她們那麼少,就讓小朋友享受一下音樂,節奏和舞蹈吧!

原帖由 KristieMom 於 08-11-13 03:18 發表
學芭蕾舞真的好似一個無底深潭,每升一級,學費又會增加,學費、雜費和考試費,再加上表演費,每年都可能要2萬,所以條數都好恐怖!

真係無底深潭,越高班越要上得多堂,一雙跳舞鞋穿不了幾個月就要換,還有舞衣鞋襪考試前統統要換新。

表演舞衣穿一次就沒用,真的很浪費。

這些都是次要,時間安排才是最大問題,每星期兩堂,三堂,遇著考試測驗都不能停....

但是,只要孩子喜歡,認真去學,我覺得花的時間和金錢還是值得的。

原帖由 *dora* 於 08-11-13 17:15 發表
請問你們的老師會在哪一grade要求做到一字馬,大字馬?

其實一直有要求,不過考完grade 5就地獄式訓練,我係studio外都聽見班女仔係裡面叫到好似生仔咁,哈哈!

原帖由 *dora* 於 08-11-14 13:36 發表
咁, 即是到g5先要求她們一定做到. 但g5時,她們的年齡都超過10歲,會唔會真是好辛苦好辛苦才能完成?

可能唔同老師有唔同要求。 不過其實grade 3已經開始要小朋友練,但好認真咁要佢地做到係grade 5之後囉。

原帖由 Flowerlam 於 08-11-23 19:18 發表
Dear MsChanChan,

如果5級先拉根,但小朋友(over 11 yrs old) 會唔會因太大年紀拉唔到,是不是耍放棄,有無方法可以改善?

Thanks!

其實都唔係grade 5 先開始,之前已經開始壓腿。 但考完grade 5 後老師嚴格好多。 小女的同學之前不能做到一字馬的經幾個月苦練,雖未完全做到但都差不多了。

唔使擔心啦,如果小朋友有興趣,同同學仔一切笑下叫下就會做到!

原帖由 *dora* 於 08-11-27 14:07 發表
即是說:到了grade 6,同學們會做到一字馬.會否有小朋友真的做不到呢?

小女有些同學仍未能落晒一字馬,但已經比前進步好多,再練下應該就可以。

原帖由 馬媽媽 於 08-11-27 15:23 發表
After Grade 5, is it really required a lot of time to practise ballet? How many lessons per week?

My daughter takes two lessons per week but each last for 1.5 hours plus extra time for 拉筋,sit up 等。

原帖由 馬媽媽 於 08-12-2 14:12 發表
Apart from Nutcracker, any ballet performance worth to see???

香港藝術節有一齣好像是"Alice and the Wonderland", 這個一很適合較小的小朋友看。 前兩天話女兒去看了吉賽爾" 兩幕芭蕾舞劇,很感人但第二幕悶場較多,我見很多小朋友都睡著了。

明年hk ballet會上演經典劇"天鵝湖",我覺得這個芭蕾舞劇較為人所熟悉,但個人覺得太小的小朋友未必識欣賞箇中技巧和感情表達。

藝術節還有一齣中國芭蕾舞劇"牡丹亭",我都很有興趣同個女去睇。

原帖由 chatroom台長 於 08-12-3 11:08 發表
我都買左飛 X'mas 睇 胡桃鉗子, 我想問下Rad Ballet 考試咪4個一組分開 pink, blue, white, yellow, 究竟以咩野黎定做咩顏色 ? 係咪 pink 最叻 yellow 最差, 我問亞女佢話老師話無分別, 只係比考官睇, yellow 都會第 ...

台長:

應該無分架窩,只係容易比考官識別。 我女試過係blue亦試過係white。

原帖由 穎妍媽咪 於 08-12-3 11:16 發表
請問grade 6 學"足尖"未?

grade 6剛開始學。

原帖由 Crabtree 於 09-1-5 14:16 發表
想問一吓各位, 如果囡囡係扁平足, 後足(弓)外翻等腳部問題, 是否適合繼續 跳芭蕾舞呢?

小女都有扁平足,但學ballet多年後,情況反而得到改善。

原帖由 馬媽媽 於 09-2-18 09:45 發表
Anyone will go to HKAPA open day - dancing?

可以提供多些資料嗎?
‹ 上一主題|下一主題