用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇保良局林文燦英文小學家嘅長呀!!入嚟傾吓吖~~ ...
go

有冇保良局林文燦英文小學家嘅長呀!!入嚟傾吓吖~~ [複製鏈接]

原帖由 快的好返 於 08-10-22 13:14 發表
Hello Phoebe.T,

妳咁快就比人知道妳係邊個既媽媽, 咁第二時要係度講下學校既壞話會冇咁方便呢 ~ 因為有老師知道 BK 的, 呵呵呵 ~

我囡囡有份去下個月嘅校際遊戲比賽, 而家留校 Traning 就好似多左堂 PE 咁, 真係 ...

Hi, 好快好返, Phoebe.T,

我女明年升小一, 我都有興趣此校, 因此校近我家, 又係英文小學, 可以比我女多聽多講英文. 想問吓你哋小朋友多功課嗎? 有沒有英文 / 中文默書? 參加了甚麼課外話動呢? 因此校現時仍沒有小六畢業生, 你們會擔心升中的問題嗎?

先謝謝妳們!

原帖由 快的好返 於 08-10-23 13:01 發表
Hi yiu_mimi,

暫時功課不多, 我呀囡通常做二個小時左右, 做咁耐係因為數學 / GS 同英文的功課, 我要佢讀一次, 然後同佢解一次 ( 同埋想佢的英文快的上手), 以保證佢明白所學及加深記憶 ~

我唔擔心升中問題, 因為都 ...

Pheobie.T and 快的好返

唔該哂你哋咁快就回覆我, 我都希望學校有適量功課比小朋友 (但又唔想有太大壓力, 真矛盾) 初時聽到活動教學都擔心無咩功課會令小朋友懶散, 有默書都好, 只要適量及程度配合就可以.

另外, 想問吓d 老師係唔係都好nice? 你知啦, 小朋友對好既老師, 上堂都會特別留心. 我怕會遇上  d 惡既老師.

一班有多少人? 你們自己送小朋友上學還是搭校車..

現時你們覺得家校合作得好嗎?

快的好返, 請問你小朋友讀 P1 / P2? GS  即係咪堂?

Sorry too many questions..

原帖由 Phoebe.T 於 08-10-23 14:46 發表
hi yiu_mimi,

啲老師都ok"嫁", 不過我個仔有時會怕用英文問返老師問題先唔敢出聲囉~~

我係送小朋友返學"嫁".

合作都冇乜問題, 例如當教小朋友做功課遇到問題去同先生傾, 佢哋都會幫手諗一啲辦法去解決, 另到小朋 ...

咁都唔錯 wor, 我都係諗住 if 阿女讀呢間學校可以日日自己帶阿女返學, 好 warm, 又可以見吓老師或嬸嬸咁了解多d 佢係學校既情況.

你覺得各個學科既程度會比附近既津校 淺d 定 深d 呢?

學校有無d 特別班 / 小組可令到小朋友容易d catch up 英文教學呢?

Thanks!

原帖由 快的好返 於 08-10-24 19:02 發表
NT27,

其實我囡的英文是很弱的,因為過了一個愉快的幼兒園生活, 加上家長英文也不好 @.@ 所以她很多時是不明白的, 唯有在家同佢讀多的課文, 好彩 YAHOO 字典好幫到手, 唔識讀都問題不大 ! 而家希望讀多的再加上學校 ...

快的好返 , 謝謝你的回應, 請問中文課是不是以普通話上課? 我想問如我等大抽獎後才報, 有機會嗎?

原帖由 itbaby 於 08-10-29 10:50 發表
想問吓讀緊的家長,現時學校有幾多科要讀架?因為上網見到只得6科,包括:中,英,數,GS,Art and PE.但我打電話去問,接電話果個小姐又好似唔多清楚咁,一時話有音樂,一時話唔知道.咁除咗以下課目外,仲有無其它呢,例如:電腦, ...

itbaby,

我上網睇學校網址有各班的 timetable, 如以下的 1A 班 timetable, 除了你講的 6 科, 還有 IT, Music, MI 等. 你可以睇睇

http://www.plklmceps.edu.hk/timetable/1a.pdf
‹ 上一主題|下一主題