用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 北角遊戲輔導室
go

北角遊戲輔導室 [複製鏈接]

遊戲輔導室(旺角)同樂運會我個仔都參加過.

遊戲輔導室, 如果你個仔 / 你自己接受倒佢既軍訓式訓練, 其實係ok既.
不過我個仔做訓練既時候, 都聽過唔少在場既家長, 話d阿sir使唔使咁大聲 /
大力對住d小朋友. 咁我估呢個係佢地既style, 應該唔會點變.
不過有聽過, 輔導室入面既訓練人員, 只係少數係職業治療師, 咁就係我走既其中一個原因喇. 另外一個原因係, 地方太細, 每節有12個小朋友+12個家長/姐姐迫響個房入面, 真係好迫同好危險(尤其係玩滑板車既時候)

之後就去左樂運會, 地方好大好新. 中悾係職業治療師搞既.....不過同d仔上堂既唔係.....只係有d好後生既既後生女睇住....唔會幫你......所以玩左一陣之後,
我就再冇參加喇.

回覆:hindip 的帖子

佢地係以軍訓形式黎叫D小朋友做感統運動,例如佢地會大聲叫、迫小朋友推波200下先准休息等等。。。。對於一D可以靠惡黎對付嘅小朋友就好有效,但係我個仔受軟唔受硬就睬佢都儍~

回復 hindip 的帖子

佢地既惡﹑大聲﹑迫只係一種形式, 唔係訓練感統既一種方法.
佢地做既活動例如滑板車﹑推波﹑軍人爬行等等, 都的確係職業治療師訓練小朋友既方法.
去協康去step都係做呢d.

平心而論, 我有見過用呢一d方法係work既小朋友.
即係有d小朋友要鬧要惡先做倒功課, 有d小朋友氹下就可以一樣.

我唔去除左因為我個仔唔受惡之外, 而係果度地方太細好危險, 同埋有某d課堂時間,
係冇d有專業資格既人睇住.

果度有位招sir, 係好有經驗及資格既人, 至於其他在場既導師, 中心就真係冇介紹過佢地既背景喇.
曾經有個後生仔好似叫黃sir, 好似係響ploy讀職業治療既, 但而家仲響唔響度就唔知喇.

‹ 上一主題|下一主題