用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 反叛期就是這樣嗎, 點算好?
樓主: Joe媽媽
go

反叛期就是這樣嗎, 點算好? [複製鏈接]

仔仔現在是中一了.... 重溫這個 post 很有感覺.... 我很喜歡這句 :

"試著做好的聆聽者, 不要給任何意見和批評"

我希望我真的可以做到.... 但其實仔仔好少同我講佢既事, 尤其係內心問題, 我也未能做到引導佢講... 所以我都好煩惱.... :(

原帖由 mattsmum 於 11-9-5 23:10 發表
http://www.kyc.edu.hk/parentaso/PTAedu/communication0809.pdf

this could be useful.

好有用呀.... 睇完好似有 d 啟發.... 因為已經唔記得自己既青春期係點啦.... 加油, 共勉之....

原帖由 BearBearD 於 11-9-14 21:40 發表
非常同意,孩子童年真的過得很快。

小孩剛升上中一,要坐校車,還可以送她到校車站,但我發覺我是唯一的家長送孩子到校車站,希望這樣的日子可以持續下去,現在確實懷念以往小學送她上學的日子。 ...

我小朋友也是剛升上中一, 初時我係送佢返到學校門口,
第一天很多家長, 第二天已經無家長啦... 但我好想支持佢,
所以堅持同佢一齊早起返學, 一星期過後, 佢話唔駛送啦,
我就不送到學校門口, 但仍堅持一齊早起坐車, 再送到車站
之後我就搭回頭車走.  我同你一樣, 都係想這樣的日子
可以持續下去, 雖然我小學無送過佢返學....

佢有叫我唔駛甘早起身啦 (6:00am), 但我知道佢內心
覺得開心架.... 所以我都送得好開心 (心甜)....

大家一齊加油啦....

原帖由 98730 於 11-9-14 22:50 發表
妳懂得珍惜他/她的童年..他/她也學懂陪伴妳的晚年..
      童年時沒有家長在身旁保護.就好像晚年沒有子女在身旁安慰一樣..甚是可憐..大家要學懂珍惜喔.. ...

希望如你所講, 我對佢既付出/珍惜, 佢將來會感激/陪伴...
好感動啊....

話兩句, 就得啦得啦... 你都唔好意思再講...

原帖由 joeybecherz 於 11-9-20 20:14 發表
反叛期係中學必經階段,最緊要係你多d同佢傾計,但唔好話咁說教,係真係代入佢青少年個潮流同思維去同佢做朋友。
咁樣佢好多野都會話你知,記住唔好過分使用家長個階級去同佢講野。 ...

我都想同佢傾, 係佢唔多想同我傾, 若佢想講佢會自己講,
如佢唔講就你點問都係唔講.... 真係無佢符....
‹ 上一主題|下一主題