用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 討價還價
go

討價還價 [複製鏈接]

你地D小朋友會吾會成日討價還價?你地會點樣招呼一個3.5 years old,樣樣討價還價的小朋友?可吾可以醒幾招黎?真係好疲呀!
   0    0    0    0

原文章由 甜芋 於 08-8-12 14:32 發表

講來聽聽,討價還價係邊度? 如果佢同你講完條件之后,又達到你的要求,呢樣我接受0架. 但無理的討價還價,我不會應佢. 我應咗佢,佢會再諗計對付我,咁樣惡性循環,無止境.

食住一個咁樣0既人,真係要諗好多辦法. ...

討價還價係邊度?---> 何時何地,一有位攝就黎架la.
總之mug都講餐飽,我有時吾應佢,佢咪係咁up,up到你應lor,真系我聾佢都未啞,衰在就算我吾應,屋企大把人應la,唉...
討價還價之外,仲係點三點四or借口多多.
e.g.

冲涼1
我: 冲涼la.
女: 玩多十分鐘先
我: 吾得
女: 你未開水喎,你開水先la...
(十分鐘後....)
我: 開左水la...
女: 再玩多十分鐘
我: No ! D水會冷架!
女: 你加番D熱水咪得lor!紅色掣呀,知吾知呀?呀.你攞衫未呀?毛巾呢?
玩拖延....

冲涼2
我: 冲涼la! (今次諗住早十分鐘叫定)
女: 我要畫畫!
我: 十分鐘好la!
女: 二十分鐘!
我: 吾得呀(今次諗住企硬)
女: 十分鐘淨係畫倒daddy,廿分鍾先可以畫埋mummy吖嘛!(又企吾硬)

基本上係佢食住我多D,雖然有時我都會反擊,不過好快就比佢破解,真係怨怨相報...有人話5歲前都唔好打沉佢地喎,都唔知真定假?

原文章由 甜芋 於 08-8-13 13:06 發表
如果佢好中意畫畫,10分鐘真係少啲喎.畫之前,同佢講先,畫完畫要沖涼或食飯.預多少少時間俾佢.如果佢都死撐,你出強硬手法前,都話俾佢知.預告俾佢,你0既底線.

講說話窒你0固度,要嚴厲話佢了.

哇!頭先打咗一大段,冇咗. ...

咪中佢計呀!佢係好鍾意畫畫,but 用marker pen,佢畫得好快架,又吾鍾意填色淨綫條,佢10分鐘點止畫1個呀,10個都畫到la,況且佢都巳經日日畫架la,洗mug揀嗰時?純籍口...

有時火黎嚴厲話佢都會,but呢分鐘7情上面,眼有淚光sorry媽咪,今次順從,下次都係再黎...相信大家都有經驗..

強硬預告方法都會,例如:你再吾聽就罰企la! 有時都work...but係有副作用架,我吾想佢copy, 因為點都有D威脅成份,...佢而家巳經成日用li招黎對表妹啦...你再吾執番D玩具我就吾同你玩!    !!! mug咁熟口面?

5歲前唔好打沉佢,係有一個係playgroup既teacher話:識同你討價還價其實代表佢地係度build up緊思考同創意,如果吾係太過份,吾洗下下㩒住佢or打駡,佢大個會有自信D同有創意咁話喎...

不過我真係無打佢,駡都吾會過份,所以我地都仲可以好friend , 即使佢窒我駁我,都係玩玩下永吾係惡意反抗嗰隻,如果吾係我諗真係好火....

當我真係好嬲吾睬佢時,佢係會驚架,會聽話(個殺那)同撩番我講野,我會話比佢知我吾開心,等佢內疚...
最近,佢一次佢吾聽話,我忍吾住大聲話佢,隔左一陣佢又撩我...
女:媽咪,你開吾開心?
我:吾開心
女:點解?
我:因為你咁咁咁...
女:媽咪!你問下我開吾開心oY...
我:你開吾開心?
女:吾開心!
我:點解?
女:因為你投先好大聲駡我...
我:....咁不如以後我吾好咁大聲,但你要聽話喎...
女:好呀!

跟住之後佢一吾聽話,我就話:媽咪吾想大聲話你.
咁佢就會即刻乖乖去做...

我覺得,做家長講原則之餘都重係要好好溝通,企得太硬可能會有never end嘅反抗,細個吾反大個都反....
而家先明點解有仔襯嫩生,真係好疲...

原文章由 wisekid2007 於 08-8-13 16:19 發表
***5歲前唔好打沉佢,係有一個係playgroup既teacher話:識同你討價還價其實代表佢地係度build up緊思考同創意,如果吾係太過份,吾洗下下㩒住佢or打駡,佢大個會有自信D同有創意咁話喎***

5歲前唔好打沉佢 - It applies only ...

好,等我試下"give her a few minutes contingency to continue orfinish her current activity and then stay firm to insist her to follow my planned routine."先!

原文章由 甜芋 於 08-8-14 10:37 發表
女:因為你投先好大聲駡我...
我:....咁不如以後我吾好咁大聲,但你要聽話喎...

我會嚴厲咁問佢:你知唔知點解媽咪咁大聲閙你? 講說話窒你,會隨住佢年齡變本加厲.某種情況下,我覺得,唔好用商量的語氣和他(她)講, 你商量咗 ...

咁係,試過佢"忟陣"激動時好大聲同我講野,嗰次我都好嚴厲訓斥佢,吾想佢變本加厲,跟住都無了...
佢好易忟陣,試過寫吾倒個字都忟到喊,我唯有always提佢冷靜D,又要學點cool down佢,而家先人仔細細真係有排努力 !

你話你坐車返工放工時都要諗計,真係仲疲過我!

講開抱抱,亞女2歲2時,我抱住佢好攰,我話:好攰呀,你落地行兩步先啦....
亞女好聽話,落左地大踏兩步,把口仲要一路數:1,2。
跟住攬住我對腳,笑笑口:兩步啦兩步啦...

係呀,有時覺得佢好搞笑,但有時佢吾聽笛係咁借口多多時,都幾鬼炆架...

原帖由 BH_2 於 09-1-5 18:35 發表
我個仔(2歲半) 都係

例子:
佢想我抱佢, 我拒絕, 佢會說地面"有蚊" (夏天), 冬天個D籍口就會變成地面有水, 污漬, 好臭, 人多, 佢好累, 佢想睇高的野, 去個度好遠... 總次層出不窮,  有時佢自己邊說邊嘻皮笑臉的, 也 ...
‹ 上一主題|下一主題