用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學 有冇2010-2011小一浸小同學.
go

有冇2010-2011小一浸小同學. [複製鏈接]

真係?咁又幾好喎,仲有佢地D老師有無Heart呀?

...其實我都擔心我女女上小學嘅情緒問題,我都吾明點解佢係老師面前成日都好緊張,比人感覺無mug自信,其實老師可能太忙啦,吾得閒了解下佢,吾知佢表面文靜,內裏mug都想參加,做野又認真 ~ 話說K2佢join學校舞班,知有機會成班同學去比賽,佢好比心機,跳跳跳,等等等到K3,仲好認真係屋企練習,老師都話佢跳得幾好,但揀人比賽時,揀左其他K3生,全部都係佢D好朋友大概7-8個,無揀佢,反而搵左D吾係跳開但其他成績優異嘅TOP人加入,佢看在眼裏,好震驚,返到屋企大喊一場,down左成個月又發惡夢,心痛死我...之後我問老師係吾係佢跳得吾好?佢答案係我女跳舞方面無問題,幾好,只係因為佢平時吾多出聲,比人感覺自信吾夠,唉!就係咁表面...

當然我地家長都好震驚,估吾到幾歲人仔要受咁重打擊,仲要黎自我女最愛同家長最信任嘅學校添...

所以我見到你個post,好深感受,吾好意思,又呻一輪....從事教育,鼓勵參與真係好重要,攞奬真係重要過一個學生嘅自信心咩?

我地都期待一個新開始...

你join吾join講座?4月果個我會join.

keep in touch~

原帖由 tpmak 於 09-12-7 17:53 發表
我有好幾個朋友d仔女係浸小讀, 開心上學.
學校鼓勵學生參與, 不一定要好top 的學生, 都可以參與不同類的比賽, 表演.
學校始終有Bu Back up,
好多資源都可以由Bu 抽取安排,
例如家長的講座, BU 的幼兒教育方面有很 ...

係呀, 浸小嘅理念又係好符合我兩公婆, 同埋我都識人話個女讀得好開心, 仲話其實吾淺添....仲有我知有一個家長本身係一間津校校長, 都比佢個女入浸小讀,咁我諗吾差得去邊卦?

原帖由 kkk2000 於 10-3-4 21:23 發表
其實, 我都很擔心浸小'掛羊頭賣狗肉', 因為聽Briefing and background, 浸小的理念的確很符合我, 但在這裡實在太少家長討論此學校的長短處, 再加上常說行政混亂, 這樣會否影響老師的教學質素呢? 他們是否有heart呢?  ...

Thanks Sunshinemom,

Your comment 真係令我多左信心.
我以前間屋係望到WKF果塊地,我係睇住佢建的,我女幾個月大時,我就話 "亞女如果你第時入去讀都幾好喎,間學校咁大咁靚又近",而家真係成事,感覺幾特別,(不過當然吾係淨係貪佢硬件啦);另外我office都係附近,有時"裝"到D細細個嘅學生係操場蹦蹦跳真係好開心。
八下,最近點解掛晒旗仔呢?運動會?

原帖由 SunshineMom 於 10-3-5 14:12 發表
Being WKF parent I am pleased to share with you my opinion.  My kid is in the first grade and my comments are both good and bad.  Here are some details.

I personally think those looking for good dis ...

我問過學校話迎新營係8月某3日,但未定日子,希望快D知道la,吾知係點形式嘅呢?

係呀,收到有關交學費嘅信,不過仲未收到關於迎新營嘅,因為要plan 定D summer course,所以想早D知邊日...

原帖由 tpmak 於 10-6-1 09:59 發表
收到信, 你地呢?

係喎,睇漏左後面添,吾該晒!
原帖由 danielson 於 10-6-1 13:55 發表
信封裏面有張紙寫8月30日and31日上午迎新營, 要交活動費120元.
另可以選擇自己送或付費搭校車往返.

交學費嘅deadline巳過(6月8),吾交嘅相信會被視為放棄學位,如果有位應該好快會知.

我個人覺得交portfolio起碼要直接去到校長手上先有機....

原帖由 KPMS 於 10-6-11 11:49 發表
好多謝你哋呀!知道咗8/6已註冊可能有位,但係主任覆我都好像有,不過好似未到我,我再問不如再交多次pro,佢又叫我唔洗,浪費紙張,佢叫我傳真信不要過去交.昨天佢覆我只是作紀錄,點算呀!我真係好鍾意這間學校,聖諾瑟今日 ...

GOOD LUCK !

上年我都諗lee個問題,15%只得廿幾個額,好似仲包括埋馬安山,真係好少,但最終我都用番自己住的沙田地址,如果用第二個吾係自己住緊嘅地址,一來吾知點同女女講,二來諗萬一面試時穿左咪好樣衰?算啦,睇隨緣啦.
結果又OK左,吾知係咪反而少人用沙田地址,少左競爭?講笑!
不過連幼稚園校長知道我用沙田地址OK左都好surprise,佢話:"吓?你用沙田地址報㗎?"
其實佢之前有提家長要留意地址li樣野,所以佢好似覺得我太冒險咁

其實係咪未分班?我見OLE張form有分1A-1E班,即係吾洗填?

我都係吾明,結果即場選,原來每節只可以有2個ticks, 1 st choice and 2 nd choice,咁就明晒,我同亞女去,佢自己決定,有D我諗吾係熱門我諗入倒卦,如三字經同rope skipping,又報左日文,我諗日文好多人會報,你選左mug ?
我無訂飯,亞女食物敏感如魚,蝦,蛋,花生,如隻wok煮過魚再煮雞,咁就算佢食雞,個咀都會痕同腫,想訂飯都吾敢,有無人知學校飯商對食物敏感風險管理係點?

原帖由 tpmak 於 10-7-20 16:14 發表
當天去註冊, 選d課程好煩覆, 有d亂.
我想比個女捱下, 會先要佢食學校飯. 遲些再算.  

恭喜你呀,我見倒你另一個post發現原來大家都係來自HKPS㗎!吾知係A-school會吾會同班呢?
原帖由 hair-health 於 10-7-16 15:13 發表
好開心, 終於可以入到浸小, 我係在今年初已經不停叩門, 終於在7月14日有機會再interview, 結果成功, 趕得上尾班車, 好開心, 希望各位同學仔可在浸小開心學習, 前途無限.

...
‹ 上一主題|下一主題