用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 9月中先插隊排番S位, 剛剛社工通知有位啦, 咁快.... ...
樓主: owl_2046
go

9月中先插隊排番S位, 剛剛社工通知有位啦, 咁快.... [複製鏈接]

遲早都要適應過大口環協康的啦.. 點解唔早d 開始呀... 我覺得s位返全日好過係joyful, 俾我一定即刻去呀.

係s位的老師好有經驗, 佢地一定會搞掂你個仔的自理呀. 而家個仔的自理咁差, 一定要呀. 唔好再拖啦.

原帖由 owl_2046 於 08-11-12 14:07 發表
9月中先插隊排番大口環協康S位, 剛剛社工通知有位啦.
嘩, 我都估唔到咁快, 冇心理準備, 有D唔係咁開心添...

1. 亞仔剛剛適應Joyful, 又要重新黎過

2. S位返足全日, 食飯,瞓覺都係學校, 亞仔杯都未肯用, 又 ...

someoneelse,
你好呀... 我個仔返左差不多兩個月s 位, 我覺得進步仲快過係joyful 呀. 可能我個間s位好呀, 佢地3t 的服務真係好足呀. 雖然2個星期一次的個別, 但係治療師有好多唔同的功課要我跟呀. 仲有個個老師都識得引度小朋友講野, 真係好唔同呀.

我無再係出面上ot 呀. 而家得返st 呀. 其實我覺得都可以唔上出面的st 的, 不過係為左安心呀.

原帖由 someoneelse 於 08-11-12 16:13 發表
但我就兩睇喇....

如果要訓練自理,當然S位好d喇,因為返全日嘛...情況同正常細路返全日既,都獨立過返半日果d喇...
但如果想追程度先呢,咁私人既S位就一定好好多,因為政府S位最多兩星期先一次個別訓練,如果咁啱個小朋友正上 ...

返緊灣仔協康. 我諗我地的小朋友都係要慢慢進步. 我個仔都係慢的, 不過身體協調真係比入學之前好好多呀.

你仔仔返緊邊度呀?

原帖由 dada5 於 08-11-12 17:14 發表
cecilau,

請問妳囝囝返緊邊間centre.
我個仔都係在9月中入左S位.但未見到好大進步(少少進步就有).所以仲係keep住外面既training.

dada5

nice to see you here...

原帖由 hellokitty1101 於 08-11-12 18:00 發表
我閱讀家個topic, 好有親切感,因為認識你地/blogger,或大家曾經PM,交換意見.

owl_2046, 你住香港仔,咁好方便.我個女進步得好快,廣東話叻了好多.老師,ST及OT好有經驗.老師好嚴格,會幫戒奶嘴,戒片等,她們會安排希望小朋友嘗試不同 ...

咁灣仔協康真係最出名, 所以個時我只係排呢一間.
大家一齊努力啦.

原帖由 dada5 於 08-11-12 17:25 發表
cecilau,

我都估係灣仔協康架啦,口碑最好!
我個仔讀緊將軍澳裕明中心,始終係新校,我覺得D導師同3T唔係咁夠經驗.但點都好過I位/E位既.唯有加私人training啦.
但就算俾我囝返灣協都唔係咁想.始終太遠了,因為我住在將 ...

你仔仔而家幾大呀? 佢識唔識得主動話要去toilet 呀?
我仔仔就來3歲, 都唔係好識得主動話要去toilet 呀.

原帖由 annaanna 於 08-11-13 09:41 發表
我阿仔讀左s位1年幾,睇得出有好多地方都有進步,不過學校人手好似好緊張咁,唔係成日得閒帶阿仔去廁所,所以有時都會賴尿o架....

無錯,協康s位係好,不過都要睇下你遇到果個係一個有冇經驗,有冇愛心o既老師o既... ...

我仔返學第一日已經要同佢介片, 唔著片褲上堂啦. 老師20-25 mins 就會帶佢去一次toilet 啦. 而家好少失手啦. 失手都係濕少少.

原帖由 annaanna 於 08-11-13 10:45 發表
佢識講野,不過唔係好識講要去廁所,十次有一次會自己話去o既...

阿仔3歲多d,番左學1年幾,係前2個月先開始話同佢戒片咋﹗人手唔夠,得閒先同你去下廁所,o係戒片方面唔多積極囉...

1-1.5 個鐘帶佢去一次,次次都有o既,不過如果冇 ...

唔駛客氣啦.. 而家咁快排得返s位真係好好彩的.
你要惡d 對仔仔啦... 努力呀.

原帖由 owl_2046 於 08-11-13 11:55 發表
Hi, Hellokitty,

你個女都返緊JSandy bay協康?聽到你咁講我都安心D.

Cecilia 講得o岩, 我亞仔自理真係勁差, 工人又真係太錫亞仔, 所以都係比佢返住日S位全天侯軍訓較好.

Joyful唔係唔好, 佢地都好比心機教亞仔,  ...

咁就好啦.... 你又慳返好多錢啦...

原帖由 owl_2046 於 08-11-20 22:15 發表
今日見完主任,做了初步評估, 與3T導師, 訓練老師, 護士傾亞仔情況及參觀左協康, 發覺為亞仔排返S位係我明智決定,之前種種擔心及疑慮都一掃而空, 12月可以入讀, 有校車, 工人又可以跟車返學, 實在prefect.
3年時間,  ...

仲未識手指指真係再check 下好d 呀..

我仔仔無你所講的野, 有eye contact, 叫佢會應, 有手指指, 有單字, 識得同小朋友玩, 同人有交流, 都評為自閉傾向呀.

原帖由 ClaraSham 於 08-11-21 11:29 發表
owl,

咁就好啦!加油!

不過我就要等多幾個月,睇吓e位評估先再決定到可以點做.......

其實想問吓大家,以下幾樣阿仔的行為算唔算自閉傾向,雖然之前(1歲8個月)評估只係發展遲緩,現在兩歲5個月。

- 鍾意fing頭、自轉、自己 ...

如果肯俾錢, 咁可以出去再上st & ot. 我個仔而家只係出去上st, 無再上ot 啦. 再一星期加多堂音樂治療俾佢呀.

感統差 ---> 得閒多d 同佢去公園玩下swing 先啦.

原帖由 owl_2046 於 08-11-21 15:54 發表
Cecilia,
長氣都要講多次, 真係多得你點醒及教路.
同joyful講讀埋今個月, 佢地好似好唔捨得, 又話我咁快有S位, 好lucky.
慳番D錢睇下使唔使比亞仔出去加碼ST,OT啦.
協康話我亞仔感統好差......

...

唔識講野law... 佢做評估時係22個月大呀.. 醫生話佢唔望佢呀. 所以就評為自閉傾向呀.

原帖由 ClaraSham 於 08-11-21 17:29 發表
Cecila,

咁你仔仔有咩問題會評為自閉傾向?

我都唔知有乜用呀... 我當上音樂堂, 俾佢聽下指令, 唱下歌仔啦.. 我個仔唔識唱歌的, 而家開始跟少少啦.

原帖由 owl_2046 於 08-11-21 20:59 發表
亞仔已經日日都去公園swing
係呢, 音樂治療有咩用?
‹ 上一主題|下一主題