用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 過度活躍症
樓主: 常歡笑
go

過度活躍症 [複製鏈接]

chroma-shine

我囡囡同你囡囡一樣HYPER, 佢唔停得, 一停就訓著,
想問健康院轉介去邊度CHECK呀, 唔係6YEARS先可以CHECK嗎?
你囡囡返學OK嗎?

人人見到我囡囡都話我一定好累, 成隻duracell bunny咁

佢同你囡囡好似, 老師話初初都以為佢係過度活躍, 但而家覺得佢只係非常活躍, 但佢好好記性, 學嘢好快

唔知佢地一齊玩會點呢?

Thanks 3X!

我無胎教嫁, 真係唔知佢點解勁HYPER, 老師有叫我安排課外活動等佢發洩吓D精力, 但唔係成日得閒去放狗, 有次放咗一分鍾就唔見咗, 叫D管理員幫手先找到, 重要給D C9勁丙, 話我好唔睇住佢, 差D拉倒張枱

佢响學校都有自己走咗去, 第一日返學就自己去咗樓下玩, 要2個校工夾住返來, 前年啟思有學生走失, 學校好緊張

而家3YEARS好少少啦, TERRIBLE TWO真係想死呀

唔睇電視真係好難, 佢睇電視=大人休息, 大人要每日12小時同佢玩, 真係死得, 佢唔使午睡, 睌上10-11時先訓

平時放狗由daddy做, 第一次由我放就出事, 原來daddy一直由得佢跑, 响後面追住佢, 有一次佢跑出馬路, 好彩daddy跑得快.... 有時馬路d paving 同行人路一樣, 都幾危險, 婆婆放有走失過, 佢驚到血壓急升!

人哋d小朋友都勁睇電視, 但又定一定喎

其實我哋時否大肚時食咗咩, 小朋友會咁? 我可能大肚時飲咗魚湯同食燕窩, 太多水銀... 之後又用膠奶樽, 有雙芬a, 您吔有冇食d咩呀?

uptopian, 小朋友到3 years 返咗學會好少少, 會知驚, 但佢會pick up新嘢, 我b就學會喊同尖叫, 仲會lur地, 返學之前冇的, 以前真系成日笑

佢而家成日都叫佢唔做的就即刻做, 真係火都來嫁, 又喊同尖叫, 要好惡同佢講先收聲, 我哋已經由好心都教, 變到失去耐性(理性!), 加上返學後又成日帶d病菌返來, 佢病一日就ok, 大人同小b就病唔停

同事的親友買了一個小型彈床給小朋友, 如果屋企大都可考慮吓, 不過我就唔得啦

utopian, 上次出街有個行動不便的阿姨, 問我使唔使借支
枴杖給我打佢呀, 死未?  我頭痛緊學校因為佢咁唔收細b呀, 同埋唔收佢升小學呀

原帖由 utopian 於 08-10-20 18:19 發表
tcbobo,聽你咁講,我又有返多少少希望!
我女返咗兩個月K1,如你所講,學咗唔少"新嘢"返嚟,但就未見佢D"舊嘢"有改善....唯有等等等等.....

失去理性,好有同感!!啱啱生完細B果排好驚自己會產後抑鬱!明知咁樣會 ...

細b 同大b d嘢so far係完全相反, 我希望細b唔會咁粗野啦, 大b 成日叫喊, 我哋又要喝或打佢先停, 細b成日都比我哋嚇親, 跟住喊, 真係家嘈屋閉, 煩死嫁

k2已經知升唔升到小學嫁啦, 好快就知學校like唔like呢d咁"突出"的小朋友

打駡完佢都可以轉頭同你話好開心咁多人 佢, daddy, mammy, 姐姐(工人)啦, 跟住笑住訓著,真係天使魔鬼混合體!

係呀, 而家放狗我行前面, 佢跟住行, 佢唔跟就同佢講bye bye, 佢就會跑過來, 好似驚會唔見咗媽咪咁, 同以前好唔同啦, 佢跑得太快叫佢停, 佢都會間中聽吓

原帖由 3X 於 08-10-20 23:12 發表

utopian:
===> 我覺得係呀, 番左2個月左右好好多,
起碼而家佢狂奔時, 叫佢行去左呀..吾係右呀,
佢都識停 ...
‹ 上一主題|下一主題