用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德雅小學
go

德雅小學 [複製鏈接]

德雅是否分兩星期IN呢?我上星期五交表時,NO.36X系IN15號,吾知今年收几多人呢?

死啦,比你地講到成間鬼屋咁,因為上次交表系我老公去,返來我問佢問學校舊嗎?佢話吾知 ,請問培道舊D定德雅呢????

請問你們覺得培道好定德雅好D呢?我覺得德雅派位好好多,培道派位好似冇咁好,不過學校環境培道好D.請問培道和德雅是否個個都收呢?
原帖由 KwanKwanMammy 於 08-11-11 11:50 發表
也有同感. 如第一round不中, 你会交培道留位費嗎?会北囡囡讀此校嗎?

請問你們覺得培道好定德雅好D呢?我覺得德雅派位好好多,培道派位好似冇咁好,不過學校環境培道好D.請問培道和德雅是否個個都收呢?
原帖由 KwanKwanMammy 於 08-11-11 11:50 發表
也有同感. 如第一round不中, 你会交培道留位費嗎?会北囡囡讀此校嗎?

請問你表弟是否考頭個几名呢?
原帖由 eunice.lee 於 08-11-11 16:20 發表
德雅派位比培道優勝.

我兩位表弟幾年前在此校完成小六, 分別考入九龍華仁, 另一位獲分派去英華書院.

其實問咁淺問題系想睇到小朋友什麼呢?我十一點in時見有好多小朋友坐系度,數過下都成五十几人,其實個個小朋友都答到問題,咁睇什麼來收生呢?真系好奇??

請問明年推行小班咁一班有几多人呢?
原帖由 Crabtree 於 08-11-15 22:57 發表
睇完你地啲post, 囡囡話問佢名啦? 今年幾多歲, 問佢住邊? 囡囡只答了樓名, 咁老師再問佢係邊區? 圖畫找錯處, 考佢記憶, 叫佢估番其中一張係咩表情, 有問釣魚圖呀? 囡囡話老師問佢点解有啲小朋友釣唔到, 佢話條魚線唔 ...

我個小朋友出來都有貼紙同CANDY,佢話答完問題老師就比二樣野佢...我叫佢請我食,佢話我都冇答問題吾比
原帖由 Crabtree 於 08-11-15 22:57 發表
睇完你地啲post, 囡囡話問佢名啦? 今年幾多歲, 問佢住邊? 囡囡只答了樓名, 咁老師再問佢係邊區? 圖畫找錯處, 考佢記憶, 叫佢估番其中一張係咩表情, 有問釣魚圖呀? 囡囡話老師問佢点解有啲小朋友釣唔到, 佢話條魚線唔 ...

醉花間,
請問德雅升讀中BAND ONE比例系几多呢?謝謝.
原帖由 醉花間 於 08-11-17 00:23 發表
eunice.lee :-

德雅是英文私小, 還是中文私小? 中文私小, 但佢英文讀高一級, 即小一用小二的英文書功課吃力沉重嗎 (坊間流傳)? 絕對吃力, 但其實依家有好多所謂有質數既學校都係咁男生應考是否屬陪跑性質,  ...

羊咩囝,
我就系睇吾明,95%第一志願即系BAND ONE定系選校吾埋BAND ONE定THREE總之系第一志願都當系呢?吾明...可吾可以講清楚呢?謝謝
原帖由 羊咩囝 於 08-11-17 11:40 發表

CHRISCHEUNG,

2007-2008年度本校升中派位概況  本校升中概況 本校獲派首三志願人數 :
95%成功入讀自行選校及獲派第一志願 : 88.6%入讀英文中學逾 : 91.3 %

吾該哂,不過我個都系仔..
原帖由 醉花間 於 08-11-17 12:29 發表
佢地有80%以上升到band one 架wor, 而且如果女仔, 派位唔太理想, 佢地都會幫幫你問中學部既, 所以呢樣係德雅既優勝地方......

我自己果個係男仔, 如果係女仔, 我都會比佢讀德雅  ...

醉花間,
听完你講話有八成入BAND ONE中學,都好想入到德雅,我都好怕自己個仔系其餘二成,不過希望吾系啦.......請問假如學位系100人正取生會吾會系二百人呢?因為26號先知結果,我想有好多人如果第一輪收生得的話都會吾讀,所以會吾會計多D小一生呢?謝謝...
原帖由 醉花間 於 08-11-18 12:31 發表
唔使客氣, 希望幫到你, 好多時選擇學校都會係個心大心細既心態, 包括自己, 小兒慶幸入到間直升學校, 其實當日自己都有一樣既煩惱......   

...

我十一點IN,個主任都話每名小朋友面試過程為五分鐘,所以系正常的..
原帖由 chfong 於 08-11-20 13:01 發表
10:00 a.m. 果 lot 得5 mins,

我個仔初初都話問三條問題,但隔耐D又講多條隔耐D又講多條,最後都成五條問題,我諗可能老師問你小朋友關於畫的問題,他不當問題啦,正常每人都系平等的,不過我都好想快D知道結果..
原帖由 mmak 於 08-11-20 09:45 發表
我囡in 咗 10mins 就出嚟.. 仲去埋playground 玩完, 先叫我去接囡….
我囡 話得2條問題, 問佢叫咩名, 在邊間KG讀書咋, 真係再無問其他問題了… 我諗多數又fail….

...

我面試當天見到有位家長同個女講:你呀如果呢間吾收你你就冇間收你啦.....我听完個心都几難過,其實除左個位女仕外我也是(得培道收,其他WAITING,德雅同KTS未知,不過机會吾大),但我听完後覺得每間學校學位有限真系几困難囉...

其實我都冇咩打算,吾到我算,哈哈,真系收先算,不過如果德雅收的話我會放棄培道,不過培道有一樣好大的優點就是我平時送個仔搭校車八點十分我仲見到培道小學仲等緊校巴,咁我個小朋友就可以遲D起身,你呢?你有什麼打算?
原帖由 KwanKwanMammy 於 08-11-20 15:41 發表
Hi
你会有甚麼打算呢??我亦等緊KTS result and 宣小会在12月6号interview.

醉花間,
請問你之前講過德雅有八成入BAND ONE學校,咁系學校考尾個20%成績差的原因系什麼呢?因為我小朋友吾系醒,學校成績中等,所以想了解清楚,謝謝

听人講每年都有一成人左右會留班,是否真呢?有冇人知?

醉花間,
請問如果男仔升中,大多數去邊几間呢?因為深水涉校綱好小好的男女中學,我知就得銘賢,THS.

對吾住,我長氣左d,因為真系好擔心.吾好怪我啦..謝謝...
真系再次謝謝你.
原帖由 醉花間 於 08-11-30 15:56 發表
佢地年年都有幾個男生升華仁, 伊利沙伯, 聖芳濟各(詩歌舞街果間英文中學), 跟住就到銘賢同長沙灣天主教果d.....其實男生派位都唔錯架, 我都講, 如果我自己個仔唔係考到依家呢間, 我都會比佢讀德雅

...
‹ 上一主題|下一主題