用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點解冇人派到去九華
go

點解冇人派到去九華   [複製鏈接]

驚死我啦,點會咁呀,書記吾通又打漏

王家爸爸    發表於 14-7-18 13:19

回覆 leeleelumlum 的帖子

派位吾系差,只系冇人簡九華我之前都有听過家長講,個個男仔簡聖方濟,冇人選九華.所以我之前開post問,聖方濟放第二有冇人入到,但冇人回覆我.

因我本身都想簡聖方濟,咁同開家長傾開,成績好好都話簡聖方濟,佢話怕入吾到九華,佢話問過其他家長,男的都選聖方濟,
所以我都好驚,今年九華出狀員,加上家長們見冇人簡九華喎,可能今年情況一個倒轉,咁會失去平衡,難為左家長.

加上九華口碑比人唱到好差咁,冇人敢去,個個都要踏實,連報紙都有講協和陳同學首志願派吾到聖方濟走去扣銘基. 再聽人講話銘基同個教會,校長寫信易入喎.
有冇人知聖方濟放第一入吾到個案.

CynthiaSin    發表於 14-7-20 17:01
王家爸爸  想入九華的人唱?  發表於 14-7-18 13:26

回覆 232 的帖子

可能書記打漏,上年派德望個位吉左,五班人總數152會吾會小呢

假如家長放第一志願系聖方濟,第二吾會放九華,好自然放銘基,睇到咁多入銘基,即第一聖方濟已吾安全

回覆 simonkawah 的帖子

住年協和都有十個

用意何在,攪到搭沈船
有冇太子協和六年級家長講下究竟有冇人入九華

王家爸爸    發表於 14-7-18 13:31

回覆 豬兜有情人 的帖子

打左去間,佢冇check過就話冇問題

仲話冇人簡米冇攞,冇人要,等我黎,冇哂佢,人棄我取

回覆 bbforever 的帖子

書記意思咁上下,但我吾系好信,感覺上似佢打錯多,成七八十個男仔竟冇人選

回覆 豬兜有情人 的帖子

吾系我想懷疑,你睇返上年派位派德望系空左好求期咁款,希望呈分冇打錯

mega_yi1  會唔會當日派位後才叩門,而資料只講派位當日.  發表於 14-7-18 14:50

所有band one男生也有權抽九華,協和也有四成几入英中,數據顯示系冇人放九華系第一黎抽獎,這表示什麼呢?相信有些流言真的令協和家長止步。

吾使抱歉,只系好奇大家討論下,但後面回覆的人一面倒咁講協和的不事,九華屬band one系事實但未至於系b1頭,油真也有十三人派為何冇男仔選九華?,協和冇人中或選又系一個事實。相信經過今年,好多家長都會調節返選校策略。出年相信會有雙位數字出現。希望大家的討論到止。

回覆 chun媽 的帖子

我個case系全班三十几,老師話系band one中,相信五十几並不會系band two生。但呈份是計三次,你朋友系三次平均五十几定單次?在同一個教會的情況下,學校系徧向同學去銘基。而從學校派位,減了直資學校也有四成四band one不過不失。而它將匯基,何官,培道也立入中中那邊,可見得學校十分透明,不像一些學校只有派位學校名,從不見派入人數。這點直得讚美。

回覆 bbforever 的帖子

五十几,約頭四成,可能邊緣人,都吾知都派位,政府吾公開

回覆 googoojing 的帖子

我明白點解咁多學校吾肯寫几多人入咩中學,就系因為有你呢樣人

回覆 googoojing 的帖子

我系問過班內家長,個個都系話吾選九華,我當然要求証下啦,你睇返我之前都post過,有冇聖方濟遲第一吾收,就系知同學一面倒去聖方濟,第二放銘基。我只系講返我身邊冇人選九華,你就一面話協和,咁不滿冇收協和學生囉,補習老師

MSBOY  你今年小六??  發表於 14-7-22 11:12

回覆 MSBOY 的帖子

升小六,我系插班入協和,本身讀私校成績中上,黎到話淺又吾系太淺,冇咩考試範圍,特別系中文閱讀理解最深。所以都要家長自己谷,冇靠學校。

MSBOY    發表於 14-7-22 11:27

回覆 MSBOY 的帖子

以前系太子好些,但左校長就冇咩力。我轉過黎時明明見到派位五成半英中,可能我較黑。九華事件我只系想了解,人棄我取。
‹ 上一主題|下一主題