用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 08/09 K1->09/10 K2->10/11 K3~~繼續傾
樓主: vonvon
go

08/09 K1->09/10 K2->10/11 K3~~繼續傾 [複製鏈接]

你地有冇睇"上學去"果本書呀, 本書係互動的, 家長可以陪個小朋友一齊睇, 一開始剛剛係講山山上學喊

原帖由 mchan89 於 08-9-11 11:06 發表
係呀, 好同意呀, 大人轉新工都要適應啦, 何況我地 d 小朋友咁細個.

其實都唔駛咁擔心既, 小朋友好叻, 佢地慢慢就會適應.

我個仔都話英文老師叫meresa

原帖由 mchan89 於 08-9-12 08:02 發表
我個囡都有講, 話老師教

Bounce the ball up and down
Bounce the ball on the ground

不過..... 佢話老師個名叫 ... Meressa (譯音) ....
如果你個仔話係 karen, 咁我諗我個囡講錯喇 .... 可能佢將 "my name is" ...

文禮今日都唱左首歌比我聽呀
melody ABC

"氹氹轉, 花燈轉
我愛月亮大又圓
天空裡有月亮圓
餅裡也有月亮圓
氹氹轉, 花燈轉
我愛月亮大又圓"

我問左佢兩次英文老師叫乜名, 都係maressa
下次家長會問下老師究竟點讀先

原帖由 fatkk 於 08-9-12 22:53 發表
TonTon sings this song with me with actions --> very funny!

She told me that the name of the Eng teacher is Meresaya (she emphasized that not 'Meresala', is 'Meresaya' ??)

小腳板P.6要貼貼紙呀, 你搵返貼紙頁會見到有魚同鳥

原帖由 Isaac_Ma 於 08-9-13 18:15 發表
想問吓大家知唔知聖經份功課係點做?
本學生手冊話「完成小腳板走天路P.6之練習」咁到底係講緊課本定係親子手冊?
但其實佢地只係教咗課本第一章天父造天地。
如果講緊課本P.6好似無野好做,但親子手冊P.6係美麗的花園,佢地 ...

我想請問活動冊, 貼左貼紙, 佢話然後說說你最嘉愛哪一項活動, 要唔要寫出來架
p.2 你有其他安忍同學的方法嗎, 要唔要寫出來架

原帖由 Eden_Chit 於 08-9-12 22:47 發表
昊昊都講今日上左去4樓爬繩網,玩滑梯,而且他話2樓同3樓係高班哥哥姐姐的課室,唔可以去嫁,真係好得意

今日陳老師派左活動冊,我們回家後立即做功課,做到p.2提到:小朋友哭時,你會點做呀?昊昊竟然話:要乖乖坐在 ...

thanks all

fatkk, 今日我遇到個都係搭K4校車的媽咪, 佢問我個仔放學有冇成身濕晒, 我話冇喎, 佢話佢個仔一落校車就成身都濕晒, 佢問過, 原來校車係學校等放學時要停車熄匙, 低年班的先上車, 等埋高年班上晒車才開返泠氣, 因此佢個仔就焗到病了, 好可憐!

原帖由 winwin831 於 08-9-13 22:41 發表
我覺得就應該唔使寫出來,應該係家長同小朋友在家講咗就OK,如果要寫出來,變咗係家長做功課。

我都以為放學係頭站落車, 點知頭先個媽咪話而家頭站係半島豪庭呀
何況而家唔係頭站尾站的問題, 而係要係車上焗豬仔焗到出汗的問題, 你諗下果時係正午十二點呢

原帖由 蕙然爸爸 於 08-9-15 20:33 發表
fatkk and vonvon,
又多口一次, K4紅磡黃埔原來是頭站上車, 尾站落車.
今年改進了, 成為頭站上車, 頭站落車.
我都已經感恩非常, 否則, 有聲音就會話, "都話搬去何文田啦!..."  滴汗...
-蕙然爸爸

...

今個星期因為星期一放假, 所以沒有收手冊, 上4樓活動室玩係著體育服那天, 即係今日至會上

原帖由 bbcw 於 08-9-19 11:47 發表
早晨! laurat & 愛班的家長,

這幾天我個女都投訴說有時因上課太嘈, 所以老師整理好秩序後, 有很多活動都做不到.
     例如, 他們沒有做月餅, 這星期沒有收手冊, 沒有去4樓活動室玩等.
     你們的小朋友有說 ...

奇怪, 我地光班有寫功課, 只有一樣
係做活動冊p.幾我忘了
另外, 昨天上phonics, 在堂上已做了貼m音的貼紙

原帖由 bbcw 於 08-9-19 15:30 發表
謝謝妳的資料, 這樣, 在手冊中沒有功課show出來, 那是否表示這星期沒有功課要做呢??

今個星期係連埋上星期一次過印的
唔通班班唔一樣?
咁你手冊有冇印今個星期教乜呢?
又想請問其他光班家長, 你地phonics book係咪都貼左m音啦, 我仔話係老師在堂上一齊做的

原帖由 bbcw 於 08-9-19 15:55 發表
   所以我就是奇怪為何沒有收手冊去印, 而昨天check阿女的phonics book也沒有貼啊!應該這星期起碼要完成它.
   我要今晚回家才知道究竟手冊內有冇加入功課呢?唔通真是愛班上課的秩序有問題而影響了進度
  ...

oh bad, 唔通係我仔自己貼左??
佢係屋企成日都想貼架啦, 但貼到好士正, 又有點奇
因為佢貼親都咩來咩去的
我927都要問下老師至得

原帖由 mimi_mama 於 08-9-19 18:03 發表
Hi  vonvon,
I've checked YanYan's phonics book but found no m音 stickers fixed.
I think Angus is so clever and able to catch the Native English Teacher's instruction.
On the other hand, I rather worr ...

Thanks fatkk and mimi_mama

Man Lai連續三日都發燒, 唔知係咪病的關係, 特別扭計, 今早差點趕唔切上校巴返學tim呀
我而家仲返緊工呀, 返到屋企佢都瞓左了

Night shift to 10 pm ar

原帖由 fatkk 於 08-10-11 07:23 發表
Vonvon,

After 9p still working...working shift or need to overtime?
Man Lai fever x 3-day, I think u already worked shift & overtimed a lot at home in the past 3 days :( ...Take Care!

仲有, 洗老師話活動冊功課, 要揭去做果頁, 摺好入落file.
同埋星期一返學小朋友要自動自覺交功課喎

原帖由 fatkk 於 08-10-11 07:17 發表
oic! Thanks, mimi_mama. Next time I should not miss the parents' day.

TonTon just joined a music class (in a group), hope she likes it. I'm also thinking other activities for her. How about all other ...

bad, 我個仔又發燒了
明天都唔知返唔返到學

兩三日完成一本? 我果d一陣間就可以讀完喎, 有冇問題?

我個仔比較鍾意睇英文書, 係呢, 你地多數係中文定英文?

原帖由 mchan89 於 08-10-15 09:15 發表
我都有呢個疑問, 我覺得等佢派應該未必夠 15 本, meet 唔到 target.

不過 for me 就冇所謂, 因為我以後逢 thr 都要去圖書館, 個度都有好多書啱駛..... 字少少, 又薄 ... 基本上兩三日可以完成一本 ....

...

今日好多通告啊

thank you for your kind reminder

原帖由 mimi_mama 於 08-10-22 10:36 發表
各位, 記得星期五還圖書, 仲提哋小朋友主動交俾老師呀!!

唔似風樓喎, 裡面有抓毛
你地可以上培正小學個website睇下個款, 我覺得幾ok喎

原帖由 fatkk 於 08-10-22 12:24 發表
果件係厚身褸, 比校褸長及暖好多。不過天氣好凍才會著, 我呀仔(TonTon哥哥都有一件), 我都考慮緊而家買定第日真係好凍先至買

水豆針唔係開學前已要打咩?

原帖由 fatkk 於 08-10-22 12:28 發表
你哋會唔會考慮打流感針呀? 我又想同TonTon 打水壹針...
‹ 上一主題|下一主題