用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學琴學費
go

學琴學費 [複製鏈接]

原帖由 BBR 於 08-10-16 10:46 發表
一堂$220? 貴喎,我4堂上門$700,45mins, 個老師重成日過鍾,平均上成個鍾

學琴不在乎那少少的貴與平,最重要的是那老師好,跟八級及演奏級所學的我不知道會否有分別,不過若那老師教得好,已經足夠;再者,我相信學琴不會有絕對公價。
Man :-)

原帖由 mingmanchan 於 08-10-18 11:22 發表
我仔個miss上我家教,
miss演奏級,
$650四堂//四級45mins,
請問算平定貴?

你囝囝學琴不是去街市買菜,不是著重於平定貴。

原帖由 ming2 於 08-10-18 19:08 發表

如果只講平貴...咁就當然係平...重係超平...因為琴行價都唔止呢個價啦...佢仲要係演奏級上門價.....不過都係個句...最緊要教得好...否則免費俾你都係冇用... ...

認同,若大家心想囝囝囡囡真的學得好,應該是著重找一個教得好的老師。

原帖由 mingmanchan 於 08-10-20 11:04 發表
你唔洗咁激氣,呢版係討論"學琴學費",
我都係研究吓啫!
""你囝囝學琴不是去街市買菜,不是著重於平定貴。""-----我冇諗住去街市買菜喎!
你咁樣話人好冇品! ...

我只是道出你的想法不對吧,亦沒有什麼勞氣;若連一個簡單比喻也覺得”冇品”,我亦不多說了。

原帖由 BBR 於 08-10-21 10:38 發表
最緊要係老師同小朋友夾唔夾,老師質素如何同埋你想小朋友學琴的目的,如果小朋友無興趣你比更好的老師佢都無用,如果老師係好小朋友又鍾意彈琴咁幾錢學費都無所謂 ...

認同,沒有興趣,就算多平的學費也沒有意思。

我的囝囝現在的鋼琴老師一來跟我的囝囝很"夾",二來亦帶起他的音樂興趣,亦因此令我更覺得老師的質數的重要。

原帖由 Heidi媽 於 08-10-22 07:55 發表
我唔可以講話平野冇好野, 因為一定有例外的. 但一個有相當學歷, 教學經驗, 有口裨的老師, 收費高係無可口非的, 至於值唔值是好個人的睇法! 學每樣東西都冇公價呢樣野!

...

認同,好的老師甚少有時間上門,當然,有些是會有例外。不過,無論怎樣,最重要還是老師的教得好。
‹ 上一主題|下一主題