用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙田區91網家長入黎傾下計
樓主: eeec6
go

沙田區91網家長入黎傾下計 [複製鏈接]

點解無咩人講胡素貞?我見升中都唔錯喔,
胡上有成65%升英中,是不是應為大班同傳統教學所以唔熱門?

有問題啊!!!!

如果心儀一呂,將它放在甲乙的第一位,甲第二係胡上,
乙第二又係胡上,第三係朱小的話。。。。
看天書話唔好將所有熱門放晒在頭,那麼便要將第三或四放些不太熱的,但乙部又話要寫晒本區所有學校,那麼沙呂,培基,明知不能在放在三,四,那是不是要放到最後都要寫上?

因為培基,呂小兩間,朱小,胡上,都成五間,派位就只中頭兩名,再放三四都無用,因為派晒就會落空,那麼就一直會落空到很後的學校?唔知點???

原帖由 Namson 於 09-9-17 13:19 發表
妳應該將一呂放係甲乙部第一,甲部第二唔好再填啦!因為電腦去晒甲部至去乙部架,所以胡上應放在乙部第二就好.

真係好煩,呂小又驚多人掙,就算敲門都怕唔得,因得15分,
全部放晒胡上第一位,又覺得朱小,呂小填都晒氣。。。
問題係乙部要填晒,但填又怕漏空到好後,o甘無理由將那幾間熱門放最後?你們會點填?

原帖由 tsznok 於 09-9-19 20:16 發表
大家今日有冇去"蕭"及"朱"既簡介會?

老實講,去完兩間,我唔會揀後者...
成場簡介會都唔知做緊乜野,學校處理得好混亂,家長最想知既資料又唔太多講,一味係度教學示範,但又得個亂字嘈字... 我最後頂唔住聽左半場就走人~ ...

哈哈,我想講的都比你講晒!!!!!同感!!!!!!
我係上午去朱小,下午去蕭小,朱小d家長真係有點嚇人,有個仲漫口響音問老師:會唔會響坐緊校巴時教d細路學野?我見個老師個口啊大左幾秒,答:安全理由不會了。。。聽完個簡報會只知道有些較先進的硬件,但就完全感覺唔到他們想點教?一個字。。。亂

去到蕭小,小朋友一入門口便由老師帶去二樓玩手工,家長便可以好安心聽講坐,整個講座由點教學到課外活動到點玩都講得好詳細,不用估估下,我越聽越覺得他們做得很好,很全面,聽完還可以看學生的一些功課作品,還很貼心地安派茶點,而且,連我的仔仔也由老師帶隊參觀埋學校,他都同我有講參觀時老師點介紹。。。我對這間學校有很好的印象!

原帖由 tsznok 於 09-9-20 06:33 發表

師姐,好彩有你撐o下,你知啦,我咁老實,好易俾人圍剿...

講番轉頭,沙田區內,我最最最心儀的都係培基,點都會放佢第一志願碰運氣 (我個仔得15分咋), 第二間會揀o既就係蕭漢森, 第3,4,5,6...未諗掂~

有冇人知如果我將 ...

你個問題我都膽粗粗問埋,仲分兩次問兩個主任,問如果不將貴校放第一位,攪珠攪唔到,會不會給敲門機會?兩個主任同一答覆:我們的學位通常在第一輪已full了。。。他們沒正面回答,但應該係暗示會有好多人將他放第一位,所以第二位沒有機會了。
哎,都好煩,放蕭小第一好像不太甘心。。。

原帖由 joefoon 於 09-9-21 03:28 發表

tsznok  *i*
放蕭小係第一位,真係有d唔甘心
好不開心、你們這樣說蕭小
其實每間學校、都有長和短、
每個家長都有心頭好、
究竟蕭小係咪真係咁熱門呀?!
熱不熱門、見人見意、
講真,幾年前都唔多聽家長講呢間 ...

joefoon               
可能我太快人快語了,我沒中傷意思嘎,唔好見怪。。。我係好中意蕭小,中意他的校長,由校長講野的態度感覺到,感覺到呢間學校有用心去令小朋友有上進心,而且很靈活,只係我膽心是為何他升中不太理想,要考到好英中,便要在這學校保我星持住前40名左右,要不便落後了。。。
而另一間心儀的胡上,升中就好些,只要保持住前60-70都OK, 只是怕他不合適傳統教學,我打去問,他們答上午校係傳統教學,且大班。。。

星期日全家又走去看了學校一次,蕭小學校無鎖門,我們行左一陣(真的有點舊,但環景好清靜),又去梁小,又係無鎖門,連車都拍埋入去,梁小好新好大,剛好見到個學生係在梁小已畢業,同他傾左一陣,原來在他四年班時曾經歷殺校,但他說學校數學教得好好,有好多獎,他入讀了華仁,我問是否家人和老師教得好?他卻說老師麻麻,無咩心機教,父母就唔識英文的,所以其實都好o弟小朋友自身,他告訴我,在小學時他是考頭幾名,但去到中學卻是包尾,讀得好辛苦。。。

真系好緊張啊!!!!仲有三日咂!!!!可唔可以講下你o地點選啊?
我未定胡上定蕭小啊
‹ 上一主題|下一主題