用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 分享蒙特梳利教學法part 2
go

分享蒙特梳利教學法part 2 [複製鏈接]

HI~ Present! 唔係好慣個new Look~~
Michael B. was born on 15 Nov 2005!

Thanks wongvick,

我早2日問都未有information~

原文章由 wongvick 於 07-8-17 09:24 發表
http://infinitychildren.com/chi_program.aspx

蒙特梭利指導員基礎班 (3-6歲)   

1. 蒙特梭利教育法及哲學
2. 從最新研究看蒙特梭利
3. 日常生活教育、感覺教育、數學教育、語文教育及科學教育
4 ...
Michael B. was born on 15 Nov 2005!

wongvick,

我join 唔到,因為我10月在2個weeks不在HK,會miss 2堂~ 但佢唔太建議我去補堂~ so 我可能會join 11月份呀~~:cry:

原文章由 wongvick 於 07-8-17 10:58 發表
I just enroll his course.
The course fee is less than $6000!

Thanks! Wongvick,

但係呢個course 係Canada 係咪long distance course?

原文章由 wongvick 於 07-8-17 11:50 發表
What a pity!

You could consider this course as well.

http://www.montessoritraining.net

[ 本文章最後由 bearso 於 07-8-17 11:56 編輯 ]

Thanks for sharing!! That's Great!!!

原文章由 甲由仔 於 07-8-18 13:35 硐表
kp, 我搵到個web, 就係你教我地點唱phonics既方法.

http://www.mamalisa.com/blog/?p=433

Kp,

我想問呢種music class 會係適合比幾多歲既小朋友呢?

原文章由 kp061078 於 07-8-26 23:22 硐表
Cat108,
我自己上完Daisy介紹Orff teaching class, 用Orff 的教學法去教Music真係幾付合 montessori 的理念. 我仲組緊 music class 遲o的自己教.
比大家參考下:

奧福是Carl Orff的中文通用名稱,Carl Orff是21世 ...

好厲害!

原文章由 甲由仔 於 07-9-16 00:32 硐表
一位三歲小朋友運用自己既手指, 畫出一幅好美的"finger-paint".

去片

HELLO Everybody!~

我好來無上來呢度chat~ 加上BK既情況....搞到無心機上來睇野

我將會上11月指導員班,唔知呢度會否有媽咪一起上呢?

我剛剛帶個仔上完8堂Daisy果度既toodler班,但我都會繼續比個仔上多一次,因為我個仔都幾喜歡上佢地既班,可能樣樣都有得玩啦~

甲由仔,

無錯!真係好Full~ 我個仔又剛剛開始了第二輪既toodler班~ 應該12月尾1月完成呢~ 但我會再睇o下佢地既既其他courses會唔會繼續join~~ 因為我覺得我個仔算玩得好自在,但story time都係佢既弱項,我個仔都無乜心機去聽呀....:

原文章由 甲由仔 於 07-11-10 02:27 硐表
我都報左一月個 toodler 班, 佢地話今期 full 左, 唔知會唔會做到同學仔.

kp,

你真efficient!!! 上次上你家時,你話買了個麻雀板,到時比Issac 玩火車~ 嘩! 現在已經成為"動物園歷險火車"!! 好有心思! 好難得你有這種念頭! 話整就立刻搞掂!!

What a Wonderful Montessori Mom!!!!

January,

Hello~ 原來你都有返Daisy既PG?無錯!呢期都好多0512既BB上呢個class~  我之前都返了2期喇~ 遲些我都想再返,但可能會報佢地既Jelic/Montessori 班~ 我唔知我個仔okay唔okay~ 因為係1個鐘頭45分既堂,2.5歲班,家長不在場架! 但我都想比我個仔試o下呢~ 如果唔得可能都想上返toodler班 or 奧福music class~

你最近點呀? 上次party見小樂B訓o左~~ 嘻嘻嘻!

Chat later~

原文章由 January 於 08-1-13 19:02 發表
hi kp,

好耐冇見, 上次party都冇時間同你傾計.
小樂b爸爸話上堂果時見到你.  小樂b返開星期五, 後來冇位所以轉左去星期四, 估吾到係果度見到d0512既媽咪同小朋友仔.  
博愛收左小樂b, 3月返n1, 9月返k1, 但始終地 ...

各位,

有些分享~ 我上星期去了北京,順道去了北京既書城,果度好多好多Montessori既書籍!! 仲有好多教具使用既書籍同圖解,真的好齊全! 所以大陸既Montessori 教育係真的好popular!!

Reiki,

我有朋友上過Best Concept既Montessori Class,聽聞都唔錯架~ 我自己就只係參觀過佢地九龍塘既Centre,地方算好寬廣,教具都好多同質素高既!

有關閃Card,其實未聽兒童無限既talk之前我睇過一些報章既article都有講過係對兒童有某一些反效果架~  因為係外間既用家/推廣既人對閃Card既用法不適當而導致有反效果。

希望幫到你啦~

[ 本文章最後由 bearso 於 08-1-28 17:23 編輯 ]

zitaeric,

Thanks for sharing~ 我就登記o左明報既網版~ 可以上網睇o下育兒資訊呀!

原文章由 zitaeric 於 08-1-28 20:18 發表
吾知大家平時睇開边份報紙
我平日就睇開星島
星期日就一定買明報
主要特別介紹星期日明報內的育兒版
內容充實
我每星期都追看
好似1月6日內版的周末父母之
要自律先放手
我就剪存了
希望領悟到能令小朋有自動自覺
學 ...

Hi! Reiki,

有關閃咭用法我就原完唔知道,但跟據兒童無限既talk所講,其實閃咭係一個出名教育法既其中一Part。  但係用家/推廣者只係取了這一個部份來sell, 可能貪其對BB既效用結果快,令到家長覺得好Okay~ 但其實好似仲有其他配套去配合架~

所以個人來講兒童無限唔係踩閃咭,佢只係覺得推介者唔夠專業,家長就貪快有效益(飲精雞咁- 快!靚!正!)。

其實我覺得每個教學法都有其優點,總之家長要首先去理智去理解 (唔好等人講或看廣告),之後會否配合自己小朋友個性呢? 作為家長同時都要去給時間比小朋友一起去運用任何一樣教學法呢~

Montessori 係我首要接觸幼教學法,從來無比較、理解或試過坊間有名既教學法,所以我既理解係不專業架~

Hi Meredith,

Thanks for your sharing~

原文章由 Meredith 於 08-3-10 16:01 發表

我們大家一起討論討論就好, 不要這麼客氣呀!
umm... 你的意思是孩子之間的打人/推撞, 或成人打孩子or打架的行為? 如果是前者, 會較容易處理, 但如果是後者, 則可能會對孩子產生深遠的影響... 成人當然不應 ...
‹ 上一主題|下一主題