用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: Ching_Mammy
go

HKUGA [複製鏈接]

meia,
恭喜, 恭喜 ..剛剛另一個thread 睇先知你個女都係 nov 出世, 我個女都係 ~ yeah !

原帖由 meia 於 10-11-30 10:13 發表
Dear all,

I've got the call
We've made it.  Will go there to register on 2.12.2010.  The lady said she has already sent me a letter with all the details inside.  No need to write the appeal  ...

我依家已經睇中幾樣咩野勒, 不過好多都集中晒响星期五, 分身不睱添 ~
原帖由 momohh 於 10-12-1 16:24 發表
Ziyi ,  OK....Thank you 哂 ! ELA 真係好多嘢學喎!  
都應有排睇呀 !
睇怕下年都要cut 哂而家平日下午學緊d嘢喇 !

你會唔會考慮比佢坐單程呢 ?
我諗住朝早自己送, 放學就坐校車
原帖由 ziyi 於 10-12-1 16:51 發表
有校巴從TKO去的
但現在心大心細是否搭校巴,最主要就是ELA的關係
因ELA之後的校巴只停藍田,那就麻煩了
而且,工人姐姐接送都不用這麼貴,又可以俾小朋友睡多20分鍾,時間也可配合
但唔好是,怕早上迫MTR,又要過馬路
頭痛 ...

I SEE .. 因為我住得比較近, 可以送左佢返學, 然後我就返工. 下午佢就可以坐校車返屋企...

原帖由 ziyi 於 10-12-1 17:07 發表
就是因為ELA,我才頭痛校巴的事,我可以好似蕭亞姨一樣,俾個頭你坐 ,以我馬騮囡的性格(對了6年)一定要參加的
到時要去藍田接佢,不如直接從學校接
相反,可能考慮返學搭車,效學接的機會大一些

...

iwff,
我想問如果參加ELA, 就要自己安排送放學 ?

原帖由 iwff 於 10-12-1 17:18 發表
我係過來人, 分享下經驗先。我仔仔一年班時因為寶林的校車站係新都城停車場(6:50AM)上車。我家要行10-12分鐘才到新都城, 所以我最初係坐單程, 去程我送仔仔, 回程坐校車。後來仔仔參加了兩個課外活動, 結果放學只坐3 ...

明白晒 ~~ 謝謝 ~
原帖由 iwff 於 10-12-1 17:27 發表
mimi1102,
因為ELA的校車安排是唔同平日的安排的, 因為每天上ELA的學生都唔同, 所以ELA後的校車站會主要停大站, 唔會站站停。TKO 較少學生, 所以ELA後冇校車的, 校車只去到藍田, 我唔會叫工人姐姐去藍田接阿仔再坐MT ...

好開心見到你依篇 msg ...  
原帖由 jdepp 於 10-12-2 09:12 發表
我好想講比大家知呢....

我朝朝同個女等校車時, 都見到一個大約 14,5 歲既女仔一齊係度等港同書院既校車, 今朝我好唐突咁埋去同佢打招呼, 話左比佢知港同小學收左我女, 問佢對間學校有咩睇法~

個女仔好斯文大方,  ...

出面好多流言, 都話港同轉左新校長冇以前咁好, 又話行政混亂 ..我諗, 只有小朋友响港同讀緊的家長先會知道 ..
原帖由 iwff 於 10-12-2 09:41 發表
jdepp,
你聽的一定係事實,我朋友女兒係最早期入讀港同的,起初係好 free 又少功課,一,二年班又冇考試,真係讀得係好開心架。後來細女入讀港同,慢慢開始有改變,真係多了功課(但一定比津校少),學習上都嚴謹左,但得覺得係好事。轉了 ...

同意 ...
睇黎 ..你今朝真係好似做左個大決定 ~
原帖由 jdepp 於 10-12-2 10:00 發表
其實可能轉左校長學校仲有彈性左, 唔係只著重活動, 成績都睇重左, 對於將來要同其他學校一齊考公開試, 絕對係好事wor, hehe~

好提意 ~ 有興趣 ~
原帖由 ziyi 於 10-12-2 10:17 發表
大家咁話啦
我好明白你在決定前的痛苦
始終2間都是好的學校,不過我比你一早認識了一個道理:
"沒有不好的學校,只有不適合的學校"
在呢道很高興囡囡未入學已經先認識一群港同的準家長,家長
我們會否有機會在小朋友未上 ...

唔該晒 ~~~ 全部都返晒黎勒 ~~

原帖由 Charlotte_mom 於 10-12-2 12:49 發表
嘩, ZIYI你真勁, 多得你O係度, 今年號召左幾多家長入黎
我已經要求版主將呢版搬去港同版面喇, 可以繼續傾了 (我都唸緊, 咁吹水法, 遲早俾人踢走 ) ...

我聽人講, 男/女學校一定要收50%男仔, 50%女仔, 是否屬實 ?
原帖由 iwff 於 10-12-3 09:03 發表
我都住寶林的 , 不過我仔仔已3年班, 下年會一起坐校車了。寶林暫時得旭輝臺一個站, 你住那兒呀?
今年好似收到好多女喎。
iwff

港同囝囝快 d 上黎報到 ~~

原帖由 ziyi 於 10-12-3 12:27 發表
係wor,你說我才留意
我家的, ggoo家的, jdepp家的, momohh家的, mimi1102家的, CiaoEveryone家的, 6個
囝囝的只有
zzzlam, nalli, lokik451, 3個在這裡

我住左16網 (小西灣)都有十年, 初頭d 人都話小西灣村果邊好雜, 但係其實你唔去屋村果邊, 都ok 架 ..唔覺得特別雜.
原帖由 evaken 於 10-12-7 12:18 發表
其實我覺得TKO好住d,年輕人多d,質數好d 港島舊區d人質數差好多!

之前買左維景,因為想考優才, 最後都係選擇港島東, 因為校網好, 奶奶住14校網, 我住16校網, 兩邊都可以考慮!不過16校網都多公屋, 有d擔心! ...

我個女nursey 的時候, 响小西灣迦南讀過, 如果冇記錯, 佢果時果班, 好似係 BLUE. K1時轉左去第二間讀. 不過佢依家逢星期五, 都會返去上綠苗畫班, 你個女有冇上呀 ?
原帖由 evaken 於 10-12-15 14:50 發表

請問你小朋友讀邊間幼稚園? 小囡讀小西灣迦南, 唔知係咪同學仔呢?
‹ 上一主題|下一主題