用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖瑪加利男女英文中小學 SMCESPS - P4 2010-2011
go

SMCESPS - P4 2010-2011 [複製鏈接]

中文功課還未做完.
我地都未收到信呀!

原帖由 YoYoCheungMa 於 10-8-12 16:22 發表
我地仲未收到信呀!
唔好上學住呀, 仲未做好功課!

一家三口,

我也不能去簡介會, 如果學校肯定話P.4星期六唔需要返, 麻煩你話我知, 咁我可以安排一些活動在星期六啦, 唔該晒.

原帖由 一家三口 於 10-8-17 11:45 發表

OK! 冇問題.

Laputa,

Thank you for your message.
Such a great news!

原帖由 Laputa 於 10-8-19 15:45 發表

Idylo,
I asked Vice Principal about this in Aug and she said for 2010-2011, they will not arrange Sat school because there are a lot of parents requesting no school on Sat.  She said the school will ...

AAmother,

多謝你個仔昨日請我仔飲檸檬茶呀, 你個仔鐘意飲什麼的, 我叫個仔明天請番佢呀?
我問左個仔啦, 佢話3號車, 放學第一個站係"順天政府宿舍".

原帖由 AAmother 於 10-9-1 10:37 發表
你們比幾多 petty cash 小朋友一日呀?
我比 $5
阿囝昨晚開心到睡不著12:30才睡!

stephanieshum,

I already got all the outstanding books yesterday. Just for your info.

可能P.5 & P.6都繼續有, 真係連續六年銷量 No.1..
GS課程都好深, 自問自己都被考起.

原帖由 一家三口 於 10-9-16 11:57 發表

真係講足4年呀........

各位,

英文又要做 portfolio啦, 我係好怕做呢樣功課 我都試過跟亞仔用不同方式來製作, 但結果也是麻麻, 之前聽一些家長講, 用 power point做, 可以攞滿方, 咁我地上年又試下啦, 結果非常失望...
你地係怎樣做呀, 可否教下路? 唔該晒

YoYo Ma,

Yoyo好番就好啦, 我仔上星期六開始也病, 真係一開學就傳染, 小心身體, 今年d課程又係好趕, 唔返一、兩日學, 功課真係跟唔上!

原帖由 YoYoCheungMa 於 10-9-21 21:19 發表
Yoyo今日已經好好多, 我怕佢今日返學會傳染你地, 所以比佢休息多一天. 聽日要默書呀! 要返學啦! 唔係功課跟唔上啦!

一家三口, Yoyo ma,

多謝你地分享, 真的很利害, 還在power point加聲音, 咁通常你地會寫幾多字呀? 圖畫跟文字的比例大約多少? 我也未試過攞滿分呀!

希望今天功課量不多, 明天放假已經打算開始做 reading journal, 非常忙碌.

祝大家中秋節快樂, 人月兩團圓.

Flying, Pirates or Halloween, hand in on Nov.

原帖由 stephanieshum 於 10-9-22 15:09 發表
Hi Idylo,

What is the topic of Portfolio? Is it Halloween?

Stephanieshum,

One more thing we have to do, GS Quiz on next week.

原帖由 stephanieshum 於 10-9-22 15:09 發表
Hi Idylo,

What is the topic of Portfolio? Is it Halloween?

只有10個星期, 但要做15本小書蟲, 真是很吃力呀... 仲未計, 10月一定有各科的 Quiz、11月 assessment、10 reading journal、Eng project, 還有每星期的功課量...

原帖由 一家三口 於 10-9-29 14:02 發表

係12月10日......mouth:" />

stephanieshum,

I think the deadline 10 Dec. is for all grp.

原帖由 stephanieshum 於 10-9-29 14:26 發表
Hi Idylo,

I think if the deadline 10Dec just for Grp 1, I will send en email for objection.

It doesn't make any sense to be finished all those reading journal by Dec.

YoYo Ma,

英文科平時比較少功課, 做project + reading journal, 就冇得講... 但中文已經係最多功課既一科, 仲要做小書蟲, 真係好吃力。
我聽一位家長講, Grp 3今日先教 GS Ch3, 明天便要Quiz啦, 喘氣時間都冇...

原帖由 YoYoCheungMa 於 10-9-29 15:36 發表
老師唔覺得我地小朋友多功課, 因為每位老師只會理自己果科有幾多功課. 四年班開始就越來越吃力, 以前星期六日放假, 總有一日可以抽時間去玩, 而家放假留在家做讀書報告吧!

...

星期六、日放假, 我唔會比個仔訓過9點, 要趕住起身開工... 開工做功課、project、reading journal....

原帖由 TAMATAMA 於 10-10-8 16:07 發表
我地星期二、五學PIANO, Wed - PTW, Thu - Swimming, Sat - 補習, Sun - go to church.  每日放學好似趕鴨子咁,食少少嘢就做功課,做做吓又要出去學嘢,校服都無換,返到屋企就决定沖凉先定食飯先,做唔哂就食完飯再做,跟住温 ...

French Dict on this Friday.

經過兩天辛苦的努力, 終於完成了 Eng & Maths project, 可放下部份的重擔了...
之後可以重點搵習 Quiz, 尢其是 French, 不過小書虫一本都未做過...

好的老師, 真是可遇不可求, 我也慶幸终於找到一個, 自從這位老師教後, 我已經完全放手, 不用再操心, 煩少一樣野啦!

原帖由 TAMATAMA 於 10-10-16 21:36 發表
YoYoCheungMa,

好多謝你嘅祝福,我地都係law 個經驗,因為阿女遇到一個超級唔好嘅piano teacher, 我都O哂咀,遲D見到你先話你知。

雖然得中默,但係有時間都要温法文,好似無主要範圍呀呵?要背哂所有字我地就無可能囉!盡人事啦!
...

YoYo Ma,

係呀, 是涂老師, 好彩有你幫忙咋! 佢冇比我仔烚番轉頭.
嘩! 真係頭痛, weekend先有時間做 project, 仲要應付那麼多功課, 我完全明白你的感受.

原帖由 YoYoCheungMa 於 10-10-17 16:45 發表
都已經好好啦! 連English project 都搞掂, Yoyo做功課做得好鬼慢, 佢星期六日又要學嘢, 而家仲係做緊功課咋. 今個星期英文要作兩編文, 一編free writing要兩頁字, 另一編最少三百字, 真係作到頭都大呀!
你囝 ...

YoYoMa,

係呀! 今次考完後, 仲要唔要繼續上樂理呀? 好似幾個月前聽你講開始學, 咁快可以去報考, 唔錯喎.
依家我先醒覺, 之前d老師浪費左好多時間.

原帖由 YoYoCheungMa 於 10-10-17 17:35 發表
涂老師好利害, 剛剛樂理考試都係全靠佢, 唔洗周圍揾果d "速成班", 佢話佢學生從來無人唔合格! 所以交哂比佢教就得啦!
‹ 上一主題|下一主題