用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) (KTS) 2009小一家長, 大家交流下......
樓主: Barbarasin
go

(KTS) 2009小一家長, 大家交流下...... [複製鏈接]

我見阿女用左p.1 既其中兩個詞語作左兩句咋.
問佢要唔要做哂, 就話唔知.
問佢幾時交, 佢話老師無講.
如果無改的話, 就一個月交一次

其他家長有無補充呀?

原帖由 MyraC 於 09-9-15 18:38 發表
Yummy :

詞語保險庫 - P.2 係唔係要作晒4句架?

MumTang,

bk 上邊咪有'觀看賬號' '私人訊息' ' 登出' or '登入'

你登入後選擇'私人訊息'就得ga la.

原帖由 MumTang 於 09-9-15 18:51 發表
hhkk,

哎吔..我点樣先可以check番自己個pm呀??我揾均我d email 都冇妳個 message 喎, 点算???

MyraC,

你女女有無話幾時要做哂呀?

原帖由 MyraC 於 09-9-15 20:58 發表
yummy :

我問阿女, 佢話老師講 - "要做哂" ???

張餐單係最遲星期五交架.

原帖由 heiheikeikei 於 09-9-16 20:30 發表
我見我女都無
唔洗急 學校都講話所有通告可於兩天內交回

10396,

到目前為止係有14個詞語架

1)   麻雀
2)   天空
3)   飛快
4)   神氣
5)   爭吵
6)   翅膀
7)   開心
8)   月亮
9)   美麗
10) 草原
11) 回家
12) 跟著
13) 喜歡
14) 善良
老師應該會再有比多幾個.

小朋友在p.1中 隨意選擇4個詞語用黎作句, 寫在p.2就可以嘞.
通常在月尾交.
記得叫小朋友平時睇既書都要寫d詞語在p.3,同樣地用番呢d詞語在p.4作句.
最好每星期都做d, 唔駛月尾咁趕.

原帖由 10396 於 09-9-18 17:23 發表
1B班家長請幫忙

想問下1B班的詞庫係唔係要作句?
如果要, 寫響邊樹??
幾時交?

我個女一舊雲, 好似mug 都唔知甘..

下星期一小測, 我諗住比佢做多一次D工作紙就算, 大家努力

1)  麻雀
2)  天空
3 ...

我都係叫阿女溫d工作紙咋.

原帖由 zita0618 於 09-9-17 18:53 發表
死火!  明天無得著, 因今日穿左又無洗! 真係要買多件, 如果唔係都唔得.

請問, 你地知唔知中文測驗會用什麼形式測呀?

10396,
我講緊詞語庫呀. 淺橙色細細本.

詞語簿係寫貼在書皮既第一頁果張課程大綱既生字.

原帖由 10396 於 09-9-18 19:17 發表
HI YUMMY

係咪寫在粉紅色 "詞語簿" 到??
佢本簿剩係有 "傻" "拿筷子"....

係唔係呢本??

EH (Date) ---> 係指寫番哂之前做左果d頁數既日期.
穩鎮d我都叫阿女帶番學校.

Keep LT ---> keep o係屋企, 直至家課日誌寫話要帶.

原帖由 MyraC 於 09-9-22 20:52 發表
我想問EH(Date)點解,阿女話要寫番日期,究竟聽日駛唔駛帶返學?

** Keep LT -係咪本書擺係屋企唔駛帶?

MyraC,

尋晚阿女瞓左, 今日晏d問吓佢先.

原帖由 MyraC 於 09-9-22 22:25 發表
Yummy :

阿女星期一留咗袋書法用具係保姆車度,無得上堂用,佢話老師http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=93&cb=12345623&n=a0f73aad派咗張紙,要返屋企跟住寫。唔知係咪咁呢?不過佢仲未揾返嚟?可以Up ...

中文老師會教佢地含英咀華架.  佢地每天早讀堂都要全班一齊朗讀.

如果你地黎緊參加早操, 就會睇到佢地一齊朗讀既有趣情況.

原帖由 pig03 於 09-9-23 09:24 發表
含英咀華其實係咪自己背的?我見佢話背左就簽名,咁全年背晒咁多篇就有 3 個學術分呀?

以往係o係差不多測驗考試時, 老師會寫d生字o係黑板度等同學仔抄黎溫.
今年學校d小預備功夫做得好好, 一早印定哂比家長. 依家唔知GS有無小測, 同d小朋友得閒就溫吓囉!

原帖由 reb619 於 09-9-23 13:26 發表
啊~~~原來係咁, Thx, Yummy! 咁請問你知唔知GS張vocab list又有何用途呢?

reb619

同學仔,

我問左阿女, 佢話係有張紙(係筆劃示範)要跟住黎寫, 但佢都唔見左張紙. 我諗要其他媽咪幫手scan完upload上server嘞.

fax 比我都得架.

原帖由 MyraC 於 09-9-22 22:25 發表
Yummy :

阿女星期一留咗袋書法用具係保姆車度,無得上堂用,佢話老師http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=93&cb=12345623&n=a0f73aad派咗張紙,要返屋企跟住寫。唔知係咪咁呢?不過佢仲未揾返嚟?可以Up ...

10396,

唔該哂你呀.

原帖由 10396 於 09-9-23 22:36 發表
MyraC & yummy

書法(一)已upload, 但擺錯左響 "moralEdu" 度。

Ali_03,
照以往既經驗, 依家係比小朋友試做, 到左10月就系統會reset哂d record 架嘞!

我地1B仲未收到.

原帖由 Ali_03 於 09-9-24 08:52 發表
各位家長,我有嘢問呀,記得之前講每日一篇係由10月份開始,但我今日上網度睇,選擇文章入面已經有文章可以做了,咁小朋友係咪可以開始做架喇?仲有,大家又收到英文 Mysmartacb 的密碼未呢?1C 班仲未收到喎! ...

reb619,
佢地每次都會有張sheet貼在本Oral簿度架, 所以老師叫佢地每次Oral堂要帶漿糊筆.

原帖由 reb619 於 09-9-24 22:32 發表
Dear 1A Parents,

我阿囡足足無返4日學, 佢應該明天可返學.
唉~ 無返咁多日, 不但無測驗, 佢啲功課真係睇到我頭都大埋, 現有以下問題, 請咁多位多多幫忙, 解答吓我, 萬分感激:
1) 昨天的Eng: Writing A (TB P.36)是 ...

yes, casual wear on that day (this Wednesday)

原帖由 Ali_03 於 09-9-28 08:46 發表
30/9 係公益服飾日,係咪可以唔洗著校服返學?

CC-Mum,

你係唔係拍英文spelling呀.
如果係, 果本咪係textbook囉. pg. 13, 14 (串果6隻動物 & 11 - 20 既number 串法)

原帖由 CC-Mum 於 09-9-28 22:07 發表
我都係揾唔倒阿仔 Spell 嗰本書,佢話今日返學揾過柜桶都冇。請問係一本咩書黎架? 定係一本學校封面嘅生字薄? 揾唔倒,好惆悵!

另外我想問1C班家長, 嗰本"含英咀華"派咗返黎未架?隔離班巳經要背啦! ...

shan2468,

我個女都係呀! 佢份書法寫左 一,|, 丄 , T 各字三格(1行),  打左回頭.   
正如你仔仔講, 要改為三, lll, T, 丄 各字三格(1行) 下星期一再交.

數學就唔聽到佢有提過噃....

原帖由 shan2468 於 09-9-29 00:06 發表
Hello ,

(1B) 我想問書法(一) 是否寫: 一,|, 丄 , T各字三格? 今曰老師在功課頂部通知仔仔要改為: 三, lll, T, 丄, 下星期再交你地有無收到通知呀?

令外阿仔話數學科要(廢物利用)做立體圖形模型如書本p.49.今日己 ...

j63,
到目前為止, 我家千金(1B)都係得一張--->每日一篇

原帖由 j63 於 09-9-29 21:47 發表
咁請問係咪手冊第11頁除左(每日一篇)之外,應該仲有第二個貼紙呀?點解我無o既?我無請過假喎!

hhkk,

你點呀! 捱病左嘞....豬xx? 有無好好休息呀?

原帖由 heiheikeikei 於 09-9-29 21:53 發表
我仔P4 係有另外多一張貼呀(今日先貼)
so 我女嗰本都係仲得一張每日一篇
另外一張 我諗係未有

‹ 上一主題|下一主題