用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖公會曾肇添中學的家長
go

聖公會曾肇添中學的家長 [複製鏈接]

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 summer01 於 09-2-25 17:23 發表
我小朋友的成績在全級頭5名, 想請問曾肇添是否很"谷"學生, 因為聽小學老師的評語係這間中學只重視學生成績, 所以課外活動不多. 之前新聞亦有一名該校學生因為學業成績而自殺, 所以想知是否校內氣氛都係只顧讀書, 令 ...

不覺特別谷成績,但學生質素很高,成績很好,很多是頭幾名入來的,所以要努力D才keep得住,不過吾覺只顧讀書,校內亦很多活動,在乎你比吾比佢參加!如全級頭5名應無太大壓力,如屬band1尾真的吾好選呀!

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 catcatmom 於 09-2-26 10:53 發表
我朋友個仔係九龍塘私小(出名程度深) 全級考十幾二, 佢亞媽想報曾, 但學校老師叫佢唔好, 因曾係只interview全級十名之內, 唔會睇邊間小學, 所以不要size左個自行interview機會, 佢最終自行去考喇小同皇仁.另外我街坊 ...

曾肇添會in教署排名頭200名左右學生,所以考1x照計有得in,不過同學間很多為10名內,據我所知平均分60都差吾多尾la!

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 cell 於 09-2-26 11:09 發表

我個女個班真係平均分六十幾已是包尾分數了。

cell,
咁你女女考得好吾好呀!
我囝囝今次比起小學差好多,下學期要急起直追了

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 王國國民 於 09-2-26 11:41 發表

是否指沙田區頭200名?  因如指全香港,九龍及新界的話, 我相信頭200名不會有太多去這間學校?

是指自行有入紙中教署全港排名之頭200名學生,當然沙田學生佔多,但外區亦不少!

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 catcatmom 於 09-2-26 13:01 發表
私小個老師真係甘同我朋友講! 因佢地有以往經驗, 暗示曾中學5考慮佢地程度高過其他小學,都係一樣唔in考全級十幾2十名既學生,因佢全班第5名, 甘有數得計. 老師唔想佢無左自行機會,佢個仔有西樂8級,自行已去考了喇小同 ...

咁皇仁味仲難入?
不過囝囝話同學好多來自不同小學,有D普通小學全級第一入到黎都keep住好前,所以真係吾可以睇小!

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 cell 於 09-2-26 16:54 發表

我個女平均分七十多少少,所有 科目均合格,看到分數時覺得好滿意的,點知名次一出竟然和我估計有點距離去到中間位置,小學係頭三而家只是中游位置。其實佢就中英科
都貼近十名,只是數學去到好後拖累吧! ...

囝囝爭D先70,今次冇理佢,諗住叫佢自己讀,睇下成果點,點知 今次我會睇番,睇下會吾會好D!
不過囝囝就掉轉,中文好低,數學最高,聽聞中文輔導班份卷好淺,同學輔導班考頭10名,我地就...... 吾公平呀!

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 cell 於 09-2-26 21:12 發表

咩考試係吾同我地架,我只知道佢輔導班測驗同我地吾同,
吾知連考試都淺d喎!咁咪即係有精英班囉!

但輔導班好似全級得2x-30人度,無理由其他百幾人都精英班wo!

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 cell 於 09-2-26 16:54 發表

我個女平均分七十多少少,所有 科目均合格,看到分數時覺得好滿意的,點知名次一出竟然和我估計有點距離去到中間位置,小學係頭三而家只是中游位置。其實佢就中英科
都貼近十名,只是數學去到好後拖累吧! ...

cell,
你囡囡個班主任有冇透露全級名次?可否就咁x5而約知全級名次?
有冇講是否每班也以成績平均分配?
因為囝囝個班主任說,全級一,二,三名都在囝囝班,不過我問佢就話平均分配ge!

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 summer01 於 09-2-27 10:12 發表

我都擔心呢個問題, 因為我小朋友都係讀普通小學, 擔心佢去到大部份同學都咁top會好辛苦, 到時反而影響讀書興趣, 連佢自己聽完老師話曾中的要求咁高, 佢自己話入到去, 都驚只得十幾名. ...

吾緊要ge,全班1x名都好叻ga!
最緊要有鬥心,仲有成6年,要相信小朋友ge能力!
囝囝小學都好top ga!入到黎不外如是,吾緊要,我同囝囝都有信心可以上番,你都應該係咁,普通小學都可以好勁ga!

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 cell 於 09-2-27 16:08 發表

我問過老師两次全級名次佢都係答我話佢真係吾知,知道一定會答我,全班就知。

由始自終學校一真強調無精英班係平均分佈如各班的。

我都想知點樣先可以入到輔導班,我向老師反映過想個女入輔導班佢係都話無得自己簡 ...

我都想亞仔入中文輔導班,佢今次墊晒底,考3x名,嚇死我!
但亞仔同學返中文輔導班就10名內,所以我恨入到流口水呀!

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 October. 於 09-3-4 16:22 發表
cell, yanyan-mummy,

听講全班頭20名先有得係成績表SHOW名次岀來,同時成績表SHOW埋全班考第1個同學既平均分比大家知,我對比過其它學校第1既分數,曾記高過人地好多(或者人地份卷深D),不过,同D成績標青既學校比就唔知啦。

...

Hi, October,
我都問過呂中(囝囝舊同學),top個D真係8x架!
全級成績老師吾肯講話冇排,可能你小朋友考好前,所以話你聽瓜!係呢,你小朋友考得好吾好呀!又common test la!真係快!
我個班最低好似3x,係全級最尾,老師話79-85係考1-10名,約71-79係11-20名,約60-71係21-30名,under60就31-40名,所以我估計5x-60左右就好尾咁law!

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 October. 於 09-3-4 20:42 發表

yanyan-mummy,

我女班第1平均分88.+呀,我女望塵莫及,佢有D科目OK,但被數學拖低平均分,數學合格但低分,造成平均分約76,整個小學階段任何一張試卷都未出過咁低分。

好在佢小學中英文底OK,唔係就。。。。。小學打好基礎好 ...

好犀利wo,亞仔真係要急起直追!
亞仔今次係比中文十中作拖低(差吾多包尾),但數就最好,依家仲有返sat ge數學培訓班添!
其實曾記英文吾算弱呀!亞仔卷一9x/120,都考到19/40,
所以我覺得一D都吾弱ga!(不過可能亞仔差la!)

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 October. 於 09-3-4 23:01 發表

好羨慕妳阿仔數學咁醒,我女呢科好弱,小學幾好架,點知一升中就唔掂。
我點解咁講英文呢?我係拿成績、名次同小學時比較,我女小學時英文都幾好,但佢好多同學英文好勁好突出;但在曾記佢英文測驗、考試成績名次都名列前茅,唔通 ...

你囡囡是否外區英文小學?我羨慕你就真la!英文好,好多科都可以考得好!亞仔讀沙田ge小學,小學時英文都只中上,但數過下獎,所以托賴都keep到,之前亞仔D中史history都考天才咁去期考,今次我會睇到實,希望有所進步!

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 October. 於 09-3-5 09:28 發表

中史、HISTORY要得到好成績是没有捷径可走的,要下功夫背。

我囡唔係英小畢業,如果讀英小英文程度好D唔岀奇,所以我先有咁既想法,我見過我女小學同學英文勁既程度,我擔心第時公開試面對既不僅僅是沙田學生,而是全港學生既 ...

都吾會ge,你睇曾記公開考試成績咁理想,應該吾會差,何況你女兒英文仲名列前矛添!其實亞仔補習社miss話曾記份英文卷比呂中深,係沙田黎講都算數一數二la!不過當然吾可以同出面D傳統名校比la!

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 October. 於 09-3-5 19:26 發表

yanyan-mummy,

就係以佢咁既英文水準(幾好,唔到好好)係曾記可以排到算前(暫時)我先驚呀,小學個時大把同學好過佢,佢唔少同學入咗傳統名校,睇到呂中都有幾個入超級名校,唔知係唔係至TOP個幾個? 知道舊年有個女仔原本已經嚮 ...

介吾介意PM我你囡囡讀邊間小學?你話睇到呂中都有幾個入超級名校,是否指呂小?不過如果係我,都揀瑪利諾(傳統名校),而曾記係地區名校,始終稍遜,不過在沙田區則數一數二了!

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 October. 於 09-3-5 20:35 發表

請CHECK PM.

咁可能你囡囡小學英文程度幾好la!亞仔小學成績好ge都係去左傳統名校,留低係沙田ge已經未必係最top個幾個,不過入得曾記大部份都係band1頭架la!

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 kenny325i 於 09-7-8 13:28 發表
想請問各位家長:

1. 是否不設精英班?
2. F.1新生的lunch time是如何安排的?

thx

1.不設精英班
2.F.1 lunch可以選擇留校小食部或自行到附近商場解決!

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 kenny325i 於 09-10-16 11:29 發表
想請問各位家長:平時的小測/默書,是否會計入成績成?佔幾多比重呢?

據亞仔所講(吾知係咪):平時小測吾計,common test佔 40%成績表,平時中默佔約成績表16/200,平時英默佔約成績表24/200,因亞仔講得好複雜,而我理解約係咁,吾知有冇其他mummy補充?
‹ 上一主題|下一主題