用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 用什麼方法鼓勵讀書
go

用什麼方法鼓勵讀書 [複製鏈接]

冬日勳章 醒目開學勳章

升上中學,很多東西都需要自學,如果吾主動讀書,成績一定吾好,上學期我用左扣零用錢制度,諗住咁佢會比心機讀書,一個學期下來,我或者錯了,佢成績仍原地踏步,但零用錢俾我扣哂,樣樣慳住,錢包很多時也只得很少錢,買零食也不捨得.....
我都吾忍心咁樣~吾知各位mummy有否其他work D ge方法呢?thx~
   0    0    0    0

冬日勳章 醒目開學勳章

多謝各位mama ge意見~
其實自小學起,讚,獎勵,駡我試過哂,已經吾知仲可以用咩方法
依加我已經取消扣錢制度,因為真係吾忍心,試行梗獎勵制,不過昨天派了科test吾合格,我又忍吾住駡了
想了幾天,雖然經濟上可能負擔更重,但為了佢ge將來,會再試下加補吾合格ge科目~~

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 aztectt 於 11-3-9 23:54 發表
會唔會學校教得唔好?校風問題?如果補英文同數學,我有一間可以介紹俾你。

已經補梗中英數,依加考慮好吾好加埋IH,IS~
因為我吾知佢係吾係吾識讀,如果補果D科就好D,吾補就......

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 ANChan59 於 11-3-11 17:31 發表
From you decsription, most of his subjects need tutorial, his standard may not fit the school standard.

Find another school........??

佢讀ge係一間直資學校,在校成績中等,只是一間普通中學中等成績,我怕佢升不了大學,所以才打算要佢再比D心機再上D,以後條路才好走......
‹ 上一主題|下一主題