用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田 Band 2 學校有否心水?
樓主: audreyharpin
go

沙田 Band 2 學校有否心水? [複製鏈接]

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 annexli 於 09-2-24 23:47 發表
請問
基督書院,陳震夏,楊葛小琳,梁文燕,
妳地會點排呀???

女女今次冇參加自行派位,因心大心細,唔想求其,唯有而家聽多D意見???

Thank You!

個人意見:1.陳震夏 2.梁文燕 3.基督 4.楊葛小琳

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 annexli 於 09-2-28 23:57 發表

唔該哂妳呀!
但應否博一間英中在第一位先填Band 2呢?

Thanks again!!!

可以先填一間band 1尾英中博下先ge!

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 CKMA 於 09-3-3 16:54 發表
Pls suggest a band 2 English school for reference .  My son around band 2-3 , some of the friends suggest me to try one English school   + Wu Chung .

Pls advise

首先要知佢係band2定band3,如band3就博吾到la!
不過如band2先填一間band1尾英中也可以!

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 牛耕田 於 09-3-21 12:44 發表
陳震夏與梁文燕那個排先?請各位賜教

我都係選陳震夏先!

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 牛耕田 於 09-3-21 15:19 發表
從報章和其他國民反映好像梁文燕的口啤和難入程度比陳震夏勝一籌,why?

可能陳震夏在ma on shan,驚會什D 瓜!(我諗乍)

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 牛耕田 於 09-3-22 22:48 發表
如果排陳震夏第一,梁文燕第二,假如第一輪抽籤抽不中,是否很難抽到梁文燕,因他們都旗鼓相當,都是band2生的首選.請賜教.

據我所知,如陳震夏第一,抽中機會好高,不過我吾肯定梁文燕笫二會否浪費機會!

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 牛耕田 於 09-4-6 21:00 發表
上星期和兒子一行三人去了梁文燕.楊葛小琳,陳階還有保良局朱敬文,其實之前也全部去了馬鞍山的中學,總體感覺馬鞍山的中學好像舊些和雜些,請問保良局朱敬文是band幾? ...

應屬band 3......

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 ymcat 於 09-4-6 22:57 發表
朱敬文是Band 3 學校,現階段不用選。若學生是屬這級,可選,因它很喜歡收操行好的Band 3 生。
至於馬鞍山區,記得幾個月前某天早上約八時左右,我乘馬鐵入馬鞍山,車廂內有穿著不同校服的學生:有些很輕鬆,還不時顧著打扮;有些睡眼 ...

不錯!德信校風不錯的,但它是一所男校,所以女孩子不能選了!

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 牛耕田 於 09-4-8 00:05 發表
多謝各位提供的資訊!我兒現在觀塘就讀,要跨網。由於我對沙田校網不熟悉,唯有按地址去看每間校,而且小學老師也未能提供意見,甚至不知道跨網會跌BAND,覲塘校网比沙田的差,且六年的中學生涯要每天花1小時在路途上,唉!即使跌band ...

咁老師有冇話跌幾多?由band1去band2?band2去band 3?好危險wo!觀塘真係冇理想學校?
雖然沙田校網係幾好,不過要跌band wo!知清楚D好!
‹ 上一主題|下一主題