用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港大同學會小學 vs 蔡繼有
go

港大同學會小學 vs 蔡繼有 [複製鏈接]

我都係2間都有報, 去聽埋簡介會! 結果﹐小兒將會入 CKY。你問我的話﹐我會覺得cky既外語水平比hkuga強。從去年面試經驗﹐我覺得tsl既外語水平也比hkuga強。cky和tsl既學生很有主動性用外語去溝通。這方面﹐我是對hkuga有點失望的。

CKY - $5000/mths + 未見其他雜費。 論學費﹐hkgua一定較平。

非常同意每間學校都有英文好及英文唔好的學生。但坦白說﹐我未去hkuga簡介會前覺得hkuga的學生同cky或tsl的外語水平應該差不多。可是﹐當我看見的是就算d ambassadors 去到間 english room 都唔主動 follow the rule to speak english﹐要老師remind佢才講﹐就真的有點失望。要知道語文是要多聽多說才會好的。

除此之外﹐我很同意hkuga也是一所很好的學校。

原帖由 iwff 於 10-8-11 18:20 發表
我反而覺得HKUGA中英文都幾平均的, 另外朋友的女兒舊年HKUGA畢業, 去了另一間名津校讀中一, D同學以為佢國際小學畢業, 因為她的英文口音好正 , 英文仲係全級第一添 。當然每間學校都有英文好及英文唔好的學生的。

‹ 上一主題|下一主題