用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有冇油尖旺, 深水步既媽咪一齊傾下
樓主: January
go

有冇油尖旺, 深水步既媽咪一齊傾下 [複製鏈接]

吾知除左我同fjbaby之外仲有冇住係呢區既一齊傾下計呢.....
nil

hi annaanna,

我未上過s位所以吾太清楚, 但老實講你都諗到i位既訓練, 一日半個鐘又要視乎遇到過好吾好既ib老師同st再加埋d小朋友仲未必合作咁訓練. 所以我識既小朋友讀i位, 過過都追更咁架, 有時早返學, 有時早放學, 星期六,日都full booking, 因為上吾同既組同訓練.

其實黃埔都好近, 遲d一齊約出去玩啦 :)
原帖由 annaanna 於 09-1-8 09:19 發表
我明喇,其實咩都係要自己爭取嘛,不過都希望阿仔可以遇到個好o既ot, pt啦﹗

thanks!!

annaanna
nil

Hi Amon,
好同意, 政府既野, 遇到過好"行"既冶療師就真係浪費時間.
我地排左半年終於有得見政府既ot, 佢話因為醫生話佢有雖要所以先安排做ot評估. 所謂既評估, 都冇特別野做, 只係叠下積木呀, 穿下珠咁....唉之後就話阿囝冇咩大問題, 應該吾駛點跟進, 佢冇好直接講, 但我地心裹有數啦. 私人既, 吾夾搵到夾, 最少可以揀麻.
至於i位, s位, 各有各人話好話吾好. 問心, 就算我果間有家居功課, 其實都吾係d咩訓練都只係日常自理野. 一星期一份, 其實佢吾比我地, 只要我地多d訓練佢自理都係一樣. 我好似從來冇見過pt同ot到訪喎. st兩星期到一次, 不過半個鐘, 吾好其望太高.
另外, 因為i位係大班, 所以如果我地d囝囝吾專注或者社交比較差既話, 其實老師都未必照顧得咁仔細, 再加上佢地能力又可能比同齡差d, 主動性又吾夠, 係班上可能蝕底d, 又或者可能成日吾明所以成日係學校遊晒云都未定, 所以吾好其望佢地係i位學到d咩喎. 我諗一般既小朋友可能就咁上堂就學晒, 但我地就可能要花多d心機同佢地溫習同練習.
進步都一定有, 不過就我囝囝而然, 因為佢一路都返緊不同既小組同訓練, 再加上我地都好努力同佢一齊溫習, 所以係吾係i位都一樣, 最緊要係佢返學返得開心, 每日有同小朋友接觸既機會我覺得都ok.   

原帖由 amon28 於 09-1-9 13:26 發表
annaanna
你小朋友幾大呀!依家讀緊s位要轉I位?是自己要求轉嗎?其實S位資源比I位好,咁你小朋友有冇咩大進步
我小朋友係去年8月入讀i位,st就兩個星期一次,ot係開學時來個一次,只係話比i位老師聽小朋友有咩問題叫老師 ...
nil

完全同意
原帖由 fjbaby 於 09-1-10 08:09 發表
i位同s位各有長短, 我諗最重要係睇我地既小朋友既能力去到邊, 佢最需要係咩, 比一個適切同埋開心既環境比佢學習同社交, 當然遇到一間好學校同老師/治療師都係要講彩數, 所以唔好抱太大期望佢地會完全幫到我地d小朋友 ...
nil

大家新年有咩節目?
原帖由 January 於 09-1-10 11:03 發表
完全同意
nil

1/24下午我都ok呀. 有冇提議.  

原帖由 fjbaby 於 09-1-13 15:17 發表
初1拜年, 初4都係要返工,

24/1 , 我下午ok.
nil

今個星期真係好忙, 都好少上bk. 吾好意思我忘記左今日要去協康既講坐係關於口肌訓練既. 返來再同大家分享下.

最近見囝囝成日遊云, 又吾識得同人持續對話, 好想知道點樣可以幚到佢. 大家有冇好方法?

不如新年假期一齊玩或團拜啦. 有興趣的話pm emai比我l啦.  我再用email聯絡大家啦.
原帖由 amon28 於 09-1-15 17:17 發表
我都想,不過24號唔得,你哋見住先啦,下次與埋我啦
nil

上星期六剛去完協康既口肌講座, 我覺得都幾有用. 之後仲有一本小咀巴既口肌訓練手冊送. 真係吾錯.
nil

cecilia, fjbaby,
原來你地都有去, 我二月都報左佢地既RDI講坐, 你地有冇報? 如果有到時又可以相認 :)

amon,
本書都幾好用, 有好多相片.
原帖由 amon28 於 09-1-20 10:27 發表
CECILAU

唔該晒,我會買本睇吓點做,THANKS
nil

hi cecilia,
中文係"人際關係發展介入法" 你可以去協康個web-site睇下, 佢地有詳細講解. 佢地個講座係2月7日同一個地點. 我都係去了解下.

原帖由 cecilau 於 09-1-20 11:41 發表
January,

RDI 係講乜野的?
nil

祝大家新年快樂!
我地d囝囝精靈健康!
nil

fjbaby,
你有冇報協康2/7果個talk?
nil

hi tina,
你好呀, 我囝囝係0512bb.
得閒上來傾下計, 交流下. 我通常星期六下午, 星期日都得閒, 大家都可以約埋出去玩既.
你方便可以pm個email比我. 大家可以夾下幾時出去玩.  
原帖由 TinaTung 於 09-2-1 17:27 發表
January及其他媽咪:
大家好! 很久沒有上來,見到你們開左呢個topic, 我都想加入,我記得January是0601 family的媽咪,曾到訪過你的blog呀,好想同你和你仔仔做個朋友,一起交流下;我仔剛好3歲,讀緊普通幼稚園預備班,排緊i位,都有參加 ...
nil

hi 恩恩daddy,
如果返幼稚園, 你係想插班? 你想比囝囝返n1定係k1?佢今年九月係吾係應該係讀k1?
佢駛吾駛訓晏覺? 如果佢朝早返左steps, 再返下午班幼稚園, 咁佢就冇時間訓覺.
如果只返下午既班, 可以去協康網頁睇下, 都有好多選擇既.
原帖由 恩恩daddy 於 09-2-4 23:47 發表
大家好, 我仔仔返緊Step上午班, 想幫佢搵D playgroup or 普通幼稚園下午班, 等 佢同多D小朋友接觸.

你們有沒有好介紹, 最好在荔枝角or深水步.

謝謝
nil

hi fjbaby,
好呀. 今個星期六係家長日, 所以聽完要即刻去見老師好趕呀.
另外, 想問下你而家個st教緊做緊咩? 我果個成日係度做
首先, 然後, 跟住, 最後
因為, 所以
做左, 未做, 做緊
我個人覺得呢d好standard咁, 練得多都悶. 所以佢pick up左我就冇專登練.
原帖由 fjbaby 於 09-2-1 14:40 發表
我miss左報名, 唯有等你返黎報下料.
nil

Hi fjbaby,
有冇睇到我email?
唔, 阿囝聽指令都ok, 不過超慢. 最近覺得佢定左, 可能係大個左都有d關係.

原帖由 fjbaby 於 09-2-6 07:53 發表
我囝囝因表達同理解around2.5yrs, 而家我個st有時會穩固下佢三詞句(裡面在基本元素加形容詞擴充句子長度, e.g,姐姐_玩_黃色大波), 都開始了教基本元素的四詞句, 另外又有教功能性句子, e.g 比圖咭杯佢睇,然後問佢物 ...
nil

恩恩daddy,
請check pm. 睇下幚吾幚到你.

原帖由 恩恩daddy 於 09-2-6 23:52 發表
January,
我仔仔3歲, 想比佢插班n1.
佢要訓晏覺, 都驚佢好倦. 所以考慮playgroup, 一星期返一兩日.
仔仔說話能力比

弱, 只說單字.
nil

hi long170908,
你好呀. 你pm個email比我. 遲d有機會大家出來玩.
咁你諗住小學時讀直資私校定?
雖然我囝囝仲有幾年先k3, 不過我都已經留意緊.

hi fjbaby,
今日個講坐, 幾好. 又識多樣新野. 亦學到d野. 自己都想聽多d關於呢方面既資料. 下次見面分享. 但佢係馬拉松式既訓練而且好雖要一家人既配合, 但效果似乎吾錯.
今日見完老師喇, 老師話囝囝雖然只幾個月但進步左好多. 大家都好鼓舞. 不過可惜ib老師因為私人理由要走喇. 真係好吾捨得.   呢排囝囝係steps上堂好心散, 吾知係吾係放完假個人心散左.....
原帖由 long170908 於 09-2-7 10:20 發表
我都黎報到呀,

我個仔5歲多小小,而家K3,
不過唸住讀多一年K3,
其實個心打定輸數主流得唔得,
但都要試下,
佢最大問題係好唔主動囉!

有咩活動預埋我呀,
我都係西九區架! ...

nil

呢兩日囝囝返學都哭, 吾係咁開心. 吾知係吾係因為轉左ib老師. 再加天光又哭醒情緒好差. 今朝係學校係咁哭話一定要訓覺... 攪到我心都實晒, 冇晒心機.

另外囝囝好鐘意玩火車, 返到屋企第一時間玩, 所有話題都圍繞火車頭.  我見佢太迷, 尋日開始試下收起佢. 咁佢先肯玩下其他野. 吾知咁樣係吾係都有影響佢.

nil

Hi fjbaby,
今日帶左囝囝上左一堂畫畫班, 唉....阿囝完全吾留心, 又攪d筆, 又坐吾定. 成日話眼訓, 又哭, 又話要走. 完全吾聽老師講野, 只係想亂畫或叫你去畫佢鐘意既野. 老師話佢手囝都有力, 畫到線同圈都算吾錯, 只係佢吾明咩叫畫畫. 又或者冇興趣. 所以吾肯畫. 我諗住試多一堂. 吾得都吾勉強, 可能呢型未適合佢啦.
原帖由 fjbaby 於 09-2-12 15:30 發表
訓得唔好, 莫講小朋友, 大人既d脾氣都差d. 加上轉左老師,佢又要重新適應, 所以你囝囝鬧情緒都唔出奇,比d時間佢啦, 唔使冇心機wow.

nil
‹ 上一主題|下一主題