用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 好痛苦~
go

好痛苦~ [複製鏈接]

自從小朋友證實為資優之後,我好似無一日舒服過,我小朋友星期五就四歲,好早己經察情緒好有問題~我想舒發下自己,確實太辛苦,我本身好堅強亦無野難到自己,我宜家一邊打隻眼有十廿萬公升既眼淚流出,係我前所未有既壓力,每一個父母好希望自己仔囡比人聰明比人行快一步,我都不例外,我仔兩歲前由婆婆同公公湊,而我satsun湊,4個月己經同佢參加playgroup,九個月佢己經記得flash card,亦係九個月開始會為一條褲唔肯著同我攪足一個鐘,歲半識背唐詩,多謝各位朋友美言,我確實無比開心喜在心頭,在此時小朋友亦開始情緒出現變化,因為佢言語實在像大人一樣,有日佢要求既野,我地老公唔答應,佢竟然同我地講,我要落車我要係車前面比車撞,我要番屋企開窗跳落去,我無比難受,對家人態度惡劣,當時因為老公經常不在港,當然心想我地寵得太過份,旦D番說話出現係一個未夠兩歲既小朋友,我當時問了好多意見,大多數叫我睇E生,我非常矛盾因為我不想佢有問題,然後番左一年k1,日日喊唔要番學,我亦大肚啦~暑假前我開始放產假,日日大住個肚同佢死過夾佢上校車,我生完之後多次同喊住同我講你唔可以生bb,你生bb係E院見唔到你我好驚,雖然個陣情緒經常不穩,不過我仲可以控制,直至九月中,因為我,妹妹,佢(仔),工人,4個都病,我唯有張仔搬去婆婆屋企始終我要返工比婆睇我安心,點知惡夢開始,返黎之後日日鬧我,點解你留低我係婆婆到。唔岩架ma,又成日為左一D小事堅持,不停鬧不停發皮氣,番校前(番下晏)打三十次電話比我,放學又打三十次不停要我番屋企,我唯有急切搵心理E生。E生同佢一對一50min,佢之前同我講嚴重就要約見我同我老公,唔嚴重可以電話傾,50min後當然出黎同我講嚴重,果日係星期五,我sat同sun簡直進入人生低點,眼淚可以隨隨便便流出,mon約我地係樓下等車位十分鐘,又如等左十年,辛苦到透唔到氣啦,上到去,E生亦直接同我地講你小朋友初步估計最少有14XIQ 我可以肯定佢係一個資優,然後開始講點可以穩定情緒,佢建議係用遊戲治療,做左三wk確實有大大改善,不過當然都有為又小事同我鬧,我亦跟e生指示,講D說話令佢舒服易下台,星期一 同佢去迪士尼,去之前亦出現小插曲,佢係出門口堅持左鞋著右腳,攪左廿分鐘,我終於忍唔住好嬲掉左佢對致愛波鞋入房,佢好唔份氣,入到迪士尼食lunch,傾左半個鐘,我講左多過十次歉意,請佢原諒,佢個果時間確實好番,可以食野,唔再大炒大鬧。其實佢好不“份“氣,夜深時份,我己經訓著,佢竟然拍醒我,話我留佢同妹妹係屋企叫婆婆黎訓,好唔岩,我心諗左一陣,你講番半年前既事,我同我老公去左三日兩夜旅行,我唯有同佢講sorry,我以後唔會啦,點知星期二佢又開始不停打電話比我,發皮氣,我唯有應承佢係電話要求去mc記希望控制佢唔好失控。今日應承佢去會所玩車,食雪糕,候先同佢畫幅畫,畫完我上款寫佢名,下款我簽左mami,kate,daddy,佢即刻發皮氣要我擦左D字去,我擦唔到,大炒大鬧,我終於忍唔住眼淚都出哂,我好唔開心,唔想再交。我入房訓.佢鍚特落床(我同佢訓),然後張我D被掉哂落床,我訓左係地下。佢係床不停鬧我,我不發一言,行左出黎打,可能好長好長,不過宜家好想講我只想要一個平凡既小朋友~
   1    0    0    0

宜家好在好多啦~~不過我都係好嬲.... 佢今日生日我都祝佢生日快樂..唔好再咁執著~~不過琴日仲同我講你唔好再寫字..你宜家畫過一幅比我...唉~~

宜家好在好多啦~~不過我都係好嬲.... 佢今日生日我都祝佢生日快樂..唔好再咁執著~~不過琴日仲同我講你唔好再寫字..你宜家畫過一幅比我...唉~~

原帖由 bubbles114 於 09-10-31 01:03 發表
我覺得你的小朋友和我的十分相似 (在性格剛烈方面), 你的小朋友可能去到7-8, 我的小朋友因受制於他某程度上怕事, 所以scale 是5

解決方法:
- 資优兒極重原則, 我建議你可與他在各方面共同厘定和商討一些家規, 因為 ...

好多謝您..佢簡直係以上所有問題...我有同佢記定時間..好多時..講左指定時間完成..佢都望一望..我地完啦..走啦...所以對佢D方面我會較為舒服處理~~
不過我好想問..如果佢成日要我番屋企..我返左工時..我應該用咩說法會好D呢~~

唔該哂你地~~我會努力..佢宜家都keep住見e生..上wk又有d..e生話病程當然有上落..唔好變差已經係好事

係呀..1.我自己唔會同人提佢係gifted..唔希望有人同佢講..2.自己一定唔會講..3.已經3歲開始同佢講毒品禍害~佢已經好明白~3.我都好重視佢唔開心..希望我可以KEEP住~~

SCHOLAR,
左鞋著右腳有可不何,不是不何,不過我們一家己在門口企了半小時有多,我唔可以講自己好有耐性,不過真係彿都有火,不著衣服唔緊要,不過我仔12:00上車佢會11:55打比我唔番校唔著衫~

不過都多謝你意見,如果可以傾可以氹我命都可以比埋佢~不過每分鐘都交,我確實好倦~唔係我駛咩仲要同佢睇E生~ 不過D排好左,我麵都開心左

睇緊心理e生控制啦~唔係睇E生我都唔知佢係~

咁我肯定唔係LAW,我仔一樣會同其他小朋友一齊玩..同埋佢都會照顧下妹妹...同埋佢都有番學..老師都話佢係學校係算乖會聽人講野....唔通見哂E生..CHECK埋 TEST都會錯咩~~

原帖由 wawa 於 09-11-12 08:37 發表
我懷疑佢可能係Aspergar.

我都同意..我可能我表達不好..我意思係我CHECK左佢唔係其他症狀.我亦唔在付是否資優..我只係會感覺到D類小朋友又係有你地所變出黎多種情緒問題....我去睇E生個陣..都係因為佢情緒好有問題..而去解決..我都係擔心佢 WAWA所講 例如: 過度活躍, 亞氏保加, 讀寫障礙,感覺統合etc..我個陣心態佢係專注力不足等問題去睇..不過我地去再見E生..佢唔係有LEE D問題..係因為佢例如一個問題諗得太復習..而佢EQ都係3歲..佢自己諗大左未能控制到個心理..所以會失控..當時我未可以真正了解佢..所以有時答佢野我確實草草了事鬧佢一大輪算掃...而經過D幾段時間我努力去了解..同解釋..例如佢發皮氣..因為MAMI OR 其他做左咩會令你唔開心..咁佢會一一同我講..如果佢話我大聲..我會同佢SAY SORRY可能我語氣重左...然後又解釋..問我問題 ..eg..我點解係人..我宜家係地球邊一個位置..地球之外有邊個地方..太空可以搭火箭..咁係邊到停...不停問...我之前可能是旦答下..咁可能滿足唔到佢..佢就好炆LAW..發皮氣..咁宜家佢問得我DETAIL D..我話我都唔清楚,不如我地去買本書一齊睇一睇探究...我都希望自己永遠係佢身邊一齊去解答問題...我自己都去努力改善自己態度..唔好炆要有耐性..佢唔開心都即刻去解決..免得越來越多心結...可能經過D兩個月時間..去治療我又係屋企再同佢進行治療..佢好似已經將好多擔心不安放底左..由一日60個TEL..琴日前日都已經變左1-2個...每次打比我都同我..MAMI我好開心打比你..我地整左曲奇餅..亦同我講要搵個袋子入住..然後我要分比小朋友同老師...今星期六E生都同我係時候可以同佢SAY 88啦..佢已經消除哂不安..同唔開心..由一開始黎個陣玩D玩具大部份都係打不倒翁開槍恐龍蛇D類玩具..宜家已經去玩煮飯仔..火車..溫文既玩具........真係好多謝你地一路比意見我..因為今日老闆不在我可以慢慢詳細講..唔似早幾日幾句了事..令你地誤會我去check個d IQ TEST...唔係..我係CHECK佢有問其他問題..如發現我可以即刻去處理..免得越大越唔聽..我朋友個仔18歲係資優亦係自閉..所以我亦清楚會有好多變化出現..佢個仔宜家只可以日日留係避護工場..自己坐埋一邊..不過寫程式..所以我亦會明白..問題會好大.........要即時處理...........多謝大家一齊傾

Wawa,
我要番工 mon-sat 5日半..我都想陪佢去圖書館..好難安排到時間去..同埋我自己由細到大都好好好小去圖書館(我未試有圖書証)..所以每次一問我淨係識去買..今本無意識第一時間去諗下圖書館..我都試下啦..下下去買..佢又唔珍惜..又唔環保.又嘥我d錢...我努力一下先..lego我有呀..買左一箱收埋左.因為我怕個囡食..我買左細細粒..!百科全書我都有呀..佢成日自己睇.叫我讀佢就跟住讀..佢又可能慣左用英文.我英文又唔係話好好.有時真係好怕讀錯音...所以又要去yahoo search下點讀...
我都有問題想請教,
我讀書真係一般過一般...所以數學真係唔識教..我讀書個陣係用手指..我又聽d朋友講佢地小朋友學校教5字擺係個心...真係唔明白..可唔可以解釋下...咁係咪要去參加公文數個d呢.....幼稚園係咪又會教呢..咁我係咪可以唔駛理......

haha~~大家sharing真係好..我識好多知好多..今個sat上完治療..e生再同我傾啦..話佢無哂事啦..嬲啦唔開心消除哂啦..不過變相樣樣要mami..有d戀母狂..不過佢話唔緊要..lee d要慢慢daddy同mami去協調..daddy要同佢單獨多d多d了解..因為daddy唔係hk做野..所以係少d接觸..咁我同我老公講佢話好啦...
我其實都唔係好敢比佢學野..我有哂前科..我都比佢嚇怕左..佢暑假去學游水..貽拳道..畫畫...工人同婆婆簡斷去陪下佢..佢就齊坐咩都唔做..咁我聽人講貽拳比較嚴..咁我個陣咩都唔知心諗好啦..比人鬧下佢都好..唔好成日無規矩..點知衰啦..佢上堂前打黎問一大輪..我點解要上堂..上完番黎又講我唔再上堂..我唔鍾意學lee d野..咁跟住個月我咪上番之前係學校報左d暑期班日日番law..咁又好dd..不過都係日日問點解要我番校者..我唔駛叻wow..我鍾意自己蠢豬wow..所以到宜家我都唔敢隨便報任何課程..我怕弄巧成拙~

SAME..
嘩上咁多野一個月閒閒地成萬蚊連學費...如果得一個我就會考慮LAW..我兩個小朋友唔得啦...妹妹再讀埋書..我就好赤啦..同埋我都唔想成世做野..為左交佢D課外活動LAW...:

HA...我仔又係用左手..我用右手揸佢左手law..
same..
咁國際讀邊間..同幾錢..我見漢基都5xxx幾....我都係諗小一讀直資..深水埗聖瑪加利(好似)..因為我樓下d c奶同我講好好..佢有語言必收科..德文同西斑牙文..學校只會用國語同英文上堂..咁la..佢就24xx左右好似..咁佢宜家讀緊KV(幼稚園)..學費又差唔多..咁我多數考慮佢

陪太子讀書.. 我都做唔到.............死火
我自己唔化妝,冇去美容院,唔好手飾,唔好名牌....
死火..........我又好LIKE............

原帖由 samelsaho 於 09-11-19 20:09 發表
hi wawa,

其實我唔係一早決定比囝囝讀國際學校,係因為當時冇mud學校肯收佢及都知道囝囝唔適合 Local School,因為佢鐘意諗嘢多過寫嘢,因此寫字似 typoon!加上我自知自己 EQ 低,脾氣臭,一定唔可能"陪太子讀書",所以......... ...

SAME我收到啦~~不過我send留pm比你你收唔收到..我見次次我reply後..再睇寄件都唔似有send出..我之前住鯉景個頭我知啦~~好靚架ma...hahaha
岩岩我朋友個囡都去左睇我e生..佢行徑奇怪所以去睇law..佢now係3.5歲..不過行為有2歲講野有6-7歲..所以出現有唔佩合現象..玩玩具有d控制唔到好倒塌ar..e生以為佢行為啦..點知好辛苦"叫"佢擺口..佢就一輪咀英文..所以佢自己出現左好多 ,因為佢咁大個囡都唔叫家人..mama..baba.麻麻..爺爺..thank you...咁無wow..e生聽左我fd點同小朋友解釋之後..係發現佢只係同佢講叫人講thank you係話佢知d個表現係乖law,唔係尊敬law..咁佢話lee d由老c同佢講啦..不過就唔需要再去睇law..咁我話即係唔太嚴重啦..唔駛擔心..宜家淨係check番佢短處係咩..增強短處..長處由無需要加強law..

不如我開個topic叫閒談+分享gifted小朋友啦..咁我地咩都傾下..唔駛下下"big"人睇我d痛苦野啦~~~

HI ~~ LONG TIME NO SEE~~
我仔宜家開始又搭入好煩~~
駁咀~~y理~~咩都齊~~
有時都幾討厭~~
攪到我自己好似癲婆~~
上堂上又好多~~
不過到我實踐~~
個仔又玩我~~
唉~~又好苦~~
d y理論多到不得了...講多兩句大聲d...又搬自己係小朋友~~你係我mami應該要有耐性同我講..唔好大聲(佢自己發花癲大叫又得架wow)....唔係我會驚同唔開心~~
真係個心頂佢唔順~~
得閒同daddy講~mami好似覺得我好煩wow~~嘩~~死仔包抺黑我~~
句句頂到行哂~~我駁都駁唔到~~
到最後我仲要講句~~我宜家唔同你討論d個問題~~真係好老土~~

哎呀~~真係未必係想象咁好架..有時表面係好醒..一番屋企又係另一個人,好似我大爺係學校老c話佢專照顧小朋友,番屋企飯都唔識得食..話做完d功課好倦對手..無力食飯,好需要人地幫助,餵完佢食飯又話沖滿力量,聽日我都要你餵,真係覺得mami餵好開心~~
好個陣就好..衰個陣衰到想殺左佢都唔夠~~
如果問我..反而想佢普普通通..好似妹妹咁蠢蠢地教又舒服..又易氹~~
唔駛一味問到我死..答錯又比佢講句..你唔亂答wow~~唉..真係有苦自己知~~

原帖由 beywat496 於 10-4-15 23:48 發表
其實 EQ 有無得改善, 不會跟死一世嗎 ?

我覺得IQ 係無得後天培養, 天生唔叻就一世都死估估, 所以我一直都係羨慕你地資優家長。

一天我教朋友個囡同我囡一齊做手工藝, 別人個資優囡一睇就明, 無難度, 即場做出多個 ...

我比我仔睇輔導既資料你
http://www.tman21.com/
你參考下遊戲冶療
我個陣見王 穎 慧 女 士 (Catherine Wong)
之後我仲參加左佢d堂..佢會教你點有講說話技巧令到個小朋友聽到好舒服..
eg...小朋友發難也
佢教我講: eg..我仔啦: 我唔鍾意..我憎死你..
我:e..熙熙: mami睇到你有d唔開心wow,唔知係咪mami有d咩做錯呢.令到你唔開心呢??

正常小朋友聽到都會冷靜..佢聽到同感受到你睇到or聽到佢有d嬲..同埋佢知道佢可以向你講佢咩事.
前者(佢聽到同感受到你睇到or聽到)同理心 ,後者(向你講佢咩事)係發洩.
係佢心理上..會滿足到佢心靈上要求.

咁當然唔係講一次兩次..佢即刻有反應. 係需要好多次..幾十次repeatrepeat...

上堂個陣講咩事都好..只要你有耐心耐性一定等到.
我係等到既
技巧就真係好多..係好煩同長氣..只要肯跟就可以解決.

而去見輔導就50min一次..一對一.第一次係睇下個小朋友發生咩事,嚴重就要見..唔嚴重就係電話講..第二次見佢講個小朋友發生咩事同埋了解家庭狀況(最好兩公婆去啦)..咁每次見佢都收錢.我仔療情要8堂..不過去到5-6堂已經好番啦..佢會叫你唔駛再黎..佢唔會拖你..因為佢好忙..成日有full哂..好多時佢比時間你..
希望幫到你~

原帖由 chunkiuBma 於 10-4-29 10:37 發表
BERRYTOTO,

你好,剛剛睇到你個仔既故事,好想你可以幫幫我,因為我個仔現在4歲情緒方面好有問題,發現既時候仲好細

我記得佢1.5歲開始返育嬰院,開頭幾日都好好,我見佢ok就開始延展,到我接佢已經覺得佢好唔開心,出左課 ...
‹ 上一主題|下一主題