用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優兒童, 選校點CHOICE....
go

資優兒童, 選校點CHOICE.... [複製鏈接]

其實真係讀左你先知岩唔岩~~個小朋友都未必係一樣...有d like 活動教學自由度大...有d like死死板板....我小朋友就由活動學校要轉去死板板...
我個IQ TEST..醫生就唔建議我交學校既..只係通知一聲小朋友有個問題..免得有時老C同小朋友有爭論,同埋往往張LEE D REPORT交左比學校..學校必定會對小朋友過份期望...如果小朋友做唔到就會對佢有失望..我角度就無需LABLE佢LAW

原帖由 Capricorn2521 於 10-6-8 16:18 發表
請問點解要轉學校呀? 為何死板板的比活動學校好呢 ?希望了解多一點點....

e生比我分析係咁..因為活動教學係比較團體..亦都係團體讚賞,而我仔係需要人地多加注意..佢發現佢係學校比人忽略左..同埋d野佢可以覺得淺....d間學校老c好到不得了..有愛心,一班三個老c對廿個小朋友..旦佢今本無心番校...同埋佢唔發覺學到野...番足一年喊足一年..掉校服落垃圾桶,,掉出街收埋書包...講得出都做過.都係2歲半個陣..直致轉左一間死背死讀成日test..佢好似搵到自己想要既野...你宜家叫佢唔好番啦...佢就唔肯law...所以每個小朋友都唔一樣...你以為簡得岩..其實佢又一d都唔鍾意..由佢地決定啦,....我地去佩合係最好...好似學野咁..上年同佢報游水..台拳..珠算...畫畫...我仔淨坐..唔游..唔打..唔郁...唔畫...你問佢點解..佢答你一句...我唔覺得有咩好玩..我唔想再去,到今年.我帶佢去你自己簡..畫畫...我無興趣..泥膠..我唔覺得有咩咁得意..到最後人地建議日文...我心諗仲多魚..佢又答你好有用wow..我話點解..有咩用..學黎有咩用..佢話對佢打機打高達好有用..我會明..咁學日文啦~~
咁所以我覺得有時唔係我地家長可以決定..都要個小朋友有要了解同自己分析左對佢有無用...你先同佢佩合~~唔係自己做十萬件事佢都唔接納...反而宜家心理上有壓力...自己開心..佢想點就點law~~

我自己就會選擇佢想law..小朋友心理因素好唔好..心情好與否..好影響家庭融合...有時自己去幫佢簡一樣野..都要諗下兩公婆有無唔鍾意..教法一唔一致..or 老公唔多理..咁你都要佢合作..始終我都係一句到尾..要一家人開心law
‹ 上一主題|下一主題