用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 去菲律賓洗禮?
樓主: didikoko
go

去菲律賓洗禮? [複製鏈接]

原帖由 smile2003 於 09-9-20 16:51 發表
as a catholic, I full agree on this " 肯接觸天主都是一件好事".

if all others want to blame, you should blame for those government official who think of this marks calculating system - their brain on  ...

I agree!!! 呢個係制度嘅錯!唔怪得哂d家長!

原帖由 大頭蝦 於 09-9-21 16:53 發表

咁都得呀 ? 呢個世界真係無晒是非黑白 ...

若果個 scheme 裡要求其他野而 d 小朋友或家長無, 咪去搶都唔係錯 ? 而係個教育制度錯 ? 嘿 ... 咩父母就有咩仔女架喇 !

若果本身真係天主教徒, 因為 timing ...

請自重!!!! 大家只是想表達自己意見啫!唔洗講到...."咩父母就有咩仔女....."咁激!

聖德肋撤堂駱神父講過,如果d人為咗5分而肯兩年來每星期都上慕道班的話,他絕不會介意!因這也是一種傳道的途徑!而且真的有人最初只懷5分的目的,但最後真的信了主!所以佢地本來只淮三歲以下的小孩跟父母一同領洗,改到五歲以下都可以!教會都知道有呢d人存在,但都沒拒絕!莫非你話神父狼狽為奸?!

搶係錯,但而家唔係搶喎!天下間的父母都想自己仔女好!相信樓主既出發點都係,不過佢冇planning啫!

如果香港既教育制度無錯,點解教育局副局長陳維安既仔女讀德瑞?佢地真係得鬼閒同你玩計分,玩大抽獎!

原帖由 大頭蝦 於 09-9-22 00:50 發表

不如搞清楚 d 領洗的真正意義才出 post 啦, 唔該..

anyway, 都係果句啦 : 人在做天在看, 咪即管做囉 ..

領洗的意義我比你更清楚!聽妳口吻,想信妳也是教徒,但為何妳不可懷着一顆憐憫包容之心?多為那班"教友"禱告吧!

原帖由 didikoko 於 09-9-22 09:31 發表
annienorman,
多謝你的包容心, 亦都好多謝你為我呢個罪人禱告... 我希望藉住今之呢個經驗教訓...好好潔淨我的心為未來兩年慕道打開心窗......

願主祝福妳! 每個人都會有罪!真心懺悔改過便可! 我覺得沒有人可以代天主審判人.....如果有人認為自己沒有罪,不用站出來!自己向天主說吧!

歡迎妳加入!
‹ 上一主題|下一主題