用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 08-09 入讀幼兒園一齊分享搵校心德呀~~~
樓主: Bebichhichi
go

08-09 入讀幼兒園一齊分享搵校心德呀~~~ [複製鏈接]

hi !

大家好, 我個女出年3月就2歲啦!
而家讀緊"金巴倫迦南" pg,
不過only番左5堂左右(其中一堂係SWIMMING CLASS).

佢有一星期1堂 / 2堂 / 3堂 /5 堂0既pg,
我就join左一星期2堂0既pg.

佢地講明如果一直join佢0既pg,
係優先吾駛interview, 直上佢0既N1.

不過我仲考慮緊讀吾讀佢N1.
因為吾想N1就坐校車, 起碼最好K1先坐會好小小.
接番學0既交通其實都係一個問題.

而家都係工人帶番學,
如果天氣好, 番學時坐巴士, 放學坐的士.

不過學校地點都幾'吊腳',
MTR 根本步行吾到去(太遠)
巴士就0向太子道近新世紀落車,
步行約8MINS先到,
如果勁太陽時, 行過去都幾係野0架!!!!
仲一定要開遮先掂.
如果落雨OR太晒,
連番學我都叫工人坐埋的士啦!

所以基於交通問題........
而家仲考慮緊上吾上埋N1好.

我想問下有無朋友知道,
根德園 K1係幾時羅表? 幾時INTERVIEW???

原文章由 Monty 於 07-7-22 09:28 發表

3X

想問"金巴倫迦南" pg點報名ga,同埋學費幾錢呢??
佢用中文/英文上堂ga??

thx!!!

monty:

上堂用全廣東話,
不過0甘細個, 我暫時覺得用咩語言問題不大住.
最緊要佢get到老師0既說話.

有無野學.......我吾太care住,
講真0甘細個, 你想佢可以學到d咩?
返呢d pg, 都係想佢快d過下群體生活,
知道要聽老師話, 吾怕醜,
定時定候 去做某d野已經好好啦!!

至於報名, 你上佢地個web打tel去就ok啦!
價錢, 睇你一星期上幾多堂囉!
佢為起一堂約$150左右(1小時15分鐘).

呢個pg 係好似上n1 0既流程,
每一時段做特定0既野,
而且咩都要'坐定定',
其實0向講每月主題時, 我個女可能吾明白,
又可能覺得悶,成日周圍行來行去, or 走出classroom,
其餘坐定食點心, 做小手工, 玩玩具, 唱遊時就肯坐定.
如果小朋友吾坐定, d 老師會用重的語氣叫小朋友坐低,
有時我個女會發皮氣 lur地tim,
因為從來無人要佢坐定過,
而家係要佢學'坐定定'先囉!! 唉~~

有時覺得0甘細個小朋友 0甘快要佢坐定,
好似軍訓緊佢0甘,
其實而家上呢d堂係吾係對佢來講比較嚴厲呢?
我有時都幾矛盾.

再問, 請問有無人知道根德園 k1, 幾多月派表呀????ops:" />ops:" />

[ 本文章最後由 3X 於 07-7-22 11:29 編輯 ]

原文章由 Monty 於 07-7-22 12:30 發表

3X

因為我囡囡上緊英文ge音樂playgroup,
我發覺囡囡好多時係唔明miss講乜ga,
所以想同佢搵d中文ge返吓......

返pg,我都係想佢過吓d群體生活,因為暫時得佢自己一個,
想佢同d同年ge小朋友 ...

monty:
請問你英文0既pg 0向邊度番開呀???
提供下資料呀..吾該晒

至於暑假, 呢間學校0既pg 吾影響,
佢地上埋7月, pg有一批小朋友0向8月會入n1,
所以如果你8月先join, d 同學0既年齡0吾會0甘大,

而家我個女個班, 最細係我個女(15.5月),
最大0既係23個月左右~
年齡相差都幾大,
不過等我個女學下d 大哥哥姐姐都係好事0黎0既!

Monty:
如果佢地今日無人reply你.
你明天10:00am打去找pg 個ms. ho,
呢個時候佢一定0向度, 而且pg未開始佢該得閒d 聽tel 0架!

[ 本文章最後由 3X 於 07-7-23 14:25 編輯 ]

原文章由 Monty 於 07-7-23 14:49 發表

3X

唔該晒,啱啱Ms.Ho call左我lu,佢講左俾我知d貴用,
上pg形式等,我諗住報返星期2,4個班,不過我冇fax機,
所以要親自去拎報名表ar...
但係要等囡囡病完至可以去 & 順便參加吓:lov ...

monty:
嘿嘿嘿..我個女都係番星期二,四0架!!
不過PG佢分A,B 2班,
我個女係B 班.

係呢! 係你工人陪上堂, 定你係全職媽媽自己帶上堂呀?

喂!呢個PART係分享 入幼兒園心得0既,
如果我地再講PG就離晒題LU..
有咩用PM 聯絡都得^^

祝你個女快D 好番啦!
佢06年幾多月出世0架?
‹ 上一主題|下一主題