用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 有冇今日6月11日去播道interview的家長可以分享下 ...
樓主: mandytohk
go

有冇今日6月11日去播道interview的家長可以分享下 [複製鏈接]

其實我都明白收唔到call 嘅心情係好down, 但我覺得大家唔好太先入為主, 認為學校唔收小朋友就代表校長老師都有錯, 其實好多間學校(包括政府學校) 佢哋個個都會in2次, 至於你哋話每個月都有交叩門信, 但最後都收唔到電話, 其實如果校長全部收晒個個有交叩門信嘅小朋友, o甘我諗個個都爭住去交, 其實到而家6月, 學校學位真係會好少, 當然interview 時, 老師都應該讚賞吓d 小朋友講very good , 唔通老師同個小朋友講bad 咩, o甘樣會傷害左個小朋友之餘, 比你哋都唔揀依間學校啦! anyway , 祝大家都搵到間自己覺得適合小朋友嘅小學!

其實你有你嘅意見, 同樣, 覺得申請過程對申請人好冇誠意和認真都只係你個人意見, 其實你有冇真正了解其他學校都一樣做法, 我當年幫小朋友入學, 都要叩5間門(包括埋政府學校--11月知結果唔收後, 我已經去叩定門), 都同樣係o甘樣, in 完一次又一次, 每2-3個星期又去交叩門信, 又朝早去每間學校同校長update 我小朋友情況, 但結果, 兩間政府同兩間私校都唔收, 唔通依4間學校又係冇誠意和認真咩? 我同自己講, 唔收只係因為上天會有更好嘅安排, 唔會覺得係學校嘅問題, 其實就算自己小朋友點出色, 總有其他小朋友更出色過自己o個個.....!

give up 同樣都會係另一個好嘅開始呀, 祝你小朋友可以快d 搵到間你認為適合嘅學校!
‹ 上一主題|下一主題