用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小vs優才
go

音小vs優才 [複製鏈接]

暫時兩間收咗,你地會選边間呢??
有無人知兩間嘅品德教育同學術成績如何?可否比D Comment. Thanks  a lot.
   0    0    0    0

回覆 2# lovebabyv 的文章

可否分享吓原因.

回覆 11# cylokmum 的文章

我亦是基督徒,所以音小的著重聖經及德育很吸引我,但亦如有家長所言, GT學術成績較出色,各有所長,我好難決擇.我問過一個friend,佢個女讀緊音小,當初佢係放棄女拔而入音小,我很驚訝他的決定,但現在問佢,佢都好滿意音小.我問佢學術方面如何?佢話ok,無同出面比,晤知高定低.
究竟音小D學術成績係咪如外間傳咁低呢??

原帖由 Hinbabyma 於 09-10-15 23:41 發表
Hi! 卓希媽,

你就好啦! 阿囡咁快就已經有兩間收咗
二選一, 我會選優才。好似比較全面及口碑較好。

Hi Hinbabyma,
你個仔如何呀?? 有無報優才呢??

原帖由 edea 於 09-10-16 00:04 發表
我都有親人讀音小, 有一個point可以考慮係, 優才冇宗教科. 音小著重宗教科. (慳左d時間)

優才著重德育, 平日有德育課, 而家早會(家長可參與)都會推動德育. 今朝先聽完, 新既理念係:

做最好的自己
不恥下問
敏而好 ...

edea,

音小吸引我正因佢着重聖经教導.

睇你的分享,優才嘅德育真係好好.

原帖由 edea 於 09-10-18 00:06 發表
那就好了, 如魚得水是最好的.

只是提一提一些沒有宗教信仰的家長, 因為的確會有家長覺得宗教科是浪費時間. 最好不要入讀後才後悔, 想清楚自己和孩子想要什麼呢.

優才的程度應該都不算淺, 功課不多但程度上可能有 ...

edea,
我就係見到你同好多家長勁讚GT,所以心大心細.
GT對我來說有2大難題,1是無聖經科,2是地点,我住北區,P4要個女去將軍澳是否有点過份.

原帖由 edea 於 09-10-18 01:03 發表

將來會唔會考慮搬? 老實講一間學校幾好都係假, 小朋友花太多時間於交通上真係好慘.

我都明白,所以我地唸緊搬去火炭or大圍,咁去音小会近好多.但去GT就仍然好遠.

原帖由 misu 於 09-10-18 03:26 發表
可以同你地分享吓我朋友佢有兩個仔仔就係讀呢兩間。大仔現在讀緊優才5年級,細既而家讀緊音小4年級。佢同我比較過兩間學校有咩嘢分別。佢話首要睇你對宗教既取向!如果你係唔鍾意就唔使諗音小!因為音小既宗教味係非常之濃 ...

照你朋友D資料睇來,音小學術都好ok喎.

多謝你幫我攞料, Thank you so much.

原帖由 misu 於 09-10-18 03:37 發表
[quote]原帖由 中天英 於 09-10-18 02:09 發表
呢個先係音小家長最新既comment

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2152485&extra=page%3D1

...

Thank you so much.

原帖由 中天英 於 09-10-19 01:12 發表
咁不如去讀音小喇, 近D會好。

好大機會.

原帖由 mcheung1 於 09-10-19 01:19 發表
本人係轉載一個在音小的家長, 有希望幫到你!

入音小經驗分享

我的兒子今年六月底面試http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=119&cb=12345645&n=adeb5136,七月已收到學校接受申請。作為家長 ...

多謝分享.絕對幫到我.
‹ 上一主題|下一主題