用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 剛開口說話的3歲兒要搵N1/K1插班
go

剛開口說話的3歲兒要搵N1/K1插班 [複製鏈接]

小兒月底便3歲...但開口說話只2-3個月....現只能說單、雙字或 "買玩具"等小句子...其他認知及反應無問題....現想搵有愛心而包容的學校,09年1月插班讀N1 或K1 (咩班級都無所謂因為09年9月先會正式讀K1)...請問沙田區或九龍區有否學校推介?

先行多謝寶貴意見!

PS:小兒剛去啟思小學附屬幼稚園面試插班K1,雖然答對全部問題,無扭計或怕羞但仍被拒了....
   0    0    0    0

不要緊...我兒情況是:一直有語言治療師跟進的,但他不開口也沒辦法...而我亦一直給他上特別班 (不是正式上學那種),好讓他智能一直發展,否則他也不會答對全部問題...沒有上正式學校的,因為之前2歲時曾嘗試,豈料老師一直當他是佈景板 (因我兒很乖,什麼也跟做,只是不說話)...直至現在,他終於開口了,起碼懂得回答簡單問題 (最少懂講出那兒痛),我才敢讓他上學....
不是想說啟思不好,我也明白如要做插班生的話,水平一定要跟到,但我兒溝通上真的很bb...但如果還一直保護他,那情況只會更差吧,因為他現在說話動機及意欲很高,差不多每天都有新詞彙出,但比較同齡的,當然給比下去了...

原帖由 Pasqurell 於 08-10-26 03:41 發表

可能你覺得我問非所答, 但你形容的情況, 是否應該見一見醫生 / 言語治療呢一類嘅專業人仕先呢? 兩歲九個月才能說出單、雙字或『買玩具』等小句子, 也未免少了一點吧.

原校問題不大的話, 為何要轉校呢, 既然你的小 ...

我都係咁諗...但因為之前有唔好經驗 (都已經有朋友個仔讀過話好架喇,點知到我個仔時又唔係咁),所以爸爸要我搵間真係有愛心既,希望唔好由愛仔變成害仔....

原帖由 hinhinboy 於 08-10-26 11:04 發表
我覺得你現在應該先搵一間學校比小朋友讀住先, 邊間或者邊度讀都唔係太重要, 等佢有多d機會接觸其他人, 學講多d.
我之前都好似你咁, 因為我仔仔又係講話比較遲, 所以我係9月比佢插班讀n1, (好是但咁係屋企附近搵一間 ...

Charlotte_mom,

正好我亦想找全日班呢,因為可以讓孩子好些機會及時間與人溝通...但基督教服務處的學校在那裡呢?Thanks for your information...

剛有了E位服務,但有時候我覺得孩子的發展(尤其說話方面)是有自己個人的時間表的.....不過有訓練幫下手希望可以加快進度吧!
救世軍的我不敢報呀,因聽說要求很高,而且只收叻仔呢 (因為多人報嘛)...不過你這樣說,我會研究一下,thanks.

原帖由 Pasqurell 於 08-10-27 14:44 發表
你小朋友的情況有冇社工去跟進?  有的話都可以搵社工幫忙轉介去有混合位的幼稚園.

你睇一睇你自己住果區或附近有冇救世軍幼稚園? 有的話, 應該就比較適合你小朋友, 因為她們的老師是有接受專門的訓練, 對發展上或 ...

真嗎?!會研究一下,thanks!!

原帖由 winchoy16888 於 08-10-27 13:34 發表
你可以試吓窩打老道迦南‧D老師幾好心机、n1有半日及插班k1有全曰、我个女係入面讀過n1‧D老師幾好心机、特別係梁老師 試吓帶小朋友參觀吓睇佢反應 鍾吾鍾意 ...

對呀,響特殊教育那邊看到不少唔好的feedback呢...可惜基教在沙田區沒有分校...thanks!!

原帖由 Charlotte_mom 於 08-10-27 10:20 發表
http://www.hkcs.org/cdcb/eces/eces.html

呢度仲有其他兼收學校, 你可以考慮下, 不過老實講句, 唔係間間都辦得咁好的, 要小心選擇
http://www.swd.gov.hk/doc/rehab/waitlisting%20IP_092008.pdf
...

多謝你鼓勵...美孚真的有點遠呢...依家他的特別班也是在九龍區的,我每天送出送入,雖然車程只半小時,但始終是舟車勞頓嘛...想如果要他正式入學校的話,最好讓他在其他方面舒服點,可以留多點精力去學習。Thanks.

原帖由 helenwxf 於 08-10-28 22:01 發表
唔好更灰心。我個仔都系2歲6個月。最近剛剛開始講單字及雙字。但好明顯會跟住我講野。讀緊美孚嘉心N班。MISS好有耐心。雖然校舍細點同舊點。但MISS好好。好有愛心及包容心。會經常觀察BB同經常都會打電話俾我地講BB ...
‹ 上一主題|下一主題