用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 讀多一年N1班?
go

[聽/語障] 讀多一年N1班? [複製鏈接]

還有時間呢...可以到七、八月先再諗,因為到時小朋友可能已經唔同哂....我囝亦有 speech delay 問題..原本一直打算俾佢黎緊9月 repeat K1,不過睇睇下佢既進展,又覺得佢未必一定要 repeat 喎...基本上依家未係時候決定,姑且唔去諗咁多先喇...把握時間多做訓練,寄望追得番仲有意義嘛...反正repeat也不是什麼大不了的事...到時追到既就升班囉,追唔到既就repeat 吧!

原帖由 kinheimom 於 09-2-25 09:40 發表
早排同幼兒院老師傾過細仔講野慢的問題,她說有家長曾經因為咁比小朋友讀多一年N1班,怕他上N2難適應, 你地有無試過呀?

除了學劵問題外,小一派位沒有適齡學童的10分. ...

基本上N1班競爭會激烈點的,如果學校一定要你表態,我suggest你選N1先....到時再改都未遲....如果原校唔收,就搵過第二間囉,因為到時你決定得要升N2既話,小朋友都一定已經有好大進步,亦即係話唔一定要原校先會收佢嘛....出面海闊天空呢...再者如果原校一點也不為你&小朋友著想,只是為方便行政的話,間學校好極有限...

我囝依家間學校,由我07年報讀了N1班,後黎因為小朋友發展問題無法去讀...再到08年報K1班,又因為想再打好基礎而無去讀...當然我一直有同學校溝通好...到今年1月我囝okay喇,學校即時有位俾我囝插班K1...當年已交的一個月學費亦可延至今年才用....我真係好感激學校咁體諒我地呢!

原帖由 kinheimom 於 09-2-26 09:47 發表
家長緊係想到最後一刻先決定,問題係學校而家都要你confirm N1定N2?因為佢地而家要開如confirm 9月入讀N1的家長。我的意向都係比佢上左N2先算mouth:" />mouth:" />

...

咁你要努力把握時間,好好訓練囝囝喇...讀多點故事書吧,加油!

原帖由 kinheimom 於 09-2-26 13:55 發表
我的考慮是如果而家決定細仔讀多一年N1,點佢3年後報小一就沒有適齡個10分,對佢小一派位未必有利.(因為他另有哥哥的畢業生10分, 所以適齡個10分對佢比較重要) 所以我想看多一年先,上到N2如果確實追不到再讀多一年N2, ...
‹ 上一主題|下一主題