用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校如何處理小朋友既自理問題???
go

國際學校如何處理小朋友既自理問題??? [複製鏈接]

無錯,國際學校就是這樣教育的....我囝讀了一年,我還在適應當中...其實無話誰對誰錯的...只不過既然我們選了國際學校的教學方式,同時亦要接受他們在其他方面的教導方法...我想,你小朋友的學校跟我囝的差不多...老師一般要求孩子獨立....最初一兩次可能會口手並用 (同口提點 + 動手幫忙)...但之後便會變成只用口提點...再之後便不理會了....我囝學校 case 係:nursery 開學初,孩子如要玩水,必須先行穿上圍裙...囝囝最初有人提點 & 幫忙...但兩星期後,囝囝每日放學都換了衫 (因為校服濕左)....我知是因他玩水前忘記穿圍裙....一星期後,囝囝放學沒有換衫了,只是校服少少濕濕的 (原以為洗手或飲水時弄濕)....下一星期後,TA (香港人) 靜靜跟我說,叫我同囝囝傾下玩水前要穿圍裙一事...到那時我才知囝囝沒有換衫的上星期,原來不是囝囝學乖了,而是老師為令囝囝自己明白,所以故意不幫囝囝換衫..任由他濕透的校服在他身上自行風乾....另一case係:囝囝一入學不久便病了很久...好了回校後又病...我跟醫生討論過後,懷疑學校的戶外沙池不太乾淨 (囝囝每次回家也似 spiderman 電影中的那個 sandman 一樣,全身連鞋襪也能流出一堆沙的),所以回校跟老師說暫時不要讓囝囝玩沙吧...怎知老師回說那沙池很乾淨的,而且玩沙也是學習環節之一,不能減除,最多今個星期不玩,但下星期開始還是要繼續的!其他類似的例子還有很多...我選擇了這間學校,因為它是一間好學校,所以我亦選擇了自己 & 囝囝作出改變....

你的case,我想還是好好教導一下小朋友,他自己多加抹擦鼻水吧...

Good luck!

原帖由 pollybell 於 10-7-28 15:14 發表
我其實已經有心理準備國際幼稚園唔會好似本地既咁好服侍.
1.國際無如厠時間有需要自己出聲.
2.點心時間你要食自己黎拿,唔食無人會迫你食.呢兩點我都接受.

但呢幾日有一個問題發生,我小朋友三歲因為鼻敏感有鼻水,睇 ...

另外仲有著衫多與少也是一個大考驗...無論夏天或冬天,除非你孩子很怕熱/大汗,一般本地人會寧願著多少少...因為夏天室內冷氣凍、冬天刮大風(室外)...但外國籍的老師一般認為小朋友要鍛鍊身體,不能動輒便穿厚/大衣...

原帖由 pollybell 於 10-7-28 21:01 發表
謝謝gardenwoods既分享,真係睇倒O晒嘴,你講得好0岩真係要適應下,有時真係估佢唔倒.
‹ 上一主題|下一主題