用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 教統局-“嚴查”和 "嚴懲”虛報地址, 特別是 41校網 ...
樓主: baseball
go

教統局-“嚴查”和 "嚴懲”虛報地址, 特別是 41校網 [複製鏈接]

原文章由 irenec 於 08-1-11 22:41 發表
今年我真係識有個家長收到教統局封信 (佢報 12 net), 教統局要佢進一步証明住址之外, 仲要佢帶埋小朋友現就讀幼稚園嘅學生手册去教統局接見添, 佢囝囝學校內 (將軍澳) 仲唔止佢一個係咁, 有幾個家長都係咁樣, 班家長 ...

irenec,
嘩,今年咁嚴!! 咁過唔過到關呀? 往年無咁既嘢嗎?

原文章由 nabi 於 08-1-13 13:50 發表
""大家知唔知名校集中地41區及12區校網的租金/樓價係幾咁貴, 果d父母,不論買或租樓, 係貨真價實同真金白銀去付出, 去籌謀, 身體力行地去為子女的學業努力!  姑勿論呢個派位制度合唔合理, 但呢d父母真係為仔女辛苦地 ...

i agree.
最初有朋友都叫我咁做,但我會覺得若教下一代咁做,對小朋友同自己都唔o岩...所以我便安心好多....因良心無唔舒服. 而主亦會知道我們行的路是正確的.

原文章由 overview 於 08-1-10 10:55 發表
如果喇沙同瑪利諾係黃大仙區就好啦 起碼唔一定係有錢人先有權利選擇此學校

呢個制度一d都唔公平, 應該將所有schools一齊抽, 點解一定要住九龍塘/九龍城先有資格讀?

不過我好相信係2012年前呢d名校都要 ...

名校會轉做私校/直資,其實都大有可能, 同質素亦可以有如!!!

原文章由 irenec 於 08-1-14 09:51 發表
我朋友都有去教統局, 但對方唔接受佢嘅解釋, 最終都要放棄 12 net 囉!

嘩,原來真係會有人比教統查出,唔比佢報.
我更覺得自己無教小朋友說謊是正確的. 
因會影響她一生. 第時要教好她就有點困難了! 

原文章由 talk3talk4 於 08-1-15 18:55 發表

Yes, this year is very seriously, but only in net 11, 12, 41 & some famous ares..... EDB has spent a lot of man power to check those net in this year..

OH, i see. thanks.

原文章由 rhkrv 於 08-1-18 17:52 發表

1. It seems very difficult, because under the law, they cannot list down all the requirement one by one. Which can do and which cannot.
2. Does 虛報假地址 is 刑事 or not? But they only discharge you ...

嘩,very serious!! 7years...
我都唔知點解,有個家長平日都搭校車,但今個月開始無搭,我以為佢搬左,但聽其他家長話佢仲住在以前個到. 唔知係咪要鋪路,教家個小朋友點樣說謊呢!!佢都不是正直的家長!所以會咁想...

‹ 上一主題|下一主題