用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 07-08 Kentville K2 的家長請在這裡繼續
樓主: Felicia726
go

07-08 Kentville K2 的家長請在這裡繼續 [複製鏈接]

07-08 Kentville K2 的家長請在這裡繼續

Hi FungMm,

係呀我join咗啦.
月開始.
不過我同你hb想法唔同.
我想Trevor學咗先, KV教時佢會容易D上手, 我會睇吓佢要幾耐先學好+1, +2 , +3的數. 昨日聽老師咁講, 好似一個月左右就得, 如果係就等佢學埋-1, -2 , -3都唔會太耐唧. 咁就停吓先. 佢哋D老師個個都要响E.nopi centre train 個先可以出嚟教, 咁應該係有d方法嘅我估.嗰個老師話如果學的好, 可以跳級, 好似幾吸引. 不過佢哋只不過係K2, 我唔expect佢要學到小學二三年級的數.
所以我應為夠就會停, 等佢休息吓.只要有小小advance過學校就夠囉. 咁樣就容易d應付學校要求. 你知呢KV啲數學都應該幾深. 所以都係打咗底先啦.

你呢個星期去做assessment可唔可以又攞d料返嚟講吓我聽?

講起放暑假, 我真係零願俾多個月學費KV, 放兩個月太多了.
我同hb覺得Trevor仔冇咁聽話, 呢兩日輪住俾我哋丙. 成日去去呢到去嗰到學嘢, 攪到我同工人頭都暈埋.如果成日困住佢係屋企又好似好慘. 呢個summer holiday真係唔易過.

[ 本文章最後由 alisoncheung 於 07-8-20 10:45 編輯 ]
Trevor Mama

Hi Moooon,

真係好鬼羨慕你, Carmen咁肯係做練習.
我嗰個唔迫唔做, 迫到做得好唔專心, 所以試吓俾人教囉.

Hi Babych,

Trevor响旺角學11am.  哈哈, 我可以有自己時間shopping .
centre比我想像中細.
個課室就唔算細, 不過個reception and office就好細, 有三個有概200-300呎的課室.
個老師聽聞係美國返嚟, 英文都ok, 昨日做Assessment, 佢同Trevor都冇用中文.佢大概30-40歲左右, 佢己經有3個女, 最大個女讀P2.不過呢d都係表面, 真正好唔好要遲d先知.
聰聰謙謙响邊到學呢?點解我嗰到冇優惠架, 又話統一收費?

Hi jg171201,

我都响馬鞍山住, 請問天平d師資好唔好, e.nopi個老師d英文水平如何?
有冇成日用中文教?

[ 本文章最後由 alisoncheung 於 07-8-20 16:21 編輯 ]
Trevor Mama

hi babych,

你唔會了, Trevor都有做assessment paper, 之後佢分咗去學level 3, 你兩個囝係唔係都讀level 3?  分level張紙我都有, 不過係balck and white 的copy, 冇佢show俾我睇嗰張咁colorful囉.

你對囝做完assessment paper,你又覺得個老師點, 佢係男定女?  你就好啦, 咁平, 抵讀, Trevor要600元4堂, 好鬼肉尺喎.  如果真係好就冇所謂, 如果冇乜特別就唔抵.到底有幾多成效, 真係難測個股市.

學費問題我己經問咗佢總公司, 佢話呢個優惠淨係呢間新center有, 因為新開張想招多d學生.  咁各位TKO同學仔唔好走寶, 咁平試吓都無防.  可惜我唔啱路.  唔係我都嚟TKO個Center.

另外, 點解你可以攞份assessment paper走?佢應該收回播.  不個d paper都印得幾精美, 見到都唔係幾悶.

不過話時話, 我覺得計數都係要早上學, 好似精神好d, 頭腦清醒d.  不過放假起唔起到身就另計.

原文章由 babych 於 07-8-20 16:39 發表
hi alisoncheung,

囝囝喺tko 新寶城centre, 因為1-2游水, 如無改動返10-11am (但係我覺得好似好早,可能將游水推後一小時),

[ 本文章最後由 alisoncheung 於 07-8-20 17:17 編輯 ]
Trevor Mama

我打電話去問咗.  係"要"的.

原文章由 a12345678 於 07-8-21 12:57 發表
註冊日31/8是否要穿校服﹖
Trevor Mama

Hi babych

唔知喎, 不過冇話唔得嘅.  都係校服之麻.  但係打番個bow就會英俊d囉.

Hi Poonhui,

9 月1日和7 日英華有小一入學簡介會, 可以報名去聽.  你有冇興趣, 我報咗9月1日,英華明年(08年)轉直資, 我諗住明年幫Trevor報09年嗰界入學,而家聽咗先, 收集吓資料.

原文章由 babych 於 07-8-23 09:24 發表

alisoncheung,

請問知唔知31/8可唔可以著P.E.衫 ?

[ 本文章最後由 alisoncheung 於 07-8-23 14:23 編輯 ]
Trevor Mama

Hi Moooon,

本來target喇沙同拔萃小學(津貼嗰間), 不過我唔係住41校網, 又唔敢問人借地址.  要响part A抽到, 仲難過中六合彩.  英華係男校, 我鍾意, 又係英文中學, 一條龍, 學費唔貴, 好彩考到唔抽簽都冇所謂.  但係我覺得最唔好就係太遠囉.  不過收先數啦.  都唔係我想入佢就會收.  我相信競爭都會好劇烈.

原文章由 moooon 於 07-8-28 15:44 硐表

Hi Alison,

報了直資便要放棄小一入學的抽籤派位,英華是您的第一選擇嗎?
Trevor Mama

Hi Poonhui, Heipopo, FungMm

我都好想同Trevor check 吓眼, 但係而家開始返學, 唔知點就好.

Hi Heipopo,

我諗住今個星期日試吓一個人帶Trevor Ocean Park, 唔知攪唔攪得掂. 因為淨係我同Trevor 有年証, Daddy又要開工.

英華係男校, 又係深水埗, 係唔係你杯茶?  如果係, 大家努力

Hi Mooooon,

今日有緣見到你tim.
好出奇, 4:30pm全部都係男仔, 連老師Miss Wong都有d意外, 本來同小朋友講你哋而家大個仔大個女要自己做功課講完都要改口, 因為冇女仔囉.
之前 K1A 係男仔多過女仔, 唔知 2L又係唔係呢?
之前有朋友話過KV係適合男仔多過女仔, 唔知係真唔係?

Miss Wong 俾以前Miss So好似年長多了一點, 唔知係為人怎樣呢, 受唔受小朋友歡迎呢?
我工人食飯時差點同Trevor Miss Wong so fat….好彩佢見到我同佢打眼色, 立即轉軚, 如果唔係, 俾呢隻copy cat 聽咗, 返學校同番同學仔一樣咁講就弊. Trevor成日都repeat我講的嘢.
我同Daddy講中文佢就translate番俾工人姐姐聽.
係佢面前真係要好小心.  當然唔可以講工人壞話喇.

[ 本文章最後由 alisoncheung 於 07-8-31 22:08 編輯 ]
Trevor Mama

Hi Angellauwc,

哈哈 女仔對Hello Kitty特別敏銳.
, 佢一定好聽Miss Yu話唧.

我都係鍾意K1 D老師多d.

Hi Babych,

今日經過聰聰課室, 見到佢坐底咗, 不過冇放下水壼, 而其他小朋友都放好在佢背後的櫃上, 佢見到我, 於是我示意叫佢把水壼放在櫃上, 真唔好意思, 我咁八卦.
不過佢同我同事個女一班, 我同事話老師又唔俾佢送入課室, 又話佢個女唔放好水壼, 我唔想聰聰俾人話, 所以忍唔住多事咗.
Sorry!  
不過我諗d老師會好憎我呢d意見多多的家長.

有時睇住佢哋一同成長, 真係當埋係自己小朋友一樣.希望佢哋個個都快快樂樂.

Hi Poonhui,

今日我都留到差不多last minutes, 個個課室都瞄瞄, 發覺Miss Wong都實都唔錯.
面上常有笑容.
其他班的老師有好多都好cool.   令我感到壓力.  我好欣賞佢教小朋友點放水壼, 好細心.

今日Miss Wong每人派咗一個粟米條, Trevor未出到學校問口就已經食緊.
又幾好喎.
問佢今日學d, 佢話學守秩序”.
又係唔錯喎 .
不過再問佢今日做得d, 佢就話唔記得.
真係好似英華校長講, 男仔係冇記性.

Hi Moooon,

你唔會喇, 我唔知邊個係你.

不過我認人好差, 由其是開學嗰日咁多家長, 好多都好面善, 不過要記起佢係邊個小朋友的家長就….d難度.
真係唔好意思.

今日我都見好多男仔吓, Trevor話有24人同玩數字遊戲. 問極佢都話冇做過Carman講的嘢, 真俾佢激死.

MyMavis,

你知唔知我昨晚已經發夢Trevor仲有好多功課未做完.. 你話點算.
Trevor Mama

Hi BBSing,

Nice to hear from you.  What is your Boy's name and which group he is?  Trevor is group 4.

Trevor 日日都話係學校學守規矩, 昨日去咗音樂室.

Hi Dettol,

I also bring Trevor to school everyday, next time if you see me please call me.

原文章由 BBSing 於 07-9-5 01:01 硐表
Hi poonhui, Alisoncheung, mooon, Dettol, and all K2L 媽咪,

你哋好呀!
我仔仔都係讀 K2L, 之前讀 K1F, 請多多指教!

我問 Ian 上堂做咗
D mug, 佢都講 D 唔講 D, 真係要靠 BK 媽咪報料先至知道學校的情況. ...

[ 本文章最後由 alisoncheung 於 07-9-5 16:46 編輯 ]
Trevor Mama

Hi Heipopo,

我個百厭囝冇時停, 真係失禮曬.

原文章由 HeiPoPo 於 07-9-5 19:00 硐表
Alisoncheung,

昨天接仔放學見到Trevor, 佢好興奮又唱歌,
我同佢打招哹.  
Trevor Mama

Hi Poonhui,

你唔駛介意喎, 我覺得佢哋好可愛.  咁先有樂趣, 如果唔係好悶架.  小朋友有時就是這樣, 最緊要係大人睇得開.

昨日除咗温一二三之外仲有温capital A, 昨晚Trevor 不停在white board教我寫.

原文章由 poonhui 於 07-9-6 10:01 硐表
BBSING & JOANNEC168,

真高興!  又多兩位K2L的同學仔.  睇下我送仔仔返學時, 見唔見你地喇.

ALISONCHEUNG,

哎 , 我個仔真係好鐘意激Trevor, 真係唔好意思!  
昨日放學佢搶了Trevor的餅, 叫佢say sorry, 佢 ...
Trevor Mama

Hi Poonhui,

我問咗Trevor幾日, 佢都話係香蕉組, 不過佢同享享唔同枱, 佢話享享係蘋果組喎.
明天一定要記得問吓Miss Wong先得?

Hi Moooon,

Trevor 講的大至同Carmen 差不多, 佢話今日有玩搖搖船, 隻船响樹屋下面.
明日有空要去睇睇先得, 因為interview時我記得响上面, 不過事隔兩年可能有變.
仲有今日學寫班名同學號.

我收到ABC紙當晚就立即過膠了, 因為好耐之前係Fotomax最咗個過膠機, 所以在家過好方便, 買之前我都有考慮過會唔會好多餘, 不過我堂家姐話小朋友入學後好有用, 咁我就買囉.
的確有部機係屋企係幾有用.
你都可以考慮吓架, 又唔貴.
好過成$6俾人賺.
我連Trevor的學生相都係自己影, 8image曬落一張4R相紙都係$2.0.
我好enjoy為個囝做呢d, 好鬼有满足感.
最重要係佢影相時冇離正經, 自己就可以影都好先曬, 如果佢今日唔正經咪第日再嚟過, 咁嘅安排只有屋企先做得到.

[ 本文章最後由 alisoncheung 於 07-9-6 20:14 編輯 ]
Trevor Mama

Hi poonhui,

係呀, 呢兩日Trevor個食物盒都有食淨, 仲以為佢平時最喜歡食的唔知點解而家突然唔鍾意tim.  Now, I see.  差d唔記得佢d多咀好玩本色tim.

原文章由 poonhui 於 07-9-6 23:38 硐表
mooon, dettol & alisoncheung,

原來係我記錯!  亨亨係蘋果姐至真,  佢今晚再講話自己係蘋果組, 我先知係我懵 !   

佢都有講在學校情況同你地小朋友描述差不多, 又係寫capital A, 仲自己寫學號!  他的學號 ...
Trevor Mama

Hi poonhui,

多謝你報料.
我唔想經常遲到, 所以冇乜特別, Trevor入咗課室就要即刻走.

雖然只係開咗學1 week, 不過我對Miss Wong的印象真係不錯.
2L
的小朋友真有福. 佢好細心, 今日當我同佢講唔好意思, Trevor邊行邊喝水, 差不多飲曬 , 佢立即就幫佢用課室內的水壼加滿, 佢仲話都同小朋友講過如果喝完可以同佢講.真係好鬼細心.

其實我聽說和眼見有D Class teacher成日冇笑容, 就係家長同佢打招呼都一樣如是, serious咁樣,  我諗小朋友會好怕她. :(
相比之下Miss Wong d 笑容真不錯.

Hi 3lamma,

多謝你讚Trevor,  佢叫你時係唔係好為食咁樣呢?
雪糕係佢至愛, 我睇完你個Message問番佢, 佢第一件事就係問可唔可以雪糕…….你話係唔係好為食呢.:loveliness:

Hi ernestcmh

又多個2L 同學仔.
好過興認識你.
!
呢到係唔係共有72L同學仔?
你個仔咩組.:)
Trevor Mama

Hi Little PY,

Trevor 仔都有寫字但唔駛交播.

Hi 各位2L家長,

Trevor 仔係香蕉組.
學號24.

Hi Ktmama,

雖然講咗好耐話e.nopi, 不過Trevor昨日先第一堂, so far so good.
回家有兩本習作, 好快就做好一本.
至於好唔好, 真係要遲d先知.
Trevor Mama

今日見到蘋果組坐第一個位的是一個混血兒, 你問吓囡囡坐佢對面的是不是個鬼妹仔?  今日我同走嗰時, 另外的位還未有人坐.  我都會日日帶Trevor返學, 有機會都好想見吓你囡囡.

原文章由 LittlePY 於 07-9-10 15:12 硐表
嘩! 好開心認識到咁多位mami, 原來張紙係唔駛交, 咁柏姸一定會原封不動擺喺個folder入面, 佢係好被動兼好怕醜, 所以就算明明要交俾老師嘅嘢, 都會喺書包入面幾日先致俾到老師ops:" />ops:" /> , 真冇佢辦法!  因為柏姸平時都係 ...

[ 本文章最後由 alisoncheung 於 07-9-11 12:33 編輯 ]
Trevor Mama

Hi Poonhui,

樹屋唔係享享自己改架, Trevor好多時都話去樹屋玩, 有搖搖船玩

原文章由 LittlePY 於 07-9-11 12:00 硐表
柏姸完全冇提過做燈籠, 佢只係唸咗兩首兒歌, 一中一英, 英文嗰首佢話Miss Kong教住頭幾句先, 今日會再教喎!

唔該晒poonhui & alisoncheung, 我問過柏姸坐佢對面嘅同學係咪鬼妹仔, 佢話唔係仲話個同學仔叫"雅婷"  ...
Trevor Mama

Hi Poonhui,

樹屋唔係享享改架, Trevor都有講, 我諗係老師話俾佢哋聽嗰到叫樹屋.

我聽過褓姆車嬏嬏叫嗰個鬼妹仔, 好似真係叫雅婷.  可能係混血兒所以有中文名囉.  唔出奇.  咁我知柏姸坐邊喇.  一陣返學睇吓見唔見佢啦.

原文章由 LittlePY 於 07-9-11 12:00 硐表
柏姸完全冇提過做燈籠, 佢只係唸咗兩首兒歌, 一中一英, 英文嗰首佢話Miss Kong教住頭幾句先, 今日會再教喎!

唔該晒poonhui & alisoncheung, 我問過柏姸坐佢對面嘅同學係咪鬼妹仔, 佢話唔係仲話個同學仔叫"雅婷"  ...
Trevor Mama

Hi Poonhui,

Where is that Tree house?  係唔係响龜龜對面有滑梯嗰到?  仰或係後門校車入口處?  去樹屋玩都好, 冇咁曬.  呢排送返學真係好熱.

Hi Babych,

今日正面咁遇到你對孖仔返學, 同佢打完招呼, 佢仲問我Trevor讀邊班tim.  幾好記性喎仲記得Trevor.

原文章由 poonhui 於 07-9-11 14:19 硐表
LittlePY,

柏妍無講錯呀!  坐佢對面果個混血小女孩真係叫"雅婷", 因上星期我有行埋去同佢傾了幾句, 仲問佢叫咩名.  嘻嘻.....個女仔幾靚女又文靜, 所以忍唔住走去同佢傾幾句囉.  佢好靚女呢!
今日同alisoncheun ...
Trevor Mama

Hi 2L Mami,

今日送返學見到好多佢哋自製的燈籠掛曬响課室, 又幾有節日氣氛播.
Trevor Mama
‹ 上一主題|下一主題