用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 08-09 Kentville K3 的家長請在這裡繼續 (new)
樓主: FungMm
go

08-09 Kentville K3 的家長請在這裡繼續 (new) [複製鏈接]

竟然囝囝有人識, 咁我都想join, 可否預埋我一份.

1) Bridie....K.3R....Tse Chun Hei
2) Macy03 .....K3M......Horus Wan
3) Adrian_mom.....K3M.....Adrian Huang
4) Alisoncheung....K3R .......Trevor Tong

原帖由 Adrian_mom 於 09-5-27 11:57 發表

1) Bridie....K.3R....Tse Chun Hei
2) Macy03 .....K3M......Horus Wan
3) Adrian_mom.....K3M.....Adrian Huang
Trevor Mama

剛剛有家長通知我今天考常識了.  考試是由今天開始.
Trevor Mama

唔係呀!今次次序有改, 明天考數+英文, 後天考中文.  己經證實, 資料冇錯.
Trevor Mama

原帖由 pearjadema 於 09-6-2 15:15 發表

你都好啦 個女今次仲識預先話你知要溫習, 我個女返去問佢係唔係做評估佢先答我係, 咁我問佢做咩唔話我知等我同你溫習呀佢話老師叫佢唔哂溫習架係睇下佢地平時有冇留心聽書喎, 你話信唔信去好呀(我緊唔信佢啦), 我 ...

Hi Pearjadema,
哈哈, 你囡囡d答案真係好有趣.
不過你真係要信呀.
老師真係同佢哋咁講嫁, K1嗰時個班主任都係咁同我講, “評估係睇佢哋平時吸收到幾多”.
事實上呢個係KV一貫作風, K1開始就唔會通知家長幾時評估.
但係反而攪到我哋鬼咁緊張, 要周圍打聽的.
因為我囝囝上堂都唔係好上心, 常常氣到中文科老師頭頂出煙, 如果我唔同佢早d温習, 都怕一定冇眼睇. 我會好down.
Trevor Mama

今日評估完喇, 如果今晚冇功課, 一家人一於出街relax 吓.

囝囝昨日考完番嚟, 話翻comprehension 的內容給我聽, 唔知真定假, 佢話有兩個小朋友係朋友, 响KV到讀書, 又話有間大屋有兩個花園, 一個種花, 一個遊戲.  由於佢响電話用番篇essay的英文句子話我知, 所以我都唔係好記得exactly佢的內容了.  你哋小朋友有冇講番你哋知呢?
Trevor Mama

囝囝比較好彩, 分到第三志願, 去到循道上午班.  不過我都係比較鍾意聖若瑟, 所以唔會去註冊, 比個位d扣門的同學仔.  其實都知有不少人派不到心頭好.  祝各位小朋友好運.
Trevor Mama

wenwenlou,

係加士居道循道上午校, 有直屬英中嗰間.  觀塘和藍田嗰間我都唔識.  我係31校網.

放棄原因:1. 鍾意男校 2. 鍾意英小 3. 論程度應該高過循上掛?????  好多人都係咁講...
私校收咗除非學校聲明在先否則係可以抽奬的, KV小朋友好多都有幾間私校在手back up 再去抽奬.  相反直資收咗, 就一定唔可以抽奬.  其實我抽獎是為博喇沙而已, 抽不到係意料中事, 沒有失望.但係抽到第三志願我都好開心, 因為覺得個囝都人少少luck.  囝囝的同學當中都有不少派不到頭3志願, 抽獎真係難過中六合彩.

Trevor Mama

回覆 2# moooon 的文章

moooon,

即係邊間唧.  恭喜曬!
Trevor Mama

Hi Felicia726

多謝你的意見和關心.  我知道循道中學好好, 但係St. Jo英小口痺也不錯, 可能是個人經驗話我知, 要學好一種不是母語的語言如非多見多聽, 是很難學好的.  循道是中文小學是我放棄的主因. 就算我叫囝囝去補英文, 上英文班, 最多每星期一兩小時而已, 回家後有幾多實際進步真係好難講, 況且又要花時間做額外習作, 這樣倒不如做回學校的功課.有剩時間用來參加其他課外活動,不過這只是我的主觀想法.

既然有決定都唔想阻住其他人, 我身邊都有好幾位朋友的小朋友抽不到, 不知幾想入循道, 雖然我放棄唔代表佢哋得到, 不過都叫做多一個空缺俾佢哋試吓呀!  大家努力.

Trevor Mama

原帖由 easybring 於 09-6-10 09:51 發表
各位,

我是k2家長.  想請問大家知唔知kts, sfa, aps 有沒有科目是用英文教學的? 小學概覽中, 這幾間都是中文小學.  我不太明白. thanks.

SFA是英小.
Trevor Mama

真係俾曾特首玩死, 囝囝返下午班, 佢一係早d講及講清楚d, 一係就等下午班返曬學先講呀, 啱啱12點半on the way返緊學先嚟宣報, 學校電話又十分busy, 你話係咪人生交义點, 响火車站幾乎要摘骰仔決定去定唔去.  好彩返到學校冇被打回頭唧.
Trevor Mama

K3畢業重會有功課咩?
Trevor Mama

Baby10

好彩你講吓唧.  唔知點解今早學校call daddy, 唔call 我, 我哋daddy聽到一舊舊, 真係有鬼用.  不過聽我同事講, 如果一直停課到7月10日, 就不會補回party.  好唔開心.  囝囝8月生日, 期待咗一年的生日party冇咗, 大家都唔開心.  加上呢次同時係畢業party 添, 唉,希望唔好一直停落去, 等佢哋有個開開心心的畢業+生日party啦!唔知臨急抱佛腳拜多兩次神得唔得呢?????

原帖由 baby10 於 09-6-12 11:59 發表

剛剛班主任來電有功課比小朋友做,叫我星期一下午2:30-5:00或之後日子9:00-5:00回交取功課,要帶手冊或學生証,要交一個回郵信封,右下角寫上名,班別,號數,

留意電話呀 ...
Trevor Mama

Hi moooon,

的確好煩, 我想快d復課, 反正H1N1都變咗風土病, 好似季節性流感, 唔通9月都唔返學咩.

收到學校的功課嚇咗一跳, 都考完試啦, 駛唔駛咁進取呀, 不愧為根德園.   我都想休吓, 點解K3重有咁多功課嫁.
Trevor Mama

ec822

你真勤力, 我好懶, 囝囝小一讀英小, 所以諗住交俾學校.  我比較過英小和中小的書單, 兩間英小都用高一年級的英文書, 我諗應該夠掛.  好似將來學校都有劍橋英語學和考的.
Trevor Mama

Same question!

點解要repeat?  K2 or K3 repeat 都比較怪.  胡亂repeat, 因住好似楊羚個仔咁, 過咗入小一的適當年齡結果考小學時連15分都冇.

如果怕KV深, 追不上, 可以找間淺小小的幼稚園, 咁咪唔駛repeat囉.  上到小一才打算.
Trevor Mama

Hi Moooon,

你囡囡真叻, 咁快三級, 我囝囝考完一級後我唔滿意佢根基唔夠, 所以要佢由基本功再學過, 考完試後本來我邀得我以前的piano teacher教佢, 可惜教咗一個月由於老人家的健康問題停止了, 當時唯有自己來, 自己都教咗佢兩個月, 不過幾經辛苦才找到個頗合意的老師, 囝囝都叫做有天份, 聽過的歌都可以彈出來, 香兒和piano teacher 都confirmed 佢有perfect pitch. 可惜不夠專心, 上上下堂可以捐咗落櫈底, 你話死未.  我而家晚晚都要3陪嫁 (陪做功課, 陪練琴, 陪瞓)

其實學琴又真係唔係好怕, 一對一, 上堂可以帶mask, 咁咪唔怕囉.  不過你個方法都可行的.  咪自己學埋一份囉.

如果有需要, 我都可以介紹囝囝的老師給你.  不過3級一個鐘唔知要幾錢.
Trevor Mama

moooon,

你說得很對, 你的領會也是我替囝囝找老師的最重要要求, 我一定要個識教小朋友的老師,但是如果不試過, 只是紙上談兵也是沒用.  囝囝己經跟這老師10個月, 我覺得OK, 重未想轉.  我都聽過佢7, 8 級的學生彈琴, 都唔錯. 佢個琴室响花墟樓上, 全部學生自己教.  不過佢要求都幾高, 係會駡學生的, 如果受不到就不要跟她, 佢咁惡,都俾我個囝激死, 你話死未.  不過如果小朋友聽話, 做到佢要求, 咁佢都唔會駡的. 如果你真的想試可以pm話我知我才給她的聯絡給你.

Trevor Mama

呢排咁多H1N1過案, 怕且停硬課.  停課未完我已經損失慘重, 買完DISNEY ANNUAL PASS, 又買咗隻玩具貴婦狗.  不過都係唔囝囝冇咁悶唧.
Trevor Mama

Felicia726

我重慘過你, 8月係囝囝生日, 佢除咗expect學校個生日party, 還有响Mcdonald開生日會tim.  而家咁環境, 你話點攪. 真係失望.
Trevor Mama
‹ 上一主題|下一主題