用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2021年屯門/元朗二區B1B2生升中討論
樓主: ikenmak
go

2021年屯門/元朗二區B1B2生升中討論   [複製鏈接]

wahmaggie 發表於 20-12-31 12:21
咁佢地有無分享讀得開唔開心?
商中係咪活動都多呢?

冇特別傾過今年實在太特別了,課外活動可能間間都要取消。。

鄉中都好啊,上堂氣氛好,落堂少功課,大把時間做自己鍾意嘅嘢,未必需要捨近求遠啊。

cindychow80 發表於 21-1-8 19:26
請問你是鄉中學生家長?我見學校網好似少出國交流的相片,只見有去台灣。還是冇擺出來
...

我都想了解多一點,希望有經驗嘅家長可以幫忙分享

我只知18/19年度計劃嘅遊學同交流團包括廣州,韓國,浙江,山東,英國牛津,同新加坡,後面三個都係暑假,但因為疫情,應該都取消咗。係網頁學校報告入面見到都有交換生計劃,但都因疫情而取消咗。

dingyan 發表於 21-1-8 19:44
我都想了解多一點,希望有經驗嘅家長可以幫忙分享

我只知18/19年度計劃嘅遊學同交流團包括廣 ...

哦,18/19未有疫情,可能其他原因,又或者相關計劃係19/20,而我記得唔啱。。

takyanw 發表於 21-3-31 18:52
翁祐vs青年會,大家覺得邊間好啲?

呢兩間學校好似分別頗大?一間係津校,一間係直資,咁資源來講後者應有優勢,而後者英文同課外活動都可能有優勢,不過如果重視讀書同dse成績,似乎翁佑強好多,大概b2頭同尾的分別?

hkc3 發表於 21-4-2 09:21
今年自行馬可賓超多人報讀,我哋學校好好成績既學生都唔收,可能各校band 1A既都有報?!打破曬我一路覺得 ...

不過馬可賓自行一向超十個人爭一個位。。

細細軒 發表於 21-12-27 19:06
想請教大家,我仔天水圍區小學,屬B1,自行諗住跨區揀馬可賓,仲有一間唔知點揀好,本來諗住排屯天,老師唔 ...

會唔會考慮羅桂祥?近啲,B1,今年轉英中,不過好似同馬可賓一樣,自行都多人揀。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊