用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 62,65網家長一齊交流叩門消息同情況~
樓主: love-baby
go

62,65網家長一齊交流叩門消息同情況~   [複製鏈接]

hkspiderman 發表於 13-7-12 10:12
2個寫法都無錯,只係表達方式唔同,最緊要係家長點睇,但通常都係雙仁“唔收”的家長會覺得難睇,唔單止“ ...

又唔好咁樣話人......不過如果因為字眼問題而質疑學校刻意隱暪,又確係negative左d...

sammilcm    發表於 13-7-15 15:50

棉花糖媽媽 發表於 13-7-12 10:43
我並唔係仁立仁紀家長, 扣除聯繫位, 仁立每年都有幾十人入林護, 入band 1 中學人數更是過百, 可想而知仁立b ...

係呀,超過60% band 1 %,確係好好的成績。

vestzs 發表於 13-7-12 10:52
今樣計,扣聯系位後,自行個3成都差不多收晒雙仁的學生吧,上年2間加起來都係六十幾人到,今年又係,即係一 ...

應該唔會,自行階段有來自唔同名小學的同學競爭,大部份雙仁學生應該係抽獎入林護的。

sammilcm 發表於 13-7-12 10:57
雙仁當然有佢谷學生嘅一手啦.  但唔係個個小朋友都可以谷到.  佢有林護攸RELATED中學, 就係佢最吸引人嘅地 ...
講真...有邊間學校唔想谷學生有好成績丫....有好的聯繫中學當然大大增加了小學的吸引力,但讀唔讀得上都要自己好好衡量呢!

sammilcm    發表於 13-7-15 15:50

vestzs 發表於 13-7-12 11:15
但唔係聯系位要放大抽獎第一先有得抽,其他post有講23位,就算雙仁有100個人第一選林護都係最多23人由抽獎 ...
每人只有一次抽獎機會架咋,只不過聯繫位會抽先,即係有23個位係no最前的雙仁學生抽中,未派到林護的雙仁學生會同其他選林護第1位的學生一齊抽餘下的學位。

hkspiderman 發表於 13-7-12 11:20
無左林護back up,雙仁吸引性當然會低左,但佔葵青區band 1生仍然算高。在其他學校考70名,可能只能抽band 2 ...

其實你講得保守左,呢幾年大約有100仁立生入b1中學。當然級名次考80以後夠唔夠膽放林護第1,抽中左追唔追得上程度,呢d家長同學要自己衡量了。
至於話仁立喜歡收女生同大仔,我都覺得幾無稽,今年1-6年級考全級頭3名的,男仔多過女仔啦,點會淨係鍾意收女仔。

恭喜kc終於入到dream school

回復 kc_united 的帖子

要返仁紀攞註冊証,再去浸聯註冊,當然已通知了仁紀啦。
‹ 上一主題|下一主題