用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBS 面試後感
樓主: kyleebc
go

DBS 面試後感   [複製鏈接]

積奇百事 發表於 15-10-13 15:37
照常理, 校長要考記性, 係唔會背9概乘數, 因為知道有部份家長巳經學左乘數, 係要背都背十以上架啦. 起碼95% ...
我都覺得CD部份已考記性+專注+分析+判斷(因有媽媽話有D答案其實係錯)。

Hillkymama  係呀! 同一個迷宮,同一樣的動物,但一個有草,一個無草. 故事中人去了無草果個.   發表於 15-10-13 16:30

同埋我有少少奇怪:好似教署規定係唔可以考「筆試」,所以極其量只可要求考生寫自己名。所以聽聞亦有D學校就走法律「la」,用iPad 考。
所以我奇怪點解會考默書。

有錯請更正!

kyleebc  我不太相信有中黙  發表於 15-10-13 19:27

szechu2004 發表於 15-10-13 17:31
我睇咗前幾頁嘅post, 似乎喺一兩個家長提到背乘數表同默書??其他大部分講嘅內容,除咗係嚴咗之外,考嘅同 ...
其實之前都有一個媽媽話佢個仔有考乘數(冇話乘數表),但佢好快就del左個post。
因為係得兩位媽媽有話考乘數,其他媽媽講嘅反而係大同少異,所以我印象比較深刻。

cyndiwong 發表於 15-10-13 17:38
係數學推理定乘數表都不重要, 阿仔話沒有數學(即沒有被問到數學推理/乘數表)才是重要 ........... ...
其實正如上面有媽媽講,小朋友未必知乜係「數學」,但其實考時間、圖型推理之類已經係。

好似突然多咗D(頗)新嘅會員嘅?

回覆 fridaypanda 的帖子

我真係唔清楚細節,所以我都希望有媽媽了解嘅可以更正。
不過同時都可以問下考不同學校嘅家長,睇下幾多學校會考「寫字」。我知道好多學校真係會考小朋友識唔識字,但佢地會用連線、看圖拼相關詞語/句子之纇去代替。

希望知情嘅媽媽可以提供多D資料。

lkf_leung 發表於 15-10-14 08:26
上年kts 要考重组句子
我都有聽重組句子(唔知邊間),但佢地係用排字卡形式。

回覆 Snoopyboy 的帖子

據我所知都係咁囉!

flyingcircle 發表於 15-10-14 10:17
陰謀論:

話考乘數, 會不會是面試班老師的詭計。。。
BK/EK睇嘅人唔止今屆考嘅家長互相交流,仲有記者、小朋友生意嘅各纇公司等。再加上如果爬下歷年嘅文,任何熱門學校都有不少你所謂嘅「陰謀論」,有D好快比人踢爆,有D冇結論,但亦冇人知呢D人本身係乜身份、或有乜用意。所以我只會覺得,雖然大部份家長喺度係真心交流,但網絡世界始終要用自己知慧去filter下。

P.S.我呢段説話冇針對任何人,只係我喺BK/EK所見嘅嘢。

Hillkymama  我知其中一個記者user name  發表於 15-10-15 01:51
kwansara    發表於 15-10-14 14:08
ANChan59    發表於 15-10-14 11:30

ylmanhk 發表於 15-10-14 11:28
利申:我搞面試班,找我冇着數!(你講漏咗,儍人都有,好似我!正所謂,約要人不知,唔好太xx...) ...
我仲講漏左:其實好多媽媽都會睇番以往既舊文,因為每個父母都希望自己小朋友入到最好/合適學校。然後有D內容就一傳十、十傳百…

jason1978 發表於 15-10-15 09:00
認同。
幼稚園點解要補?難道家長連幼稚園程度也不懂?
早教真係好?
我認我老土,其實我覺得小朋友(唔止幼稚園、甚至小學都係)係應該多D去下公園玩、踩下單車、一班細路玩下「捉衣因」咁。當然時代唔同,小朋友都要有佢嘅「競爭力」,但人生漫漫長路,條路係咪真係要咁行呢?當然身處香港,家長都身不由己,但同時身為自己個小朋友嘅家長,更應該知道應該要個小朋友只跟住大圍社會風氣嚟行、定係跟小朋友嘅成長節奏嚟行。
利申:我有比小朋友學興趣班,但冇學術班。

adrio  其實廣告教育家長比孩子有free play 這時間。兩個孫工課忙也要比空間及時 間去玩 oxford reading tr   發表於 15-10-21 21:37

jason1978 發表於 15-10-16 10:35
我諗我都幾古老,我會視幼兒期嘅教育係親子嘅一部分。親子係有玩又有教,有甜有苦,這樣嘅關係更立體。(好 ...
我同意有苦有甜!有時教小朋友寫字、數學真係嘔血,但呢D亦係親子過程。所以暫時我冇打算掉佢去補習班學中英數!

回覆 yumommom 的帖子

對我嚟講,DBSPV係一間全人發展嘅學校!
‹ 上一主題|下一主題