用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局蕭漢森小學 有無蕭漢森同學仔, 一齊傾下 la
go

有無蕭漢森同學仔, 一齊傾下 la [複製鏈接]

Hi CathyDannyBB,

我女女今年都係一年班, 都係1D, 我地住大圍, 校車7:18上車, 返到黎成1:00點, 全日要4:15, 好鄧佢辛苦....

原帖由 CathyDannyBB 於 09-9-3 09:36 發表
佢1d 班, 你要唔要捨校車, 我地住博康附近, 我囝囝 7:20 am 就上校車

我女女叫熒熒, 多多指教, 我地要多d係bk聯絡下,交換下學校既情況...

功課班 ? 暫時唔打算參加, 想睇定d先, 睇下佢自己做得唔得, 亦都暫時唔打算參加學校d樂器班或其他興趣班, 一來住得唔近, 星期六返唔方便, 而佢又有其他堂要上, 好忙.

今日帶5本作業返去, 唔知有mud用 ?

你知唔知果個"一人一體藝", 學琴及晝班算唔算呢 ?

原帖由 CathyDannyBB 於 09-9-3 10:56 發表
Hi, fungpolly

我囝囝叫仲軒, 你囡囡呢, 唔知佢地相識未
我地捨 B 車, 放學依家都成 1:00 PM 回來, 你有無參加功課輔導班, 我打算下月先

cathydannybb

我問佐梁主任, 佢話學樂器,學運動都得, 不過要出去學,6個月以上, 要有修讀証明, 學期尾交學校就得.

學游水應該可以係, 你阿仔係邊學, 史X福 ??

原帖由 CathyDannyBB 於 09-9-3 12:57 發表
fungpolly 123

我就想下月比佢返輔導班, 因我要返工呀,
我都無參加樂器班,我地都學緊游水, 一人一體藝我都唔明

唔該哂你解釋!

我又想問, 呢個"一人一體藝"可唔可以年年一樣, 即由小一至六都係同一樣活動 ? 定係要年年唔同 ?  

另外, 係咪會寫係成績表 ?  

唔好意思咁多問題.

原帖由 joefoon 於 09-9-5 02:23 發表

CathyDannyBB
HI,  『英文唔得、』
"一人一體藝", 學琴及晝班、「得』
"一人一體藝"意思是……運動和藝術、
最小半年、由暑假開始至每年學期末5月31日前、
連課程收據影印本、交自己班的視藝老師,
也可在手冊P66 ...

我女女都話無簿, 我叫佢用其他紙做, 明天照交.

原帖由 CathyDannyBB 於 09-9-8 17:16 發表
fungpolly123

今天要做英文 writing, 但無比薄, 你囡囡有無

等我今晚同阿囡講吓, 叫佢呢幾日帶d糖返學校, 搵下你囝囝一齊分享, 你唔好咁擔心, 小朋友好容易識到新朋友, 我囡囡俾老師選左做班長, 你囝囝應該知我囡係邊個.

囡囡間幼稚園都有5-6個同學入到呢問學校, 有2個重同班又同校車添.

原帖由 CathyDannyBB 於 09-9-8 14:31 發表
我囝話返學唔開心, 唔想返, 佢又話小息搵唔到同學仔

joefoon

嘩,你咁熟學校環境既, 係咪成日係學校做家長義工 ?

原帖由 joefoon 於 09-9-9 03:22 發表

CathyDannyBB
不要太『單』心囝囝話返學唔開心、
小息、會非常亂、
因每一級都有百多人、
初初是搵唔到同學仔的、
遲些日子、妳囝囝適應周圍環境和同學仔、
便會like返學
通常放小息時、一個跟一個排隊落樓 ...

cathydannybb

我囡話佢尋日已經結識左軒軒啦, 做左朋友, 重講佐個好無聊既笑話添, 阿仔有無同你講呀 ?  原來佢2個係課室坐得好近, 都係第一行位.

尋日無啦啦唔上體育堂, 改為上數學, 阿囡幾大投訴呀, 佢係一個要好跟schedule做事既人, 有d故執.

星期二要默中文, 又唔寫手冊, 記得要溫書.

原帖由 CathyDannyBB 於 09-9-9 10:04 發表
fungpolly123,joefoon

我都叫佢帶d 糖同同學一齊食, 但佢話老師
話唔可以請同學仔食, , 其實佢都有3 個幼稚園同學一齊, 但就4 個都唔同班,我都有同佢講全校一齊
小息係會好難搵到, 咁我都有教佢約定係邊到 ...

各位一年級既媽咪, 有無打算參加親子花燈設計呀, 下星期一要交啦, 我重諗緊, 以前幼稚園都無試過做 !

可唔可以唔參加 ?

今個星期6小一家長會, 各位會唔會去呀 ?

Cathy,

星期6你有無去呀 ?  因為個日有事趕住走, 未有機會認識添, 要等下次啦, 好似12月12日有旅行..

你覺唔覺得班主任好似唔係本土香港人? 我諗佢d普通話應該講得幾純正..

原帖由 CathyDannyBB 於 09-9-22 09:38 發表
fungpolly123

我會到, 你呢, 希望大家到時再認識下

Cathy

功課輔導班其實係自費參加, 好似並不是由學校辦, 而是由街外補習社辦, 並不是校內老師教的.

我女兒今年小一, 沒有參加功課輔導班, 她回家後能在一個鐘內完成功課.

原帖由 hellowinn 於 09-10-2 10:37 發表
各位家長,

我想問下小一係咪有課後家課輔導?

是否每日的功課都能在學校完成?

Chocolate

我囡囡讀1D, 多多指教 !

原帖由 Chocolate 於 09-10-5 16:02 發表
fungpolly123,

Hello, 你好!
你囡囡讀邊班呢?我仔仔讀1C的!

Chocolate

由開學到宜家只是1個月, 功課都不是很多, 而且我囡囡本身係較積極, 自己可以完成大部份功課, 初時我同你一樣有擔心, 因為我要返工, 但好多朋友都話一二年級要小朋友養成自己做功課習慣, 不要依賴補習班, 否則到高年級很吃力.

原帖由 hellowinn 於 09-10-5 16:55 發表
fungpolly

唔該晒!  因為我幫仔仔報咗這間學校,  但自己又要返工, 所以都有點擔心他的工課量..

各位蕭小小一媽咪, 有無覺得開學一個月以來, 有好多親子既功課呢 ?
花燈, 晝晝, 猜燈謎, 標語創作, 而家重要作文添, 唔參加囡囡又唔開心, 又唔可以求其, 知唔知之後重有幾多呢 ? 有無親子運動會 ? 親子旅行 ? 聖誕咭設計 ?

編文重未作呀 ! 點算 ! 星期5要交啦 !

想請教有關下月的考試 :

(1) 要點同小朋友溫書呢 (中文, 英文 常識) ?
是否將考試範圍(即課文/習作/工作紙)溫熟即可 ?

(2) 考試題目是否係照工作紙的形式出 ? 定好加好多課外未學過的東西 ?

請有經驗的蕭小家長幫忙解答 !

Thanks.

原帖由 唔明 於 09-10-22 13:33 發表
HI
      個人經驗,希望幫到你。
考試內容與溫習內容相同或近似;
教小朋友先做會做的部份,剩下有時間再思考不會做的部份,因試卷有好幾張;
提請家長,考試後當試卷發回簽署時好好保留副本,以供日後溫習、'捉路'之用。 ...

阿囡話尋日考左英文oral, 偷睇到老師俾佢個分數, 有無人知滿分係幾多 ?

呢個星期好輕鬆, 無默書又小功課 !  等阿囡休息一下再黎過 !

d試卷全部派番啦 !  成績不過不失, 我覺得第一次係咁上下, 唔好要求咁高, 阿囡經過呢第一次, 佢話原來考試係咁樣, 下次再努力d....

唔知幾時有成績表派呢 ? 需唔需要家長返學校攞 ?

我都有影印試卷, 多得你提點!

原帖由 唔明 於 09-11-19 22:44 發表

Fungpolly123:

係呀,我也是利用考試後的這個星期小朋友家課少,去湖南行一趟,帶小朋友真辛苦 你有否影印試卷呢?
‹ 上一主題|下一主題