用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 四歲小朋友好專注研究天文地埋係咪資優? ...
go

四歲小朋友好專注研究天文地埋係咪資優? [複製鏈接]

醒目開學勳章

我仔四歲, 但行為古怪, 小時驚佢自閉, 因佢唔like同同齡玩, 上兩週開家長會,  老師話有時見佢上課唔專心, 但問佢又識答, 幾個老師們圍內有傾佢似資優, 英文數學較好, 在家鐘意看national geographic, 沈迷火山爆發地殻變動, 八大行星, 重播又重播

但佢大小肌發展遲, 不合羣

都唔知同佢揀咩小學好?

麥兜MaMa  同我個仔好似....但佢數唔叻...   發表於 14-8-19 14:07
Anniemun  喜歡天文地理是很像,但喜歡重播又重播又不像,先留意一下和多看圖書  發表於 13-8-30 08:31
   5    0    0    0

醒目開學勳章

回覆:derek0811 的帖子

他玩玩具, 玩Thomas, 很喜歡將的文件及玩具變成火山, 海潚, 海洋, 地球

醒目開學勳章

回覆:piglet0529 的帖子

每一件事問點解, 解完又問, 再次發生時就發表理論, 又一定要你聽, 見到街有人有野做錯大大聲話點解, 有的習慣好執著, 話唔得唔可以發脾氣

醒目開學勳章

回覆:LeeCC 的帖子

我仔有去政府評估已排除自閉同亞氏, 同學校(有兼收的) 老師都話差好遠, 佢同大的的小朋友&大人好主動的, 只係冇咁like啋同齡小朋友

LeeCC  我個仔都唔中意同齡,有社工解釋可能係不介入衝突,大的小的不會或不懂同佢爭  發表於 13-8-31 09:54

醒目開學勳章

如果報太淺的小學驚佢悶有聰明變蠢才, 太谷又未必啱, 有咩類型小學深得黎又free的, 多其它興趣項目咁

醒目開學勳章

回覆:shareholder 的帖子

上星期打風, 佢去研究颱風形成, 仲要我解釋晒的英文terms, 佢得果四歲人仔, 我有的難平衡自己心理, 我唔想做怪獸家長, 係佢自己chur我學咋

醒目開學勳章

回覆:TOKIN 的帖子

同我仔好似, 打爛砂盆問到篤!

我買左博物館家庭年票, 幾個月之間去科學館同太空館起碼十幾次! 佢好like!

醒目開學勳章

回覆:LeeCC 的帖子

今曰睇番自己的舊post , btw我仔五月尾評左自閉症譜系, CAC醫生話以前叫亞氏, 請問你們最後選了那間小學?

我仔症狀屬不明顯, 平常人不易看出&仲以為佢叻, 但他對同齡有社交問題, 有固執性及狹窄興趣

醒目開學勳章

回覆:I_O_U_baby 的帖子

我仔K1時老師都話係資優, 你多留意一下

醒目開學勳章

回覆:I_O_U_baby 的帖子

我諗你同學校溝通一下佢想你做的原因

醒目開學勳章

引用:有D我個仔,我個仔有亞氏特徵佢的故事係一日

原帖由 LeeCC 於 13-08-31 發表
有D我個仔,我個仔有亞氏特徵

佢的故事係一日重播幾次,係咁耍人聽
LeeCC,

請問你最後選了咩類型小學比你仔仔?

醒目開學勳章

回覆:Okok_boy 的帖子

我仔日日都要攬住地球瞓, 天文地理方面知識學緊我中學時的level, 我都好想研究下佢腦仔, btw佢依家亞氏加資優選小學好頭痛, 你仔上的小學屬咩類型的?

醒目開學勳章

回覆:cl_kaka 的帖子

我和你有相同的問題係選小學上, 其實我唔提CAC跟本唔會話亞氏, 只係我想上小學前多點資源處理佢既情緒社交問題, 上左小一政府仲會撥錢比你小朋友間小學比你小朋友上小組, 當然你可以派左先出聲

至於資優方面, 我都諗緊有資優課程的小學會好的嗎? 但我不會去做資優test lu, 因為佢好明顯係focus天文地埋

醒目開學勳章

回覆:Okok_boy 的帖子

我有聽到有關小學特殊教育的政府資源, 如入學前通知, 就會有個別的錢比學校用係你小朋友身上, eg. 語言治療, 社交情緒, 專注力不足, 如之後先發現如有駐校心理學家便會評估&服務要再等, 又如不幸老師冇愛心當正小朋友曳便大件事

醒目開學勳章

回覆:kerkermui 的帖子

資優加亞氏係唔覺的, 我仔平時係靜靜的怕羞小朋友咁, 上課有機會游雲, 係某喜歡課題上便滔滔不絕, 老師可能只會覺佢叻, 事實上K1老師只係學期尾才向我提及, 會唔會資優呢? K2老師如果唔係有一次亞仔大的情緒都唔會發現, 佢呢個情況可能成年都冇一次, 但的固執性行為如要上學行同一路線, 老師係唔會知的

醒目開學勳章

但實際上佢有社交情緒上的特殊需要

醒目開學勳章

回覆:Piggy-Baby 的帖子

似我仔兩年前, 留意有冇固執行為, 如鈡意行同一路線, 如有同學校傾下寫信交CAC做評估

‹ 上一主題|下一主題