用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 (真心請教)熱愛數學的女孩
樓主: Sweetpie
go

(真心請教)熱愛數學的女孩 [複製鏈接]

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 18-3-30 11:42
美國資優教育其實唔會比香港好,只係佢哋既SEN教育(尤其係自閉ASD、語障SLI等)做得好啲。香港既問題係近 ...

其實依家在融合教育的一群SEN學生以往也未可以去到特殊學校的,你可以說香港融合教育做得未夠好,但如回復以前的教育制度便是一個大倒退

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 18-4-8 12:19
以前香港既教育制度係世界最好之一,連英國都要學返我哋,現在所謂既融合教育,其實係香港教育制度底下既失 ...

即是由得SEN學生在主流一同教育便不倒退?這是以往的做法

王家爸爸    發表於 18-4-8 19:55

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 18-4-8 19:58
因才施教係現代教育理念,將唔同需要既人組織喺一齊,對所以人都最有利。唔需要標籤係唔係SEN學生,更唔需 ...

融合教育理念就是因材施教,不是標籤,當然很多學校资源未足,教師未夠訓練,但就是很多家長怕標籤,未能持開放態度,也是令香港融合教育窒步的其一原因

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 18-4-8 23:18
同一間學校既學生差異需要足夠細先可以有效教育學生。融合教育點可能做到? ...

但這些學生以往年代也是在一般學校的,你可以話依家融合教育做得未夠,到底你想如何?

醒目開學勳章

piglet0529 發表於 18-4-9 07:14
但這些學生以往年代也是在一般學校的,你可以話依家融合教育做得未夠,到底你想如何?
...

我發覺似乎家長教育更緊要

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 18-4-9 08:37
融合教育只係喺從未做過前線教育工作既理想主義者既烏托邦裡面出現。喺現實世界,最好既做法係將類似既學生 ...

現實世界香港真係充滿歧視,歧視到未了解就去否定,難怪政策舉走難行

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 18-4-9 09:16
歧視係不合理政策做成的,以SEN為例,融合教育根本唔係辦法,係做成歧視既根源。首先資優學生有唔同既專長 ...

融合政策根本完全未處理到資優,現在資優生根本未能係政府學校得到支援,杯水車薪,唯有成舊錢放資優教育學苑
‹ 上一主題|下一主題