用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 09/09入讀小一之家長入來傾下
樓主: 水玲瓏
go

09/09入讀小一之家長入來傾下 [複製鏈接]

巧怡媽媽
終於見到你啦......太好啦
你尋晚打比我就咩事呀?
我冇帶電話出街.....sorry呀

Mero, edithma.....
你地係咪自己送囡囡返學架?

原帖由 Mero 於 09-9-27 00:57 發表
HI EDITHMA,

終于見到有同班同學仔喇, 您好!  請問你囡囡叫咩名呀, 我個女叫晞琳呀!

Mero
點解我唔知有樣咁既嘢既!? 1D班家長有冇呀?
係咪通告黎架?定係課外訂閱個d呢?
原帖由 Mero 於 09-9-27 01:05 發表
想問吓英文8寶箱係咩東東, 係咪一定要買, 有咩用架?

我都唔想搵補習架
初初想....小一自己應該搞得掂啦
點知佢蝦媽咪,係屋企做功課就做好耐
溫唔到習
同佢去社區中心做就快好多
所以就要搵補習啫

依家我就要搵工啦
幫補下d補習費嘛.....
希望佢習慣自己做功課同溫習既模式
大d可以自己搞掂就好啦
原帖由 Mero 於 09-9-27 23:31 發表
可能你地班未派, 我睇下睇下張通告又可能係課外訂閱個D?  但又有晒密碼咁, 都唔知係咪一定要訂? 我囡囡係坐校車架, 因我都要返工。 嘩! 咩真係咁快要揾補習喇, 我盡量都唔想, 雖然我都有2件, 唉!   都想睇 ...

唔知係咪另一班既功課呢?
我都冇喎
係咪另一班架
有冇其他班既媽咪認得呀?
原帖由 vikiepaul 於 09-9-28 16:32 發表
各位1D 班既同學.. 又要幫幫手啦..

岩岩CHECK左INTRANET既手冊 :

中文 :詞 (8) (14) (2次)  - 係咩黎架?
        造句 (十)  - 我個女話無派薄喎, 咁又係咩黎呢?
        書法比賽 - 又係無資料, 咩黎架?

英文 : ...

我地已經擔心囡囡抄漏
上網對功課,只係唔想出錯
oh.....點知...仲增加咗我地既煩惱

me too啦
我以為真係咁多個謎tim,嚇得我呀
原帖由 VVbaby 於 09-9-28 19:04 發表

我覺得係網上既問題, 可能upload錯左另一班既功課啦, 冇咩理由差咁多既, 唯有我地自己對啦, 我個女寫既手冊:

宗教 : 5/10(一)交作 p.4
中文 : 1.作p.26-27+改
         2.詞5行+改
英文 : 1. ws (A3)
         2. ...

好彩你都住得近咋
不過唔好比咁大壓力佢啦(要佢返學校搵)
有時佢冇帶返黎,可能會係同學仔攞埋返屋企架

我囡囡試過大頭蝦啦
攞埋關仲茵本補充返黎
我係車見到第一時間打去比班主任,被咗案先
唔使個同學仔欠交
原帖由 vikiepaul 於 09-9-28 10:06 發表
水玲瓏,

我屋企離學校幾近啦.. 揸車須要5mins度啦... 所以上次佢漏左個功課袋, 都可以碌返學校趕得切係5點前囉返囉.. 真係好好釆~

抄手冊呢家野... 近呢排佢又ok喎.. 唔知係唔係我恐嚇過佢.. 所以而家醒左少少呢?? ...

我都係咁做咋,不過今日個囡有d鼻水
冇返學....唔想傳染比同學仔
依家好d啦..
希望聽日收晒....正常返學啦
1D班同學仔.....今日有咩功課呀
做定先....唔使迫埋一齊做
網上又冇寫喎.....唔該晒
原帖由 vikiepaul 於 09-9-29 17:12 發表
sue_yee_t,

我個女就係1-5 寫一次, 夾埋即係10句囉... 佢話老師收左, 無話佢做錯... 咁可能你囡囡真係寫多左啦...

我昨晚其實都有叫我個女寫2次, 但係佢堅持唔寫, 話一定係寫一次,所以我就信信佢啦...

...

thx........mandy!!!!

你好呀.......我囡囡係D班的
英文8寶箱既通告已在星期二派了
原帖由 kimkamkim 於 09-9-30 19:02 發表
大樑與木屑

Tks for yr info. 但我想知道是否已派了通告?

Hello! 你好
歡迎你加入呀

唔好意思呀
我依家先睇到
因為中秋節要周圍去食飯,冇上網兩日啦

其實我地早段時間會係天橋
關門後多數都會行去門口度,傾下講下
之後.....佢地上樓梯就會經過校務處個度,我地都會睇到佢地架。

p.s.   你囡囡係邊班架?我地有晒資料係第一頁,睇下啦...hehe
原帖由 Yummie 於 09-10-1 16:19 發表
我女兒是坐校車的,明天放假,想早上到學校看看她平日回到校的情況,應在天橋企OR校門OR校車入口好呢?

請指教?

真係唔知D小冊了點用
多到唔知邊本打邊本啦
請問有冇高年級家長提點下我地呀?
放晒係書包只會增加重量,唔帶又怕比人寫"欠"
唉.....救下我地班新丁啦
原帖由 sc2002 於 09-9-30 21:19 發表
Hello vikiepaul,

FYI ! After checked, there has a little bit difference with your record.

中文 : 改p.26-27
         書法比賽
英文 : Writing p.10 (Picture 2 & 3, 2 times)
其他 : 電 收e小册子 (I don't ...

Yummie....已經幫你加咗係p.1啦
多d上黎交流下啦
原帖由 Yummie 於 09-10-5 13:54 發表
唔該晒! 我都係上星期無意中發現呢度,好開心可有地方交換消息. 我囡囡在1A, 她叫栩穎.

嘩.....我個女都抄page幾
不過我惗都係抄未抄個d x 2times
原帖由 sc2002 於 09-10-6 17:47 發表
Hi,

英文 : WS (Completed and then put into the Reading Bag)
              WB p.11-12 + Corr
           Writing p.10-11(Picture 8-10 x 2 times)

其他 :音樂會報告(Please refer to the WS) 

Sh ...

嘩......好耐冇返黎啦

我比細細個既牛角飽,餅乾
不過都好少食得晒
佢話唔夠時間食,可能係掛住玩啦...haha

功課多,又要預備默書,
測完驗,放咗三日假,喪玩
唔記得溫默書
尋日溫到好夜,咁細個就要開夜車
見到就心痛啦

你地d囡囡咁乖,咁聽話
真係羡慕死我啦
原帖由 VVbaby 於 09-10-15 23:21 發表

係啦, 好多日都冇人喇, 依家越來越多野做喇, 仲要溫習添, 真係冇咩時間!

D班既deadline日期係8 dec,09
我約咗venus媽咪去睇啦,不過係deadline前兩日既下午

原帖由 sc2002 於 09-10-16 11:42 發表
你真係我老友! 
音樂劇有無約同學去,我地諗住測驗後一斉去, deadline is Nov xx !

Melissa媽會攞料!

thx.....vivian
其實因為星期六日都有嘢學
要看時間出門口
不過可以星期六試下既,睇佢得唔得先

雖然你有鬧佢,
但佢係我地面前做得好好
起碼唔會失禮你先啦

原帖由 VVbaby 於 09-10-29 00:38 發表

其實放左幾日假, 我日日都有同阿女出街, 只係唔會玩足一日, 都係溫完書先出去, 我同佢講, 快d溫完書就可以出街, 唔係就冇得出, 咁佢既效率都高d, 又玩得安心d麻, 冇理由測完驗都唔玩下啫! 咁樣佢又可以玩, 又有溫 ...
‹ 上一主題|下一主題