用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 教統局-“嚴查”和 "嚴懲”虛報地址, 特別是 41校網 ...
樓主: baseball
go

教統局-“嚴查”和 "嚴懲”虛報地址, 特別是 41校網 [複製鏈接]

借人地址報學校--"應有此報"!

容我"涼薄"d講句--"應有此報"!
大家知唔知名校集中地41區及12區校網的租金/樓價係幾咁貴, 果d父母,不論買或租樓, 係貨真價實同真金白銀去付出, 去籌謀, 身體力行地去為子女的學業努力!  姑勿論呢個派位制度合唔合理, 但呢d父母真係為仔女辛苦地付出代價, 係應該受到公平對待!
我個人覺得那些借人地址報學校的人, 就好似佔人便宜, 或排隊打尖, 或買老翻侵犯別人知識產權一樣, 不值得受到同情, 教署應加大力度打擊呢d人, 如有人知道其他人"出貓", 不公平的參加這個派位制度, 請立即通知教署!

原文章由 花仔媽咪 於 08-1-10 10:10 發表
上年我都有同事係咁做抽瑪利諾,結果都係要放棄學位,佢好後悔,因佢自己住個區都唔差,最後去左一間好一般的私校讀,唉!

將借人地址的個案通知教育局

非常同意!
為公平,亦請將涉嫌"出猫"借人地址的個案, 將獲派的小學名稱及學生/家長姓名...等通知教育局, 以作跟進!一定有回應的!
途徑如下:

1) 電郵至[email protected]
2) 上這條link 直接提供資料:
http://www.edb.gov.hk/index.aspx?langno=2&nodeid=2176
3) 致電教育局學位分配組,
電話:2832 7700/ 2832 7740

原文章由 elok 於 08-1-14 08:26 發表
我就覺得 "升小一"的制度好公平, 每個人都有自己的優勢, 每個父母都有自己畢業的學校, 只是個 d學校係咪你想choice! 宗教分都好應該, 本身間學校真是有宗教, 當然如家長都是有同一宗教, 係教學會上對小朋友更好, 正 ...

[ 本文章最後由 puzzledmama 於 08-1-14 16:17 編輯 ]

12 net灣仔區出貓嚴重!!

有個家裡做灣仔區地產的朋友話我知, 在12 net即灣仔區, 有一座舊樓,叫"齊安大廈"既, 近天樂里, 就專係租比d想大抽獎報讀12net, 但根本唔係住在那裡的家長!

佢話d地產都做慣呢d"勾當", 成幢樓都係呢類個案, 教育局應立即睇下有幾多人係用"齊安大廈"來報讀St Joseph/ Wah Yan/ Marymount等, 呢d個案多數有問題!!

個地產話其他地區都有d咁既舊樓, 間一間間套房出來租比呢d家長出貓!!
:tongue: :tongue:
‹ 上一主題|下一主題