用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 培正家長 Chatroom
go

培正家長 Chatroom [複製鏈接]

Re: 培正家長 Chatroom

等我登記先.
我是pc新丁,個仔07k1(pm), 請多多指教. :

Hi Sugarcream,
預埋我2A1B or 2A2B得嗎? 12:00, 21-7-07.

彥媽,

妳唔帶細彥,我會好掛住佢個噃 .

原文章由 彥彥媽咪 於 07-7-13 14:33 發表
Sugarcream:

OKOK...真係麻煩哂喇...咁你預我地都係 around 12noon or before 會到喇...(d細路 swim till 11am ar ma...)

我多數只係帶大中彥喇...細彥唔好搞喇...成棚人....哈哈....拆左個場都似...  ...

我都係呀,啱啱幫個仔報咗個畫班要1230先放學,可能要1315先到呀.仲有,個工人嗰日放假(平時放sun,但this sunday有事,所以switch)我們要帶埋個8 months bb去食lunch. 希望唔會嘈住大家chat啦.

原文章由 Sugarcream 於 07-7-17 10:33 發表
OK, 我12:00pm先搵位啦

諗諗吓不如我下次先join你地,因為帶埋個細真係幾kick手,要換片同喂奶.sorry呀.

原文章由 Sugarcream 於 07-7-17 11:42 發表
Emanuel:

要照顧小b就辛苦d啦! 我有個十個月大既b, 不過今次就唔不不啦!

彥媽,
有睇呀,好吸引.自己细個時都想去啦!仲有Mc記d姐姐哥哥陪玩,一定超開心. 但係星期五要返工喎...:-| :-| 有冇第二日棟嫁?
另妳講HMT間Mc記係唔係何文田廣場那間?原來我地樓下有嫁free shuttle去何文田廣場,揾日要搭下先.

我都好想21/7去,但係要帶埋個細真係有d難度,因為我唔係叻叻媽咪,顧住揍b就分身唔到聽妳地講嘢.

我見放暑假,幇個仔報咗松風畫班試吓,1hr15min一堂,劃完後姐姐會將學生d畫擺哂出黎,叫d同學討論吓d畫,姐姐問小朋友覺得邊幅畫靚,有個小朋友擧手話阿仔個幅,因為好似打風咁喎.笑死.連阿仔自己都笑,佢得覺得好開心喎!其實都知佢咁细叫佢學劃畫都畫唔到d嘜, 但見佢playgroup老師話佢好鍾意劃畫同做勞作,所以比佢玩吓.

原文章由 彥彥媽咪 於 07-7-18 01:52 發表
sugarcream:

so 依家 so far 有 4 家人會 21/7 去 (you, me, timma + twg)...

拜托你揾位先喇...

Emanuel:

去啦, 你唔黎我d仔會好掛住  e e 你架喎....喂...仲有, 你有冇去 HMT  ...

[ 本文章最後由 Emanuel 於 07-7-18 11:07 編輯 ]

妳好呀 kyy, 係呀, 我搬咗. 其實上年jul我巳sell咗層樓,轉租樓.原因係想搬番出kln近阿媽方便照顧第二名.一様蝕到.但無辦法.後來妹妹出生後,大仔考到pc,横掂都係租,不如租近d等佢唔洗搭校車悭d呀.now租咗窩山, 阿媽黎都好方便,地方大d,靜d,好好住. 租樓的確係flexible d. 租到何街好似彥媽咁當然very good呀, 佢果度簡直200分呀.不過現在窩山那間都唔錯match我budget.

2007培正個topic我都有去嫁,不過講咗少少嘢,唔覺眼law

現在層樓係彥媽間接幇我搵嫁 (佢無錢收嫁). 彥媽好好人,妳問佢野,佢一定答你and幫你嫁. 所以現在會經常去佢d topic,同佢chat吓,問吓佢嘢law.

原文章由 kyy 於 07-7-18 11:40 發表
Emanuel

hi, 點解咁耐唔見你係 2007培正個topic傾計既

嘜你搬左啦 ? 我見得之前係彥媽個topic你講過找屋, 我果時都有諗呀, 不過而家諗住可能出年先 (因現住緊層樓蝕到 ), 我諗住租咋, 最想更 ...

Hi Sugarcream,
佢好痴我架,我個b细你個少少,遲d到佢地大d識得行時,約出黎玩好嗎?依家痴住晒and怕生保,唔好玩.

原文章由 Sugarcream 於 07-7-18 13:52 發表
四家人confirm, 收到晒! Emanuel 諗諗啦! 你個b係咪好痴你架? 我個b就係囉, 有我係到就唔肯跟工人, 成日痴住晒......

有料到喎. 叻仔. 細路唸d嘢真係幾戔鬼.

原文章由 彥彥媽咪 於 07-7-20 14:52 發表
emilysin

okok...let's keep in touch!!

Dear all

Post 下文彥d 學畫成果比大家睇:

呢幅就係 ...

[ 本文章最後由 Emanuel 於 07-7-20 15:11 編輯 ]

問吓c6自己一個揍唔揍得掂個細先, 那我就可以帶個大黎la.

我都黎.
lulu做嘜唔帶個細黎呀?

1) 彥媽 (1A+大中彥)
2) sugarcream (1adult + 4歲囡)
3) cleo
4) 小蕎媽
5) icycream
6) lulu0820 (1A + 大囡6歲)
7) kahobb
8) icycream 好似都黎架
9) emanuel (1A+3歲仔)

原文章由 Lulu0820 於 07-7-27 11:13 發表
Sugarcream:

3) cleo
4) 小蕎媽
5) icycream
7) kahobb

唔該唔該,有勞有勞! :ad ...

Hei_Ka Mum:
我仔都k1-2007.你女am OR pm?
我住窩山 .

原文章由 Hei_Ka_Mum 於 07-7-27 10:16 發表
彥彥媽咪

我也住在HMT區(HMT Hill road), 我仔k3, 女k1 (in Sep, 2007). 希望以後可以一起參加你們的活動.

Hei_Ka Mum

QK

好鍾意呀,舊樓-35年啦.响窩山算新law .
quiet & clean. people are very nice there.

原文章由 qk 於 07-7-27 12:16 發表
Emanuel,
窩山好唔好住? 新樓或舊樓.

[ 本文章最後由 Emanuel 於 07-7-27 12:40 編輯 ]

LULU,
icic, 那麼要27/8先見個細囡law.  My son will be K1-07 PM. Your girl in AM right?

原文章由 Lulu0820 於 07-7-27 12:19 發表
Emanuel,

....我c6唔肯黎,我又只係買左自己同大囡既音樂會票,帶埋細囡黎就無人湊佢返屋企呀....

Lulu

彥媽

唔詃哂妳呀,今日先至可以有多d時間上黎,如果唔係妳單聲就miss咗個gathering.

原文章由 彥彥媽咪 於 07-7-27 10:02 發表
sugarcream:

3) cleo
4) 小蕎媽
5) icycream
6) lulu0820
7) kahobb

if 唔可以全部一 table, 可以 get 附近個d丫, 總 ...

[ 本文章最後由 Emanuel 於 07-7-27 14:11 編輯 ]

Sugarcream,

係呀,我個返pm,可以早d返去take a nap b4 dinner .

原文章由 Sugarcream 於 07-7-27 13:45 發表
原來咁多媽咪都係住係何文田個邊! 小朋友就唔駛咁早起身返學啦!

[ 本文章最後由 Emanuel 於 07-7-27 14:10 編輯 ]

係呀,我pm就10:00.
唔知am係唔係together lei?
之後係乜...,我諗住睇吓個日分咗班後,約唔約到d同學仔去ywca個cafe樹飲野(近pc同冇嘜人去).如果成事call妳睇吓妳得唔得閒黎好嗎?

原文章由 彥彥媽咪 於 07-7-27 14:47 發表
就黎 K1 既你地係咪 27/8 first day school ar?

之後係乜...等我睇睇可唔可以過黎踩下你地場先, 呵呵....

艾菲
好呀,好呀.到時見 .

原文章由 艾菲 於 07-7-27 15:14 發表
Emanuel,
Good idea 喎, 我都係pm, 希望大家可以傾

唔好喊啦,Breakfast, Lunch, Tea, Dinner點都call妳黎 .
妳黎的話實everybody

原文章由 彥彥媽咪 於 07-7-27 15:25 發表
Emanuel

我諗住睇下個日分左班後,約唔約到d同學仔去ywca個cafe樹飲野(近pc同冇嘜人去).
==> tea 你個頭... 個日你頂多 12noon 唔駛就收工, 要我等你 tea 想餓死我呀...

get me for lunc ...

Thank you Sugarcream.

原文章由 Sugarcream 於 07-7-27 16:02 發表
艾菲:

一齊玩下傾下啦!

3) cleo
4) 小蕎媽
5) icycream
7) kahobb
8) 艾菲
9) emanuel (1A+3歲仔)

麻煩大家 ...
‹ 上一主題|下一主題