用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 2010/11 聖保祿天主教小學小四
go

2010/11 聖保祿天主教小學小四 [複製鏈接]

yongxin,

冇書咩? 咁小一呢?咁明天即係唔洗交通$2xxx書費? 只給書單出面買?
個鐵校徽在那裡買?

原帖由 YongXin 於 10-7-7 23:37 發表
今年又茅得响學校買C,又要出去C局同人迫!

哦,咁都好d, 起步都照顧下p.1.
不過之前你比過中英數出版社個名我,我私下買了中英數3本, 唔知可否不買這3本? (中文是"普通話"版,咁可能又唔啱,即係買少2本?!)

校徽大少是同中學部一樣? 唔知可否買兩個呢,因為d野成日出門口時硬係搵唔倒, 放定spare一個穩陣d.

原帖由 YongXin 於 10-7-8 10:09 發表
剩係P.1新生先至响學校有C買,我地舊生剩係派0左張C單咋
校徽之前出通告定0左,琴日派0左,巧靚。你聽日返學問吓丫。  

好似對面藍田仲有一款黃色邊喎, 不過可能不是你杯茶. 哈.

原帖由 candy_kent 於 10-7-8 17:45 發表

rattie, yongxin
恭喜你, 中左獎啦, 集齊兩款, 可以換到xxx大獎 !!

ranked #37, right?

原帖由 媽媽儀 於 10-7-9 11:25 發表
各位好,轉轉眼女兒要踏入P4了,真的光陰似箭.  近排較少上來,但昨晚上來爬文,找到了一個網站, 原來我o地隔離排名都幾高下,呵呵.. 大家看下無防.
http://maths1000.com/index.php?action=schoolranksdetail&id=6

大家繼續 ...

明白嘅. 不過照呢個site的資料, rattie跳升了30級, 恭喜恭喜.

原帖由 媽媽儀 於 10-7-9 12:06 發表
只是參考下無妨,不要盡信,有幾準確就真係答妳唔到..

請問師姐們是要自備小食袋嗎. 還是放餐盒在書包? 是可以周圍走, 如出操場...,所以用一個袋仔會方便d咁解?

YONGXIN,
THANKS.

視藝袋是學校的嗎? 定第時都要自己買?

原帖由 YongXin 於 10-8-4 12:03 發表
比個細細地既袋佢裝住個食物盒同水壺,咁小息就咁力個袋仔出操場就得。

C包剩係擺C都差唔多架喇,食物袋/視藝袋分開力茅咁重。

咁係唔係個食物袋要放得入大袋視藝袋?否則要拎三個袋(計埋書包)? 有D食物袋三尖八角,或個底可能好闊...闊過一般F4長型手抽袋...

原帖由 YongXin 於 10-8-6 11:19 發表
又係自己買0個0的公仔袋,一袋裝0西所有視藝用品。

師姐,我想問放學安排.  之前路過, 見學生只自己落樓梯, 不用出示接送卡? 小一是自行接送的話, 都係在樓梯下面等?咁阿女點知我幾時到?萬一我都可能遲下到.  家長不可上去吧?!

原帖由 YongXin 於 10-8-11 11:17 發表
視藝通常只需A4既畫簿就OK,所以個視藝袋放得落A4簿就得。其他要既視藝用品,响開學後0個次家長日就會詳細講,其他科目既事項都會講。

thx. 但好難想像...咁多班, 咁多學生, 唔係個個都可以攞倒個好位, 望正鐵閘口阿媽吧?! 要大叫阿女個名比樓梯上的當值老師?  咁下雨天, 一定不是企在樓梯頂吧?!  只感到會很混亂添.....

今天到北角華生取了夏季運動服(一早請求的,因28日先攞,萬一要換就煩,佢話定送去分店都可能只快一兩日,好在快咁多日.) . 28碼我真係怕阿女賴褲, 校裙都只是26碼,睇怕今晚試完, 結果都係要換. 裙腰圍23, 哎,都唔知點解是當日度身, 都預咁鬆. 22腰沒有現貨, 21好似有, 都係自己度好d, 仲有時間再訂造.

原帖由 YongXin 於 10-8-11 14:12 發表
家長,nannybus姨姨,賓姨,印姨,全部唔准上樓梯上面,要响梯底玩尋人,所以接送時間梯底行人路會有一大班人响度頭顎顎等女。

樓梯會有一位當值老師,如果仲未尋到親,老師會叫小朋友企埋一邊,等到家長來先准出校門。

唔係幼稚園囉 ...

yongxin,

另外請問影學生相,長髮的話,也要紮頭髮?可以放直,不帶夾,不紮辮嗎.

原帖由 YongXin 於 10-8-12 16:29 發表
又唔覺好亂播,亂中有序。唔會12班一齊衝出0黎既,係一群群咁,有先有後一條條隊咁行落0黎,然後响梯底執人,阿媽未0黎就企返响門邊咁囉。

...

影左一次, 辮子影了出來不太對稱 :( 怕又入手.

原帖由 GiCa 於 10-8-12 16:52 發表
Cannot.
私人建議紮2條辮, 好看d.

==> 怕又失手. :p

原帖由 GiCa 於 10-8-12 16:52 發表
Cannot.
私人建議紮2條辮, 好看d.

唔知幾年班開始? 小一有冇份?

原帖由 Rattie 於 10-8-17 13:40 發表
田徑隊係老師選拔,逄星期六1.30 - 3pm,小朋友要帶飯,家長要安排接送,要買釘鞋。學校會請教練 (溫健儀) 教。

師姐們, 請問在手冊貼著的網址及login等, 是有時間先玩嗎.  等按時要她做? 計分嗎.  學校會check倒學生有做嗎? (市僧d都要問,因為近來自己好忙, 家中電腦又愈來愈慢, "冇必要"就唔想比佢玩住.)  唔該.

兒童舞小組今天是第一堂, 叫做已展開了.
之前獲選的已收通告.

原帖由 hellobaby888 於 10-9-30 13:15 發表
想請問下, 一年級的舞蹈班(星期四), 係唔係已經開始了, 是不是不被老師選中就沒有通知?
thx

係呀,我都唔中意佢玩電腦遊戲, 按mouse實在冇太攰, 要玩遊戲就去公園玩好過啦.

另外請問長週是要帶"讚之頌"定 "xx語"? thx

原帖由 YongXin 於 10-9-30 15:43 發表
我茅理到。唔計分。横掂我都唔係咁想小朋友日日對住個腦玩。

如果把正方形放成菱形,(好似放福字揮春), 咁在中間畫個"Y" 字, 有三條直線, 又有正方;2個梯形, 算唔算?  剛剛諗的.

原帖由 snkwok 於 10-10-5 15:21 發表
吓,點畫?
我都唔識~~
四年班深咗好多哦

師姐, 學校有否水運會? 低年級不能參加? 看校曆好似冇提.

原帖由 YongXin 於 10-10-5 21:56 發表
答對!

是否由早到下午? 剛剛想搵番張通告(阿女有份跑接力), 但又搵唔倒. 本來星期一早上有野學, 係迷要改日子上? 唔知今日會吾派通告?

原帖由 YongXin 於 10-10-11 17:06 發表
P.1至P.6既同學都要出席。

P.1 & P.2 家長要出席,可自由參加。。。親子跑。。。
‹ 上一主題|下一主題