用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: Rattie
go

面試 [複製鏈接]

Rattie,

當我尚在擔心小一入學之同時,你已正在忙著中一...為人父母真是"長憂99"啊...
是否很多HV的,都會考慮CWB的ST PAUL讀中學? 你是否選了兩間中學來考? (本校中學部,及另一間?)私校是否除外?可考多間?!

原帖由 Rattie 於 10-4-7 16:52 發表
可能各位亞太弟時都有興趣同囡囡去考Convent,趁我e+記憶猶新,俾大家參考吓,費時過兩年我老人癡呆,答你哋唔到。
4個book reports; 2中2英,e-portfolio要填囡囡嘅強、弱項。
弟一輪面試:囡囡要present哂4個book reports。另 ...

請問學生自行marymount呀,st francis中學,要有什麼grades在手? st francis相對st paul直屬中學,是強嗎.

原帖由 Rattie 於 10-4-12 18:16 發表
哎呀,好瘀呀,咁都俾你捉到。當初係個家長捉我陪佢去,佢囡囡係d叻人,我係諗住陪跑嗰隻。事情發展往往如是 : 佢囡囡唔肯做book reports,結果冇申請到。不如我講我囡嘅呈分 :五下(中英數常 : 2A2B/視樂 : 1A1B)六上(中英數常 ...

BELILIOS真係咁受歡迎的嗎. 我常見到該校學生,真的很純樸,純樸到好似唔似時下年輕人 (沒有貶意的,請勿誤會) 只知如讀軒小,有機會搏下入去,是嗎. (當然又要名列前茅)

rattie,純粹討論學校本身, 咁如果BELILIOS同convent, 你會讀邊間?

原帖由 Rattie 於 10-4-15 11:35 發表
呀,仲有,津校dream school係BPS,不過因為實在有太多叻人揀,我囡自問未夠班,le兩間dream schools我哋都冇申請到。另一個會入Convent我囡話又係d叻人,年年做班長、風紀,我囡? 咁多年都冇佢份,佢真係一個普通過普通嘅學生嚟咋。 ...

多口一問, 扣在校裙的校章是學校提供? 維多利亞的校裙,是否質地與指定供應商一樣?

原帖由 candy_kent 於 10-4-26 16:18 發表

joanneka,
welcome !!  同你呢位大師姐打個招呼先 !!

書本
===
我lazy無出去書局買, 因為知道小一註冊果日,  可以在學校一次過訂晒所有書本, 上年7月有大約有六成既書本係已經ready好, 所以一比錢就 ...

鐵扣針(校"輝"那個). 賣校服的地方,不賣吧?
原帖由 candy_kent 於 10-4-28 15:08 發表

校章===> 唔明??   cwb至要jar !

candy_kent, yongxin,

唔該晒,我多數見d學生著住件背心,看不見"入面". 你地夏天著白鞋;冬天著黑鞋?但到出年換季,對白鞋可能又唔啱著,好似好浪費啊.   

原帖由 candy_kent 於 10-4-29 17:57 發表

我講得唔清楚, hv唔洗, 因為連埋條裙度, 係cwb果間convent才要jar.

RATTIE, 6月5日若天降佳音,我不介意認購你的校裙!!!

原帖由 Rattie 於 10-5-3 17:43 發表
我呀懶醒,一早同亞囡訂做咗三條校裙,有咁長做咁長,諗住九月過隔離中學嗰陣拆咗個校徽釘個鐵扣就攪掂,認真是刁拔!

請問有嚴格規定款式的嗎? 漆皮可以嗎? 有小許石的可以嗎? 例如有蝴蝶結,而中間有D閃石果D款...

原帖由 YongXin 於 10-5-4 15:50 發表
Candy,聽高年班家長講,越大越難買白皮鞋架,茅咁大對。。。

冇乜所謂啦,高興吖嘛

原帖由 YongXin 於 10-5-4 15:48 發表
你寶貝讀小一,Rattie寶貝中一,咁長。。。條裙,擺到黄0羊?

另外請問髮飾上有限制嗎?例如只可某種色的hairpins, hairbands....

原帖由 candy_kent 於 10-5-4 17:41 發表

rattie,
多謝報料.  我上次都係等先施discount果時買比佢jar.

我都係咁稔, 似乎新學年點都要買過對新比佢.

你囡高過你未呀 ?

你覺唔覺現時好多女仔對腳都好大下, 因為我見d黑皮鞋碼數大到我都合穿 !! ...

真係有d難度喎,咁迷即是=用黑色同淺藍色而已?好難搵下喎  
dgs 果隻藍, 是否屬深藍?

原帖由 YongXin 於 10-5-5 14:30 發表
從來唔用白色,中國人大吉利是。藍都要睇吓邊隻藍,深深藍又係大吉利是。。。我0個件今年開始唔肯扎孖辮,只肯扎一條馬尾,話孖辮幼稚?!。。。咁咪襯佢囉其實

...
‹ 上一主題|下一主題