用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 藍田靈糧堂vs麗港城迦南 (急)
go

藍田靈糧堂vs麗港城迦南 (急) [複製鏈接]

兩間都收咗我個女讀N1, 請問呢兩間係師資, 教學方式上邊間好d?  只知迦南有外籍教師, 唔知靈糧堂有冇呢?

另外, 係唔係收咗讀N之後就可以直升K班?

學費&雜費方面, 聽聞迦南好貴, 請問兩間幼稚園現時收費多少?
   0    0    0    0

我諗都係兩間都留咗個位先...
實在太難選擇, 又想小朋友開開心心咁讀書, 又想佢學到野.......
其實我係住TKO的, 呢兩間我個女都要搭校車

原帖由 BabyHilary 於 10-1-19 23:29 發表
聽返家長分享, 2間路線好唔同,
迦南活動教學之中偏向傳統, 比較嚴緊;
靈糧全活動教學, 注重愉快學習,
迦南每星期有3堂英文2堂普通話, 靈糧就唔太清楚。
至於學費, 迦南$2530x11m, 雜費$2xxx/yr,
靈糧$3200x10m, 基本 ...

我都係俾靈糧既校舍吸引, 但真係唔清楚佢地既教學方式, 有幾多英文堂 & 普通話堂

原帖由 BabyHilary 於 10-1-20 10:44 發表
初初鍾意迦南教學方式,
但面試後又被靈糧校舍吸引,
結果靈糧收pm迦南收am,
最後考量到迦南幼兒園辦學多年口碑都幾好,
反而靈糧幼兒園第1年辦學...最後決定揀迦南﹗

...

如果想小朋友英文好, 咁係咪要選迦南?

但我老公聽聞迦南d雜費好貴, 連買個書包都貴d....唔知係唔係呢?

迦南幼兒班--> 請問小朋友會唔會讀得好辛苦?
其實我仲有報埋TKO德寶, 因為我見我屋苑都好多小朋友讀呢間

原帖由 bebesoky 於 10-1-20 14:36 發表
我住TKO我小朋友讀緊迦南幼兒班
個人覺得師資口碑都好好,
但校車費比較貴是真的, 因為佢地用自己車隊,
不是租外來的車, 所有校車員工有固定制服的
老師也是....
不過因為係幼兒, 所以我選擇自己接送返學
雜費貴唔貴 ...

其實我係住調景嶺的, 唔知boxhill好唔好呢?  

我都有報翠茵, 呢個星期六interview, 但學費真係幾貴.

呢兩間學校都係離我家很遠呢

教埋戒片?  我個女而家都未識自己"筆"野食, 又未戒片, 都唔知點返學
原帖由 bebesoky 於 10-1-21 17:53 發表
純粹個人感受同意見分享:

我囝囝好快就適應上學, 又好喜歡上學, 唔覺得佢好辛苦, 雖然上學期4本中文和英文課本, 但是用故事形式來敎授的, 我見囝囝放學返來會自己攞書睇同埋會講一次給我聽(當然唔係句子, 只是詞語 ...

星期六同個女去咗翠茵小宇宙interview, 但有d失望.  因為我個女完全唔講野, 又唔望人...但都即場收咗....令我覺得呢間幼稚園好commercial

佢地而家仲開埋特別班(for pn), 返2個鐘 (3:00 - 5:00) tim, 學費$2200
原帖由 BabyHilary 於 10-1-25 15:00 發表
翠茵課程同口碑都幾好,
但佢地唔會有reject or even put on waiting list,
之前有新都城家長解釋過pn淨係am class都有5班,
仲有pm class呢, 而且新寶城又有一間,
所以翠茵有足夠學位收哂所有學生!

由於翠茵係我囡 ...

最近知道Boxhill將會喺屋企附近開分校, 又心大心細, 唔知報唔報好....因為近屋企

唉.....唔知點算好...以下學校都收咗我個女讀PN
藍田靈糧堂(下午班)
麗港城迦南(下午班)
寶盈德寶(上午班)

其實會唔會有好多媽媽在小朋友讀K 時再搵學校呢?

以上呢幾間又值唔值得讀?  邊間好d?

邊間對升小學好d (家住調景嶺)?
‹ 上一主題|下一主題