用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍城浸信會禧年小學 2009小一禧年家長
樓主: Cathleen
go

2009小一禧年家長 [複製鏈接]

阿囡話英文最高93分
有3個同學有原芯筆送

星期一要帶d單行紙回枚改正試卷

原帖由 Cathleen 於 09-11-7 12:03 發表
派左一份paper bor, 點解有93分?

係wor, 應該還有一份未派, 未知幾多分
不過我就見唔到阿囡多左支原芯筆
我都好想要支

睇晒d卷
阿囡d強項so晒出來.....
- 大細楷亂咁寫
- 細草寫左在線上
- 數公仔都數錯
- d字寫到花碌碌被扣分

原帖由 ksltd 於 09-11-9 23:06 發表
我都覺得常識份卷幾深, 有題我都唔識答, 東亞運動會吉祥物的名稱 是東仔和亞妹, 我真係今日先知咋

我覺得份常識卷出得幾好, 好睇小朋友的同身邊/課本上的理解, 而唔係死背, 想當年....唉....

東仔和亞妹我原本都唔識, 好彩上個月行過新港城戲院附近見到兩個紙板公仔先有d印象, 我只就得"亞妹", 因為個名好娘, 阿囡話好彩係選擇題, 如果唔係一定唔記得

我都share下阿女的大意......

原本重組句子的h答案係D.A.B.C
佢寫左D,A,D,C

1B明明話要做常作
但係搵晒成屋及書包都冇
唉...

今日小朋友話有同學今個月冇交5次功課, 要見訓導主任....聽見都有d心酸:(

阿囡話1b冇人
1a只有一個

星期四阿囡都帶左腿蛋治+魚蛋+腸仔
佢話好晒
玩左估領袖, 狐狸先生, 紅綠燈
不過都有d悶

上次有條標點符號題, 好似由呢處出(petshop)

阿囡把dance同draw 串成bance 同brew
又冇左4分....可喜可賀
:(
佢係唔係涷到傻左>?

原帖由 sinkiukiu 於 10-1-19 21:59 發表
大家覺唔覺得常識D題目(字)好深,要明白才可以答啱,定係我個女真係好差......,雖然求學不是求分數,但個心都有些唔舒暢.......

係ar, 第一頁填充d字有d阿囡係唔明ga "授課"
又有d差不多意思的詞 "早睡早起" "休息"

後面又有問答題, 識少d字都唔掂, 同上一份卷差好遠

還有圖畫題...
- 原來阿囡原未見過班馬線, 以為圖中的小朋友冇睇燈過馬路. 要搵日帶佢行下班馬線先....不過唔係處處有...
- 佢見到有小朋友在巴士上但唔明原來係講緊小朋友伸手+頭出巴士外, 佢當然知唔可以伸手出巴士外la, 佢話"好多圖畫書都係咁畫, 如果唔係點知有人坐在巴士上呢?"

原帖由 ksltd 於 10-1-18 23:58 發表
以下又是我亞囡的粗心強項
數學:
- 正確答案是2, 4, 6, 8, 10, 12 但她寫了2, 4, 8, 10, 12
- 正確答案是 7 + 8 = 15, 但她寫了 7 - 8 = 15

我真是無話可說 ...

我都要分享下
有一條係順數的填充題.. 大約係
50..51..__, __, 54, __56
佢居然填左 50, 51, 51, 52, 54, 55, 56,

倒數大約係
49...__...47...46...45
佢填左 28

死未!!

聖經最尾一頁睇唔明題目,
唔知原來係"是非題"結果成part冇做, 冇左12分
其實我都有小小覺得出得太花巧
冇法la, 阿女太直la, 要多多訓練

原帖由 ksltd 於 10-1-15 23:13 發表
今日派回的英文卷, 唉! 亞囡又犯同一的強項 "粗心大意"   本應預星期日帶她去迪士尼的. 依架佢老豆話要罰, 無得去......

我帶左佢去迪士尼食自助餐話同佢慶祝佢把dance同draw 串成bance 同braw,

其實見佢平日同考試前都好努力, 算la, 比佢食番餐

原帖由 qkhui 於 10-1-20 12:26 發表
係, 同埋小朋友真係會好飄忽, 今次考得好,下次又唔知仲咩事. 不過有時比佢地遇下挫折, 等佢地知有咩未足夠. 等佢地慢慢去調適自己考試時o既心態. 好重要.
好多時睇佢做返來o既paper, 見到佢真係做到你叫佢o既野, 其 ...

好似要去到p4先有精英班

係wor睇番家長手冊
p1按姓氏+男女平分配入abcd
p2按名次平均地分入abcd班
p3p4按成績分入ab 和cd班
p5 按成績先入a班再入b班, 其餘的平均編入cd班
p6按p5直升

阿囡自己寫左30字,冇迫佢寫下去

凡估大方格係晝低你學到的東西
阿囡填左一本摺紙書 ,所以摺左隻野, 然後貼去大方格處

有冇人知今個學期還會派默書紙嗎

阿女話好似下星期要英默

認為數學科多左功課

中文科作業+補充要寫的字多了好多

原帖由 KAnn 於 10-1-27 08:55 發表
唔該hellokm,  昨晚我估下估下就同亞女一同創作了份閱讀報告, 簡介就叫她抄了書前文的重點, 感想就叫她自已寫, 大方格就複印了書其中一款教畫動物的方法(這本書是教畫簡筆畫),做完亞女很有成功感因為她寫(其實是抄) ...

我估唔計
不如每個星期帶佢去文化中心睇晝展 :)
‹ 上一主題|下一主題